Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co o vašem zdraví prozradí oči? Tyto varovné signály nepodceňujte!

  • 23. září 2017 | 06:00

    Říká se: "Oko, do duše okno." Zároveň oči také fungují jako okno do našeho zdraví. Pokud není všechno v pořádku, najde si lidské tělo způsob, jak vyslat signály a nasměrovat nás k problému. A oči jsou jedním z prostředků, jimiž nám dává naše tělo najevo, že se uvnitř něco děje. 

  • Infekce

    Autor: istock.com

    Nosíte kontaktní čočky? Pak musíte věnovat zvýšenou pozornost péči o ně. Pokud ji totiž zanedbáte, můžete si přivodit mnoho zdravotních problémů. Od pálení, pocitů suchého oka až po nepříjemnou infekci. Jestliže vás oči svědí a čočka vás v oku tlačí, raději čočky sundejte a sáhněte po brýlích. Infekci však mohou vyvolat také bakterie. Proto si často do očí nesahejte nebo se ujistěte, že jste si předem umyli pořádně ruce.

  • Cukání

    Autor: istock.com

    Cukání nebo škubání v očích sice není nic příjemného, ale zato se nejedná o nic závažného. Toto nucené svírání očí je nejčastěji způsobeno únavou, stresem, ale může být také způsobeno přecitlivělostí vůči světlu. Cukání obvykle samo od sebe brzy zmizí, v některých případech se však může objevovat několikrát za den. 

  • Rozmazané vidění

    Autor: istock.com

    Rozmazané vidění může znamenat hned několik věcí. Nejčastější příčinou je zhoršení zraku, proto je potřeba pořídit si dioptrické brýle. Dalším důvodem může být například takzvaný syndrom počítačového vidění. Pokud dlouho pracujete u počítače, stávají se vaše oči podrážděné. Příčinou rozmazaného vidění může být ale také cukrovka. Na základě nesrovnalostí na vaší sítnici může lékař zjistit, že trpíte tímto onemocněním. 

    Jak se náš zrak mění v průběhu let? Na tuto otázku odpověděl optometrista Petr Vykypěl:

    Video se připravuje ...
    Optometrista Petr Vykypěl hovoří o změnách našeho zraku během let. • VIDEO: Adam Balažovič

  • Pocity svědění

    Autor: istock.com

    Svědivé pocity jsou často spojovány s alergickou reakcí na nejrůznější látky. Pokud je svědění spojeno s pocitem suchých očí, může se jednat o poruchu slzného aparátu. V tomto případě vyhledejte svého lékaře, který vám předepíše vhodné kapky. Pokud jsou oči i víčka zarudlé, může být příčinou svědění zánět spojivek

  • Zežloutnutí očního bělma

    Autor: istock.com

    Nejběžnějším viníkem zažloutlého očního bělma bývá žloutenka. Ta se často objevuje u novorozenců s nezralou funkcí jater. Pokud se žloutenka objeví u dospělého člověka, pak signalizuje problémy s játry, žlučníkem nebo žlučovody. Je tedy nutné vyhledat svého lékaře.

  • Slzení

    Autor: istock.com

    Jestli jsou vaše oči často zarudlé a nadměrně slzí, pak bývá nejčastější příčinou již zmiňovaná alergie. Jestliže se dostaneme do prostředí plného prachu nebo kouře, oči se brání tím, že začnou ve zvýšené míře vylučovat slzy. Další příčinou může být přibývající věk, se kterým se kvalita slz postupně snižuje. Tělo zajišťuje očím dostatečné zvlhčení. Pokud však nemají dostatek vlhkosti, snaží se problém vyřešit nadměrnou tvorbou slz. 

Autor: Aneta Pařízková
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, zrak, oči
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...