Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Houby jako lék: Hlíva na imunitu, žampiony pro cukrovkáře

Houby můžete sbírat, upravovat, jíst a dokonce mají i léčivé účinky.
7. srpna 2013 | 15:00

Nikoho nenechají chladným. Buď je milujete, nebo ve vás vzbuzují odpor. Jedno je jisté. Jsou velice zdravé a navíc dietní. Co víc si přát?!

Ne nadarmo se houby přidávají do mnoha potravinových doplňků a tablet. Pro náš organismus jsou blahodárné. Dodávají nám spoustu vitamínů, minerálních látek a umí vyléčit různé neduhy.

Pro nás jsou nejvhodnější dřevokazné houby, které vyrůstají z kůry stromů. Využíváme totiž nejen jejich hlavu, ale i podhoubí, které vyrůstá ze dřeva a je zcela čisté. Právě podhoubí obsahuje nejúčinnější látky. Houby jsou skvělé, klidně si je můžeme dávat denně, ale vždycky bychom je měli kvůli lepší stravitelnosti alespoň krátce orestovat nebo jinak tepelně zpracovat,“ říká MUDr. Daniela Bláhová, specialistka na čínskou medicínu a fytoterapii.

Hlíva ústřičná – na imunitu

Jste vyčerpaní? Dejte si hlívu. Tahle delikatesa vám dodá energii, bojuje proti únavě a výrazně zvyšuje imunitu. Roste převážně na listnatých stromech, ze kterých čerpá živiny. Dokáže detoxikovat tělo, dokonale vyčistí naše játra a snižuje cholesterol. Zabíjí bakterie a plísňové infekce. Je vhodná pro lidi, kteří trpí bolestmi kloubů.

Dále tlumí záněty, posiluje vazy a svalové úpony. V neposlední řadě funguje jako prevence proti rakovině. Podává se i při chemoterapii, kdy pomáhá, aby se vitamíny lépe vstřebaly do organismu. Díky tomu se tělo rychleji regeneruje.

...
Autor: Shutterstock

Žampióny - pro cukrovkáře

Jeden z nejznámějších a nejdostupnějších druhů hub, který v obchodě seženete po celý rok má jen minimum kalorií. Žampiony jsou ale velice bohaté na vitamíny, obsahují hlavně béčko. Najdeme v nich i přírodní antibiotika, látky, které bojují proti alergiím a proti nádorům. Dobře působí na játra, slinivku i močový měchýř. Snižují krevní tlak, únavu i hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodné i pro diabetiky.

Až budete teď v létě grilovat, zkuste si místo masa, nebo jako jeho přílohu hodit na gril pár žampionů. Za pár minut máte jednoduchou, ale prvotřídní pochoutku. Když je navíc naplníte třeba sýrem, neuděláte chybu.

Jidášovo ucho-  pro krásné nehty

Vypadá nevzhledně, obvykle ho seženete v sušené formě, ale po namočení do vody se krásně rozvine. I jidášovo ucho, nebo-li černá houba patří mezi léčivé pochoutky. Čínská kuchyně by bez něj nemohla fungovat. Roste obvykle na mrtvých kmenech listnatých stromů, a to prakticky po celý rok. Díky tomu, že má poměrně nevýraznou chuť, tak se hodí do nepřeberného množství pokrmů. Staří Číňané využívali účinky jidášova ucha už v dávných dobách.

I tahle houba preventivně působí proti rakovině, podporuje imunitu a čistí krev. Obsahuje hodně vápníku, posiluje nehty a zlepšuje kvalitu pleti i vlasů. Ulevuje od bolestí žaludku, podporuje zažívání a příznivě působí na psychiku. Pokud jste v rekonvalescenci po nemoci, „naordinujte“ si ho, protože posiluje tělo.

Autor: mij