Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

S těstovinami zhubnete za 5 dní 2 kila!

20. listopadu 2009 | 05:00

Projezte se ke štíhlosti a dobré náladě. U této diety s vegetariánskými omáčkami nebudete mít nikdy hlad a tukové polštářky se budou snadno rozpouštět.

Těstoviny jsou ideální potravinou, která vás dobře zasytí. Obsahují hodně sacharidů a minimum tuků. Proč se tedy po nich přibírá? Problém tkví v omáčkách, které se k nim přidávají. Jsou plné tučné smetany, olivového oleje nebo sýra, a tak tvoří kalorickou bombu.

.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, SHUTTERSTOCK.COM

Proto vám teď nabízíme speciální odlehčené omáčky s obsahem tuku do deseti procent, s extra porcí čerstvé zeleniny a spoustou vlákniny, po nichž budete dlouho sytá.

S celozrnnými těstovinami lépe zhubnete
Celozrnné těstoviny obsahují vitaminy a minerální látky. Například komplex vitaminů B, který podporuje zdravou pleť a prospívá vlasům. Vysoký podíl komplexních sacharidů způsobí, že hladina cukru v krvi bude klesat jen velmi zvolna. Co to znamená pro vás? Budete mít pořád dostatečný přísun energie a nebudete trpět hlady.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Jak na to?
Každý den si dejte snídani, oběd a večeři. Pokud vás přepadne hlad, dopřejte si během dopoledne čerstvé ovoce a odpoledne zeleninu.

Snídaně na výběr:

Houska s rajčaty
Jednu celozrnnou housku potřete lžičkou nízkotučného sýra. Posyejte bylinkami a obložte nakrájeným rajským jablíčkem.
Mandlové müsli
Do mističky nasypejte trochu mandlového müsli bez cukru a zalijte nízkotučným mlékem.
Sýrový toast
Opečte dva plátky celozrnného toastového chleba, potřete tenkou vrstvou margarínu a obložte 20% sýrem.
Snídaně si podle podobného vzoru můžete udělat sama různé, podle chuti.

.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, SHUTTERSTOCK.COM

Oběd nebo večeře?

Těstoviny + omáčka

...citronová s cuketou
Nakrájejte cibuli, smíchejte se lžičkou tymiánových lístků a krátce osmahněte na olivovém oleji. Nakrájejte 300 g cukety na malé kousky a přidejte k cibuli. Přilijte 100 ml zeleninového vývaru, nechte vzkypět a okořeňte. Dále duste asi tři minuty. Ochuťte dvěma lžícemi citronové šťávy a nakonec přidejte dvě lžíce čerstvého nízkokalorického sýra. Ke směsi přidejte jednu porci uvařených těstovin a krátce zahřejte. Dochuťte čerstvým pepřem.

...s neapolskou rajčatovou

s rajčatovou omáčkou
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, SHUTTERSTOCK.COM

Oloupejte a nakrájejte najemno jednu cibuli a jeden stroužek česneku. Dejte do hrnce lžičku olivového oleje a přidejte cibuli s česnekem. Přidejte 200 ml rajského protlaku, osolte, opepřete a přidejte lžičku medu. Nechte vařit asi pět minut na mírném ohni. Nakrájejte kousky různých salátů, přidejte do hrnce a nechte zavadnout. Přidejte k porci hotových těstovin a posypejte lžičkou parmazánu nebo strouhaného eidamu.

...s bylinkami a okurkovou omáčkou
Oloupejte 300 g okurky a nakrájejte na kostičky. Rozpalte na ohni jednu lžičku oleje a jednu lžičku rajského protlaku a přidejte okurku. Opepřete a osolte. Zalijte asi 100 ml zeleninového vývaru a asi 10 minut duste. Přidejte půl lžičky bazalky, tymiánu a jednu lžičku opražených piniových oříšků a v případě potřeby další dvě lžičky hustého zeleninového vývaru. Omáčku smíchejte s jednou porcí hotových těstovin.

...s houbovou

s houbami
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, SHUTTERSTOCK.COM

Oloupejte a nakrájejte jednu cibuli. Očistěte 100 g žampionů, jednu červenou papriku a několik lístků salátu a nakrájejte je na malé kousky. Dejte dusit na jednu lžičku oleje. Přidejte lžičku rajčatového protlaku a dobře promíchejte. Přidejte 50 ml zeleninového vývaru, osolte, opepřete a nechte asi pět minut vařit. Uvařte porci těstovin a servírujte s připravenou omáčkou.

...se smetanovo-špenátovou
Omyjte a nasekejte 300 g čerstvých špenátových lístků. Rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a osmahněte na ní jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát a smíchejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Přidejte lžíci nízkotučného čerstvého sýra. Špenátovou omáčku smíchejte s jednou porcí čerstvě připravených těstovin.

...se sýrem

 

se sýrem
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, SHUTTERSTOCK.COM

Nakrájejte nadrobno dvě malé cibulky a jednu papriku. Rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a zeleninu asi pět minut smažte. Přidejte dvě lžičky citronové šťávy a 100 ml zeleninového vývaru a vařte asi šest až osm minut. Osolte a opepřete. Natrhejte na kousky 40 g rukoly. Smíchejte porci čerstvě připravených těstovin, rukolu a zeleninovou omáčku, ochuťte kousky sýra ricotta.

Autor: Olga Poucheová