Pondělí 1. července 2024
Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie
Oblačno, bouřka 31°C

10 skvělých tipů, jak rozhýbat své tělo

2.	Při běhání se nezaklánějte, ani se nehrbte, abyste si ulevila. Snažte se držet trup přirozeně vzpřímený, mírně nakloněný dopředu.
30. července 2008 | 14:19

Už jste se konečně pořádně naštvali a začali opravdu hubnout? Nevzdávejte to! A kromě změny jídelníčku se také hýbejte. Poradíme vám, jak na to.

Pro mnohé lidi s nadváhou je ale právě pravidelná tělesná aktivita největší problém. Do fitness centra je nikdo nedostane a odhalit tělo v bazénu se stydí. A tak se vynoří otázka – jak se vlastně hýbat?

1. Začněte chůzí. Je to velice účinný druh pohybu. Dospělý člověk ujde denně 1500 metrů, a to není mnoho. Zapojte tedy vytrvalost – a choďte alespoň 30-40 minut.

2. Zpočátku postačí, když všechny schody vyjdete pěšky nebo vystoupíte o pár stanic dřív z tramvaje či autobusu a zbytek dojdete pěšky. Občas také nechejte auto v garáži. O víkendech si naplánujte si výlet.

3. Váš pohyb bude účinnější za určité tepové frekvence. Měli byste se zadýchat, ale pořád být schopní plynule mluvit. Při vyšší frekvenci se srdce víc namáhá, takže je na vyšší zátěž připravujte postupně.

4. Obdobně blahodárné účinky jako chůze má plavání. Začněte splýváním. Sepněte dlaně před sebou a veďte je od sebe přes prsa a obličej až do rozpažení, vnějším obloukem zase zpět před sebe, kde se dotknou.

Pokud se chystáte na dovolenou, počítejte s tím, že první dva červencové dny můžete být podrážděná a náladová.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Plaváním začnete hubnout po 40 minutách pohybu ve vodě – a to je náročné. I po několika minutách se ale otevírají plíce, rozhřívají svaly, pumpuje srdce... Každý byť minimální pohyb se počítá!

6. Pokud nevydržíte plavat alespoň půl hodiny, ale pohyb ve vodě vás baví, zkuste cvičení ve vodě. Pro velmi obézní jedince je to mnohdy jediná přijatelná volba.

7. Zkuste běhání! Nepotřebujete k tomu tělocvičnu ani spoluhráče, můžete být zcela nezávislí – běhat můžete kdykoli a kdekoli. Potřebujete jenom vhodné boty.

8. Vydržte běžet celou hodinu. To je velice důležité, protože teprve po 40 minutách začnete odbourávat tuky.

9. Neklaďte si zpočátku vysoké cíle! Pokud nevydržíte celou hodinu, ujděte zbytek trasy svižným krokem. Denně si postupně prodlužujte běh a zkracujte chůzi.

10. Pokud trpíte výraznou nadváhou, běh vynechejte. Podle lékařů by neměl běhat ten, jehož váha o 20% přesahuje výšku po odečtení 100 centimetrů. Byla by to nepřiměřená zátěž. Pokud se vás to týká, zkuste raději jízdu na kole. Teprve až zhubnete, zkuste to s běháním.

Autor: SAN
Klíčová slova: zdraví;dieta;hubnutí;tipy;
Související články