Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

16 mýtů o jídle: Ovoce je zdravé, po hranolkách se tloustne! OMYL!

Za obezitu mohou také fastfoody.
26. května 2009 | 16:34

Cukr způsobuje cukrovku, po hranolkách ztloustnete, ovoce je zdravé a naopak čokoláda nezdravá! Opravdu? Tak to jste vedle. Německý odborník na výživu dr. Detlef Pape (54) shrnul ty nejrozšířenější omyly.

1. Tuk z jídla se okamžitě ukládá do tukových polštářů na těle

Omyl! Tuk je životně důležitá složka výživy. Je obsažen v masu, v mléčných výrobcích a sladkostech. Denně by ho měl každý zkonzumovat 80 - 120 g. Pokud se tento limit zásadně překračuje, pak může tuková složka v potravinách způsobit obezitu a vysoký cholesterol.

2. Veškeré snědené kalorie jdou na tloušťku

Omyl! Každý člověk (podle toho, co dělá) by měl denně přijmout 1400 až 2000 kcal (5880 - 8400 kJ). Kdo zkonzumujeméně doporučeného kalorického příjmu, jeho mozek přeřadí na úsporný režim a to málo energie si ukládá do tukových zásob.

3. Ovoce je zdravé

Omyl! Obsahuje sice spoustu vitaminů, ale také mnoho cukrů. Takže vhodné je ho konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, večer už určitě ne. Energie z ovoce nemá šanci se před spaním efektivně zpracovat.

4. Sůl způsobuje vysoký krevní tlak


Omyl! Odborné studie ukazují, že pokud solíte normálně a nepřesáhnete dávku 20 g za den, nemůže to nijak vašemu organismu ublížit.

5. Cukr v potravinách zakládá na cukrovku


Omyl! Tělo potřebuje denně 100 až 200 g cukru. Potřebujete ho pro správnou činnost mozku, ledvin, svalové hmoty a krevního oběhu. Správné množství hladiny cukru také udržuje stabilní tělesnou teplotu. Problém nastává při nadměrné konzumaci. Ta může způsobit nadváhu a také už zmíněnou cukrovku.

6. Po hranolcích se vždycky tloustne

Omyl! Tedy pokud je nesmažíte či nefritujete v několika litrech oleje. Zdravou variantou jsou hranolky, které se připravují na suchém plechu v troubě. Pak obsahují minimum tuku, chutnají výborně a jsou mnohem zdravější než z »friťáku«.

7. Ovocný jogurt je zdravý

Omyl! Ovocných jogurtů je celá škála. Mohou obsahovat kromě zdravé bílkoviny a živých biokultur také mnoho tuků i cukrů. Proto je dobré si přečíst energetické údaje na obalu.

8. Zelenina chrání před rakovinou

Omyl! Žádné výzkumy odborníků v EU nepotvrdily vliv konzumace zeleniny na sníženou možnost nádorových onemocnění.

9. Čokoláda není zdravá


Omyl! Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Pokud sníte kousek kvalitní čokolády s obsahem kakaového oleje, rostlinného tuku a množstvím cukru mezi 30 až 40 g, nijak si neublížíte ani nepřiberete.
Naopak levné »čokolády« ani čokoládami doopravdy nejsou. A ty právě pro linii představují největší nebezpečí.
Obsahují jen mnoho cukrů a přemíru tuku.

10. Kečup škodí dětem

Omyl! Koncentrace barviv nezpůsobí o nic víc škody než normální jablko.

11. Vejce vždy zvyšují cholesterol

Omyl! Zvyšovaly by ho výrazně, pokud byste konzumovali víc než 5 vajec týdně. Podle odborníků ale zdravému člověku ani jedno vejce denně neuškodí.

12. Light produkty pomohou hubnout

Omyl! Light potraviny mají buď snížený obsah tuku, nebo cukru. Také některé další složky (např. zahušťovadla) energetický příjem zvyšují.

13. Umělá sladidla jsou nebezpečná

Omyl! Žádné odborné studie nedokladují, že umělá náhradní sladidla jakkoliv škodí zdraví. Pokud jsou jimi slazeny nápoje, neobsahují žádné nebo minimum kalorií. To ocení především ti, kteří chtějí shodit.

14. Sýry jsou zdravé

Omyl! Bohužel hlavně v Česku tolik oblíbené »taveňáky« mají vysoké procento tuku. Ideální je konzumovat sýry s 30% a nižším obsahem tuku.

15. Hladovět jedn o z n a č n ě znamená hubnout

Omyl! Pokud hladovíte, organismus okamžitě přepne do úsporného režimu a i to málo, co sníte, si uloží do tukových zásob na horší časy.

16. Nesnídat znamená hubnout

Omyl! Bez snídaně se tělo obtížně nastartuje na denní provoz.
Také tělesná teplota je nižší, než by měla být. Naopak platí, kdo nesnídá, přibírá na váze.

Klíčová slova: výživa, mýty, tuk, cukr
Diskuse ke článku
.
Související články