Těstoviny jsou ideální potravinou, která vás dobře zasytí. Obsahují hodně sacharidů a minimum tuků. Proč se tedy po nich přibírá? Problém tkví v omáčkách, které se k nim přidávají. Jsou plné tučné smetany, olivového oleje nebo sýra, a tak tvoří kalorickou bombu.
Proto vám teď nabízíme speciální odlehčené omáčky s obsahem tuku do deseti procent, s extra porcí čerstvé zeleniny a spoustou vlákniny, po nichž budete dlouho sytá.
S celozrnnými těstovinami lépe zhubnete
Celozrnné těstoviny obsahují vitaminy a minerální látky. Například komplex vitaminů B, který podporuje zdravou pleť a prospívá vlasům. Vysoký podíl komplexních sacharidů způsobí, že hladina cukru v krvi bude klesat jen velmi zvolna. Co to znamená pro vás? Budete mít pořád dostatečný přísun energie a nebudete trpět hlady.
Jak na to?
Každý den si dejte snídani, oběd a večeři. Pokud vás přepadne hlad, dopřejte si během dopoledne čerstvé ovoce a odpoledne zeleninu.
Snídaně na výběr:
Houska s rajčaty
Jednu celozrnnou housku potřete lžičkou nízkotučného sýra. Posyejte bylinkami a obložte nakrájeným rajským jablíčkem.
Mandlové müsli
Do mističky nasypejte trochu mandlového müsli bez cukru a zalijte nízkotučným mlékem.
Sýrový toast
Opečte dva plátky celozrnného toastového chleba, potřete tenkou vrstvou margarínu a obložte 20% sýrem.
Snídaně si podle podobného vzoru můžete udělat sama různé, podle chuti.
Oběd nebo večeře?
Těstoviny + omáčka
...citronová s cuketou
Nakrájejte cibuli, smíchejte se lžičkou tymiánových lístků a krátce osmahněte na olivovém oleji. Nakrájejte 300 g cukety na malé kousky a přidejte k cibuli. Přilijte 100 ml zeleninového vývaru, nechte vzkypět a okořeňte. Dále duste asi tři minuty. Ochuťte dvěma lžícemi citronové šťávy a nakonec přidejte dvě lžíce čerstvého nízkokalorického sýra. Ke směsi přidejte jednu porci uvařených těstovin a krátce zahřejte. Dochuťte čerstvým pepřem.
...s neapolskou rajčatovou
Oloupejte a nakrájejte najemno jednu cibuli a jeden stroužek česneku. Dejte do hrnce lžičku olivového oleje a přidejte cibuli s česnekem. Přidejte 200 ml rajského protlaku, osolte, opepřete a přidejte lžičku medu. Nechte vařit asi pět minut na mírném ohni. Nakrájejte kousky různých salátů, přidejte do hrnce a nechte zavadnout. Přidejte k porci hotových těstovin a posypejte lžičkou parmazánu nebo strouhaného eidamu.
...s bylinkami a okurkovou omáčkou
Oloupejte 300 g okurky a nakrájejte na kostičky. Rozpalte na ohni jednu lžičku oleje a jednu lžičku rajského protlaku a přidejte okurku. Opepřete a osolte. Zalijte asi 100 ml zeleninového vývaru a asi 10 minut duste. Přidejte půl lžičky bazalky, tymiánu a jednu lžičku opražených piniových oříšků a v případě potřeby další dvě lžičky hustého zeleninového vývaru. Omáčku smíchejte s jednou porcí hotových těstovin.
...s houbovou
Oloupejte a nakrájejte jednu cibuli. Očistěte 100 g žampionů, jednu červenou papriku a několik lístků salátu a nakrájejte je na malé kousky. Dejte dusit na jednu lžičku oleje. Přidejte lžičku rajčatového protlaku a dobře promíchejte. Přidejte 50 ml zeleninového vývaru, osolte, opepřete a nechte asi pět minut vařit. Uvařte porci těstovin a servírujte s připravenou omáčkou.
...se smetanovo-špenátovou
Omyjte a nasekejte 300 g čerstvých špenátových lístků. Rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a osmahněte na ní jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát a smíchejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Přidejte lžíci nízkotučného čerstvého sýra. Špenátovou omáčku smíchejte s jednou porcí čerstvě připravených těstovin.
...se sýrem
Nakrájejte nadrobno dvě malé cibulky a jednu papriku. Rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a zeleninu asi pět minut smažte. Přidejte dvě lžičky citronové šťávy a 100 ml zeleninového vývaru a vařte asi šest až osm minut. Osolte a opepřete. Natrhejte na kousky 40 g rukoly. Smíchejte porci čerstvě připravených těstovin, rukolu a zeleninovou omáčku, ochuťte kousky sýra ricotta.