Hodnotné bílkoviny z tohoto masa podporují spalování tuků a tvorbu svalové hmoty. Drůbeží maso obsahuje více nenasycených mastných kyselin než maso červené. Tyto kyseliny - zdraví prospěšné tuky - jsou uložené právě ve svalové hmotě drůbeže. Naopak největší množství tuků, po kterých člověk tloustne, se drůbeži ukládá pod kůží. Teď už víte, proč lidé, kteří dbají na svou linii, jedí drůbeží maso zásadně bez kůže.
DŮLEŽITÉ ŽIVINY
Drůbeží maso je bohaté i na minerální látky, například zinek, který posiluje imunitní systém. Nezanedbatelný je i obsah kyseliny listové, která je důležitá při látkové výměně, a vitaminu B6, který hraje důležitou roli při stavbě červených krvinek a při tvorbě nových buněk. Vitamin B6 se podílí i na posilování imunitního systému.
VYBERTE SI SNÍDANI
Ovocný salát se skořicí
Nakrájejte na malé kostky 2 broskve, 4 švestky a smíchejte je se 100 gramy rybízu nebo jiného bobulovitého ovoce. Nízkotučný vanilkový jogurt (75 g) smíchejte s trochou mleté skořice a přidejte k ovoci. Posypejte 2 lžícemi ovesných vloček.
Houska s drůbeží šunkou
Celozrnnou housku rozkrojtze napůl a vnitřní strany potřete asi 1 lžičkou nízkotuného rostlinného tuku. Na jednu polovinu položte plátek drůbeží šunky a navrch dejte plátek rajčate. Poloviny housky spojte.
Hroznové müsli
Světlé nebo tamvé hroznové víno (asi 150 g) rozkrájejte na půlky a zbavte jadérek. Smíchejte s 30g neslazených celozrnných vloček (ovesných nebo žitných) a zalijte 125 ml nízkotučného mléka.
HLAVNÍ JÍDLA
Kuřecí prsíčka s omáčkou
Na lžičce oleje smažte asi po dobu 10 minut 125 g kuřecích prsíček. Opepřete, osolte a nechte maso vychladnout. Smíchejte 2 lžíce kysané smetany, 100 g nízkotučného jogurtu, sůl, pepř a jeden stroužek prolisovaného česneku. Svazek zelených bylinek (například petrželové nati, kopru nebo bazalky - podle chuti) nasekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Kuřecí prsíčka nakrájejte na proužky a polijte bylinkovou omáčkou. K masu si dejte krajíc celozrnného chleba (60 g) a jedno rajče.
Drůbeží minestrone
Jednu cibuli a stroužek česneku nakrájejte nadrobno. Libové kuřecí maso zbavte kůže a nakrájejte na kostky. Vše poduste na 1 lžičce oleje. Přidejte 1 cuketu, 1 žlutou papriku, 2 mrkve a 100 g zelených fazolek (čerstvých nebo z konzervy) a duste ještě 2 minuty. Zalijte 125 ml vývaru a vařte pod pokličkou asi 5 minut. Přidejte konzervu rajčatového protlaku. Ochuťte pepřem, solí, špetkou cukru a pod pokličkou vařte na mírném ohni 10 minut. Uvařte v osolené vodě 40 g nudlí a přimíchejte je do polévky.
Asijská pánev
Jednu papriku, 2 pórky, 2 menší cukety, 50 g žampionů a 2 mrkve nakrájejte nadrobno. Nakrájejte na nudličky 100 g kuřecích prsíček a pokapejte 2 lžícemi sójové omáčky. Osmažte na 1 lžičce oleje, přidejte zeleninu, ochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou a míchejte na mírném ohni asi 5 minut. Tři lžíce kousků neslazeného ananasu (z konzervy) smíchejte s 50 g vařené rýže a podávejte jako přílohu.
Ostrá polévka
Jeden stroužek česneku, 2 cibule, 1 žlutou a 1 zelenou papriku nakrájejte na malé kousky a poduste 3 minuty na lžičce oleje. Přilijte 500 ml rajčatové šťávy, chvilku povařte, osolte, opepřete a přidejte Tabasco. Nechte vychladnout. Nakrájejte na nudličky 25 g uzeného krůtího masa, dále nakrájejte 4 černé olivy na kroužky. Polévku podávejte s krůtím masem a olivami. K tomu si dejte jednu malou celozrnnou bagetu.
Toskánský salát
Uvařte 50 g špaget. Tři polévkové lžíce vývaru a 2 lžíce citronové šťávy přimíchejte ke špagetám. Nakrájejte na nudličky 75 g kuřecího masa a smažte na malém množství oleje asi 4 minuty, nakonec osolte a opepřete. Nakrájejte na měsíčky 150 g malých rajčat a spolu s upraveným masem je přidejte ke špagetám. Pokud se vám maso bude zdát málo šťavnaté, můžete přidat vývar a pokrm ozdobit lístky bazalky.
DRŮBEŽÍ MASO
kJ/100 g tuk/100 g
Krůtí prsíčka na přírodní způsob 462 kJ 2 g
Uzená krůtí prsíčka 560 kJ 3 g
Paštika z krůtího masa 932 kJ 18 g
Krůtí salám 970 kJ 16 g
Drůbeží prsíčka na přírodní způsob 470 kJ 0,8 g
Drůbeží salám 525 kJ 6 g