Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Je pravda, že na někoho jdou komáři častěji? Jak se jim ubránit

  • Komáři se často zdržují u vody, proto nikdy nezapomeňte na dostatečnou ochranu
    28. května 2017 | 06:00

    Proč na vás jdou komáři jako pominutí, zatímco vašemu okolí se vyhýbají? Rozlišují lidi podle toho, jakou kdo má krev? Nebo je to otázka náhody? To je nakonec jedno: hlavní je se jim ubránit a zmírnit následky bodnutí. 

  • Kdo nás to vlastně bodá?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Komáři patří mezi nejotravnější hmyz vůbec. Nepříjemné je nejen jejich bzučení, ale především bodnutí. Krev sají převážně samičky, aby byly schopné starat se o svá vajíčka.

  • Sladká krev

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můj děda mi říkal, že komáři na mě jdou víc, protože mám sladkou krev. Jenže komáři ve skutečnosti nerozeznají chuť krve. K člověku jsou přitahováni kvůli jeho vůni. Komáři poznají člověka podle tepla a oxidu uhličitého, který produkuje. Lidé, kteří se více potí, tak přitahují komáry podstatně více.

  • Česnek proti píchnutí

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Říkává se, že komáry odpuzují lidé s cukrovkou nebo s vysokým cholesterolem. Vědci ovšem nic takového nepotvrdili. Dalšími radami, které jste zaslechli, se raději také neřiďte. Komáry od sebe neodpudíte, ani když se nadlábnete česneku. Maximálně si od vás odsedne váš partner.

  • Vyhněte se obloukem

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Komáři se nejčastěji množí u stojaté vody. Pokud se tedy máte v plánu procházet
    u rybníka během letních večerů, oblečte si dlouhé rukávy a nohavice. Komáři bývají nejaktivnější za soumraku a za úsvitu. V tuto dobu je tedy dobré se buďto správně obléknout, nebo použít repelent.

  • Braňte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Účinným způsobem, jak se vyvarovat komářího štípnutí, je časté mytí antibakteriálním mýdlem. Snížíte tak množství bakterií, které se přirozeně vyskytují na pokožce,
    a zbytečně tak nelákáte komáry svou vůní. Dobrou pomocí jsou také repelenty nebo venkovní větráky, které komáry zaženou. Existují také vonné svíčky a oleje, které svou vůní hmyz odradí.

  • Přírodně proti komárům

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nefandíte kupovaným prostředkům proti komárům, můžete zvolit i přírodní alternativu. Vyzkoušejte skořici, mátu, meduňku, levanduli, hřebíček nebo jalovec. Připravte si z jedné z těchto bylin odvar a natřete jím tělo.

  • Neškrábejte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vás i přesto komár poštípal a máte tělo poseté červenými pupínky, rozhodně se neškrábejte. Kromě píchnutí totiž komár na místo vpichu zanese i část vlastních slin. Škrábáním sliny roznesete kolem zraněného místa a tělo se jim pak musí bránit o to víc, což vyvolá větší svědění.

  • Máme se bát nemocí od komárů?

    Nejčastěji do našich domovů zavítá komár pisklavý
    Autor: scom, ara

    Jakkoli je komáří bodnutí nepříjemné a místo vpichu může otékat, není jinak nebezpečné. Zdejší komáři, na rozdíl například od afrických, nepřenášejí žádné smrtelně nebezpečné choroby, jako je třeba malárie. Pouze na jižní Moravě se občas objeví takzvaná valtická horečka, ale ta proběhne pouze jako lehká viróza. Komáři navzdory rozšířenému názoru nepřenášejí ani lymskou boreliózu. 

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...