Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak zhubnout a nehladovět

Dieta
4. ledna 2009 | 05:00

Vánoční speciality, posezení u pohádek, rodinná pohoda... A pak to přijde! Marné soukání se do oblíbených džínů, zakulacené boky a kolem pasu pneumatika! Kdo by po Vánocích nepotřeboval shodit nějaké to kilo? Jak ale začít?

Poradí vám nejnovější seriál deníku Blesk a Nedělního Blesku! Každý den celý leden si můžete vybírat z těch nejzasvěcenějších rad, jak se dostat zpátky do formy. A nebudete u toho umírat hlady. Nebojte se léta v plavkách. Takhle budete už brzy zase sexy...

Pravidlo číslo 1: NEHLADOVĚT
Šest knedlíků s obrovským kusem vepřové pečeně na svůj talíř nepouštějte, ale hladovět od rána do večera je nesmysl. Pravda, někteří lidé drží zhruba jednou za měsíc celodenní hladovku. Účelem ale není zhubnout, nýbrž nastartovat metabolismus a celkově se pročistit. Takoví lidé musí ovšem být stoprocentně zdraví. Zlaté pravidlo zní: Jezte málo a často. Nejlépe pětkrát až šestkrát denně s dvou až tříhodinovými intervaly. Tělo si zvykne, že dostává pravidelné dávky energie, a nebude mít tendenci ukládat si tukové zásoby pro případ nouze.

Pravidlo číslo 2: SNÍDAT
Vynechat snídani nebo ji nahradit černou kávou, k obědu zhltnout párek v rohlíku nebo kus pizzy a večer přiběhnout domů sužovaní vlčím hladem – to je samozřejmě špatně. Den musí začít snídaní, i kdybychom měli vstát o trochu dříve. Ale pozor, není dobré jíst tučné, těžké potraviny. Místo koblih bílý jogurt, místo chleba s tlustou vrstvou másla a patnácti dekagramy salámu chléb s tenkou vrstvou margarínu a plátky rajského jablka.

Pravidlo číslo 3: PLÁNOVAT JÍDELNÍČEK
Kdo nechodí na obědy, může si vzít do zaměstnání jídlo v krabičce. Dopoledne i odpoledne jsou nutné svačiny. Nejlépe tvořené zeleninou a ovocem. Chodíte-li v poledne do restaurace, vyberte si k obědu zeleninu s masem nebo velký salát s tuňákem, případně těstoviny, ale určitě ne porci, kterou vám běžně přinesou v pizzerii či v čínském bistru. O ni se raději rozdělte s kolegou nebo ji zkrátka nedojídejte. Naposledy jezte dvě až tři hodiny před spaním a večeři volte lehkou.

Pravidlo číslo 4: SPORTOVAT
Bez cvičení se zhubnout nedá, za pomoci zázraků už vůbec ne. Pusťte z hlavy zázraky v podobě zábalů, masáží, koktejlů či pilulek. Je třeba cvičit minimálně třikrát týdně. Udržení kondice tedy útočí i na naše peněženky, neboť hodina tenisu či squashe obvykle stojí více než sto korun. Nejjednodušší a nejlevnější pohyb – rychlou chůzi – kupodivu praktikuje málokdo. Lidé nechodí zdaleka tolik co dříve, děti už chůzi odvykly docela.

Pravidlo číslo 5: ČERSTVÉ A KVALITNÍ
Je rychlejší a jednodušší použít konzervovanou zeleninu, ale čerstvá lépe vypadá a je bohatší na vitaminy. Že si ji v zimě nemůžete dovolit? Pak si spočítejte, kolik utratíte za cigarety, sladkosti, slané brambůrky, sladké limonády, a dojdete k závěru, že si ji dovolit můžete. Vitaminy jezte přirozené. Reklamy nás tlačí do užívání umělých preparátů, je však dobré si uvědomit, že pro zdraví se chodí do zahrady, nikoli do lékárny.

Autor: red