Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nezvládáte stres? Můžou za to geny

Za to, jak se umíme vyrovnat se stresovou situací, můžou i naši rodiče
11. července 2010 | 05:01

Zvládáte špatně stres? Můžou za to geny, které vám předali vaši rodiče! Britští vědci pokročili ve výzkumu stresu, který je čím dál častěji součástí našeho každodenního života. Jejich studie určily gen, který ovlivňuje schopnost pohotově a s klidem udržet naše nervy na uzdě. Ovlivnit, jak dokážeme zvládat situace s chladnou hlavou, když jde opravdu do tuhého, se proto dá jen těžko.

Na první pohled se může zdát, že stres je vynález moderní doby a souvisí se životním stylem lidí. To však není úplně pravda. Stres a s ním spojené potíže znali už naši předci. A nejen to. Vědci přišli s novými důkazy, kdo je za naše napětí zodpovědný.

Zjištění pomáhá vysvětlit, proč si někteří lidé dokážou zachovat svěží mysl a jiní se při sebemenším vykolejení hroutí. Pokud se vám pracovní či soukromý život hroutí pod rukama, neměli byste hned házet vinu na šéfa nebo na vaše děti.

Studie dokazují, že s geny, které dědíme, si od svých rodičů přenášíme i ten, který je příčinou stresu. Pokud se naši rodiče s určitými situacemi vyrovnávají jen těžko, tak se dá předpokládat, že my na tom budeme podobně.

Stresovou reakci máme zakódovánu v naší chromozómové výbavě v jádrech buněk těla jako informaci. Její průběh je možné zachytit jako změnu elektrické aktivity mozku na přístroji zvaném elektroencephalogram.

Gen má polovina z nás

Na zjištění ohledně stresu přišel se svým výzkumem profesor Guillen Fernandez, který vzorce lidí připevnil k hlavě snímače a sledoval, jak jejich mozek reaguje při stresu.

Přišel na to, že amygdala – primitivní oblast mozku, která pomáhá udržovat emoce v klidu – byla více aktivní u těch, kteří od svých rodičů zdědili stresový gen. Fórum Evropských neurověd uvedlo, že polovina z nás je vlastníkem tohohle genu. „Jednotlivé genetické odlišnosti se projeví, jen když jsou lidé vystaveni stresu. I reakce na emocionální podněty byly zjištěny pouze tehdy, když byli jednotlivci ve stresu,“ vysvětlil profesor Guillen.

Dokonce i množství romantiky v našem životě se částečně dá z naší DNA vysledovat. Zdá se, že je jen otázkou času, kdy budou moci vědci z DNA řetězce stres alespoň částečně odstranit.

5 rad, jak na stres

"Prvním krokem k zvládání stresu je jeho uvědomění. V těle začínají probíhat nervové a chemické změny. Každý na stres reaguje jinak. Při jeho zvládání je důležitá hlavně prevence,“ radí psycholožka Světlana Repáňová a doporučuje:

1. Zdravé jídlo – vyvážená strava, konzumace ovoce a zeleniny

2. Pohyb, relaxace – rychlá chůze, pohyb na čerstvém vzduchu, protahovací cviky, sport

3. Komunikace – je potřeba naučit se hovořit o svých problémech, neskrývat pocity

4. Čas na zábavu – koníčky, kolektivní hry

5. Přátelství – navazovat nové a udržovat staré

Autor: Katarína Krajčiová