Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zrádná klimatizace! Hrozí vám angína, rýma i zánět

5. srpna 2022 | 18:00

Střetu s klimatizací je stále těžší se vyhnout. Ochlazuje nás v zaměstnání, autě, obchodech a často se bez ní neobejdeme už ani doma. A i když je nám studený vzduch příjemný, může stát za spoustou zdravotních problémů.

 

Nemoci z klimatizace

Může pomoci, ale i uškodit! Při správném používání nepředstavuje klimatizace žádné zdravotní riziko. Zvyšuje komfort života v horkých dnech, ale při nesprávném použití nebo údržbě může být také zdrojem typických letních nemocí. Které to jsou?

Angína

Ač vám to přijde nepravděpodobné, angína skutečně není jen "zimní" nemocí. Je dokázáno, že prudké přechody z klimatizovaných místností do horka oslabují imunitu. K tomu ledové nápoje a zmrzliny, které extrémně zachlazují sliznici krku a vedou tak k jejímu oslabení vůči vlivů různých bakterií a virů. K angíně je pak jen krůček! Poznáte jí snadno. Bolí vás v krku, kvůli zduřelým mandlím se vám hůře polyká, jazyk máte bílý, hrdlo rudé a na mandlích bílý či žlutavý povlak. V ten moment neváhejte a zajděte k lékaři. Rozvinutou angínu totiž bez antibiotik nezvládnete.

Chrapot

Jde vlastně o infekci, která napadne vaše hlasivky. Klimatizace vysuší nosní sliznice, z jejichž povrchu zmizí vrstvička hlenu, která je chrání proti vpádu mikroorganismů. Vy se pak stáváte náchylnějšími k infekci způsobené viry nebo bakteriemi v horních dýchacích cestách. Nízké teploty také dokáží ochromit pohyb řasinkového epitelu dolních dýchacích cest. V oblasti hrtanu a hlasivek se pak začne hromadit hlen a vy ochraptíte.

Rýma

Letní rýma je nejčastějším příznakem nachlazení. Pokud si v autě nebo doma nastavíte teplotu na dvacet stupňů a pak vyjdete na rozpálenou ulici, kde je na sluníčku téměř čtyřicítka, nedivte se, že brzy pocítíte pálení v nose, sliznice zduří a objeví se rýma. Při snížení imunity z teplotního šoku navíc dostávají viry šanci udržet se ve vyschlé nosní sliznici.

Syndrom suchého oka

Jde o jedno z nejčastějších onemocnění s kterým pacienti přicházející do ordinace očního lékaře. Tzv. suché oko je projevem suchého zánětu rohovky a spojivky. Jde o poruchu omývání citlivého povrchu oka slzami, které u zdravého jedince vytvářejí souvislý slzný film. Příznaky mohou být různé, od zarudnutí, výtoku, pocitu jemného tlaku až po pocit písku či cizího tělesa v oku, přes nepříjemné řezání až k silné bolesti oka. Příčinou je většinou klimatizace, ventilátory a suchý vzduch.

Zánět trojklaného nervu

Projevuje se silnou bolestí za uchem - právě tudy totiž vede trojklaný nerv do zubů a tváře, který zajišťuje citlivost v obličeji.

Co všechno vám ještě hrozí: zánět středního ucha, zánět spojivek, zánět nosních dutin, astma, zhoršení alergií, bolest hlavy a kloubů. Navíc vysouší pleť i vlasy. A byl prokázaný i nepříznivý vliv na psychiku člověka.

Jak se správně ochlazovat

Vždy dbejte na to, aby byla klimatizace pravidelně čištěna a dezinfikována. Jen tak zabráníte šíření virů a bakterií.

Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by měl být maximálně 5 - 7 stupňů Celsia. 

Přechody z chladu do tepla a naopak pokud možno často nestřídejte.

Pokud můžete, nastavte klimatizaci tak, aby proud chladného vzduchu nesměřoval přímo na vás.

Při pobytu v klimatizovaném prostředí hodně pijte - ideální jsou vlažné nápoje. Klimatizace totiž vysouší vzduch i vaše sliznice

Další pravidla správného klimtizování najdete ve článku níže: