Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jablka: Nejzdravější plody na světě

18. září 2010 | 05:00

Jablka jsou to »nejobyčejnější« ovoce v našich krajích. Mezi exotickými druhy ovoce často podceňované, ale ve skutečnosti nad zlato. Jak říká stará lidová moudrost, stačí jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni.

10 důvodů, proč jíst jablka

1. Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí.

2. Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Normalizují střevní mikroflóru, pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem látek podobných inzulinu.

3. Fruktóza – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní.

4. Pektin – v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.

5. Vitaminy – jablko obsahuje provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E a další.

6. Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.

7. Draslík – poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

8. Vláknina – zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny.

9. Voda – každé jablko obsahuje až 85 % vody. Po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají totiž nízký obsah cukru a málo kalorií.

10. Antioxidanty – jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu. Antioxidanty jsou důležitou součástí jídelníčku v boji proti rakovině.

Vliv jablíček na naše tělo

■ Dezinfekce ústní dutiny.
■ Mošt pomáhá při potížích s ledvinovými kaménky a pískem.
■ Je dobrým lékem proti zácpě. Spolu s macerovaným lněným semínkem při hemoroidech.
■ Cholesterol nejprve po třech týdnech konzumace jablek stoupne, ale pak trvale klesne na podprůměrnou úroveň.
■ Odvodnění přebytečné vody z organismu, čímž se srdce méně namáhá. Vhodná je třídenní až týdenní jablečná kúra, která dokáže vyřešit i velmi vážné ledvinové problémy.
■ Šťáva z jablek je vynikající na pročištění organismu při postních kúrách. Pro tyto účely jsou vhodnější kyselejší odrůdy s nižším obsahem cukru, popřípadě šťáva zředěná vodou v poměru 1:2.
■ Přirozený prostředek proti revmatismu.
■ Chrání mozek před chorobami (Parkinsonova, Alzheimerova) a našim buňkám pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny.
■ U dětí matek, které během těhotenství jedly dost jablek, je menší riziko, že se u nich objeví astma. Takto ovšem působí jen jablka syrová.
■ Jablečný ocet pomáhá odbourávat tuk a užívá se při redukčních dietách.
■ Jablka podporují krvetvorbu.
■ Pro své protizánětlivé vlastnosti pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou, ale zrovna tak s revmatismem nebo dnou. Jablka jezte i v případě nachlazení.

Od štrúdlu po hada a Evu v ráji

■ Jablkový závin je nejoblíbenější moučník na světě
■ Konzumujeme-li pravidelně jablka, budeme vonět po jablíčkách. Aromatické látky z jablek prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy a pokožku ven.
■ Archeologové zjistili, že lidé si pochutnávali na jablkách již 3500 let před Kristem.
■ Jabloň roste 4 až 5 let než vyprodukuje plody. Pak může strom dávat ovoce až 100 let.
■ Nejznámější pověst na světě s tématem jablka je o Adamovi a Evě v ráji.

Autor: red, hto