Chcete-li být štíhlá a zdravá, měla byste zdravě jíst a nezapomínat na pohyb.
1. DEN
OBĚD: Řízek se salátem z červené řepy
Nakrájejte na malé kostky 150 g uvařené řepy. Z 1 lžíce oleje a pár kapek octa si připravte marinádu. Dochuťte ji kmínem a špetkou soli. Na talíř si připravte pár listů hlávkového salátu apřidejte řepu s kuřecím řízkem osmaženým na 1 lžíci olivového oleje. Salát posypejte 5 vlašskými ořechy nasekanými nadrobno a polijte marinádou. K jídlu můžete podávat 1 krajíc celozrnného chleba.
VEČEŘE: Barevné těstoviny
Dužinu ze 2 oloupaných rajčat nakrájejte na malé kostky. Na tenké proužky nakrájejte 200 g mrkve. Nejdříve na 1 lžíci olivového oleje a potom v zeleninovém vývaru poduste mrkev, a to dochřupava. Na závěr přidejte rajčata a špetku muškátového oříšku. Uvařte a přeceďte 30 g těstovin. Zeleninu smíchejte s těstovinami, přidejte nakrájenou petrželovou nať a 25 g nastrouhaného parmezánu.
2. DEN
OBĚD: Italská paprika
Smíchejte 60 g Lučiny s 1 lžící olivového oleje a 1 lžící rozinek. Vymíchejte krémovou směs a přidejte mletý pepř. Velkou papriku překrojte napůl a odstraňte semínka. Papriku naplňte krémovou směsí, přidejte párčerných oliv a dejte péct do předehřáté trouby na 10 minut.
VEČEŘE: Kuřecí salát
Nakrájejte na tenké řízečky 100 g kuřecích prsou a osmažte je na teflonové pánvi. Na talíř připravte listy z hlávkového salátu, přidejte osmažená kuřecí prsa. Salát pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou.
3. DEN
OBĚD: Chutná brokolice
Opláchněte 300 g brokolice, nakrájejte na větší kousky a ohřejte nad párou. Ohnivzdornou misku vymastěte olejem, přidejte brokolici a pokapejte ji 2 lžičkami oleje. Nakrájejte na plátky 70 g mozzarelly a přidejte ji k brokolici. Misku uzavřete a pečte v předehřáté troubě do doby, než se sýr roztaví. K brokolici můžete jako přílohu podávat hlávkový salát s nakrájeným pórkem, ochucený olivovým olejem a citronovou šťávou.
VEČEŘE: Vegetariánský salát
Smíchejte 200 g nakrájeného nakládaného celeru s 1 jablkem nakrájeným na kostky. Směs dochuťte 1 lžící oleje a pár kapkami citronu. Salát naservírujte na listy hlávkového salátu a přidejte 50 g čerstvých klíčků. Jako přílohu podávejte 1 krajíc chleba namazaný 1 lžičkou másla.
DŮLEŽITÉ BĚHEM DIETY
SNÍDANĚ
* Každé ráno vypijte šťávu z 1 citronu smíchanou s teplou minerálkou. K tomu máte na výběr:
* 3 lžíce ovesných vloček smíchané s 0,2 l mléka a 1 lžící mandlových lupínků, nebo
* 1 krajíc celozrnného chleba namazaného 1 lžičkou másla a k tomu 1 natvrdo uvařené vejce nakrájené na kolečka, nebo
* 1 krajíc celozrnnéhochleba s 1 plátkem ementálu. Jako přílohu si můžete nakrájet ředkvičky.
PŘESNÍDÁVKA
* 1 malé jablko
SVAČINA
* 1 nízkotučný jogurt
NÁPOJE
* 3 l minerální vody bohaté na kalcium (s co nejmenším množstvím sodíku)
* bylinkové čaje, černou kávu nebo černý čaj jen výjimečně
EXTRA TIPY:
* Pravidelný pohyb a sport aktivují látkovou výměnu.
* Vysoké množství kofeinu, nikotinu, soli a cukru zapříčiňuje vyplavování kalcia z těla.
* Kalcium z mléčných a zeleninových výrobků se dobře ukládá v těle.