Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bolí vás prsa? Nemusíte se hned bát rakoviny!

  • Za bolestí prsou se může skrývat i jiný důvod, než hned rakovina.
    31. října 2014 | 06:00

    Píchne vás v ňadrech a vy hned myslíte na nejhorší a ve stresu si onu bulku dokonci i nahmatáte, i když tam vlastně žádná není. Nemusíte být ale natolik úzkostlivá, mohla byste si tím skutečně uškodit. Bolest prsou je sice nepříjemná věc, ale můžou za ní stát mnohem menší příčiny, než je přímo karcinogenní onemocnění. Takže předtím, než si sama diagnostikujete rakovinu, zamyslete se nad tím, zda to nemůže být způsobeno něčím jiným. 

  • Máte špatnou podprsenku

    Špatné spodní prádlo může mít neblahý vliv na vaše ňadra. Pokud je podprsenka příliš těsná, nebo košíčky příliš malé a kostice pak tlačí na prso, může to vést až k jeho silné bolesti. Stejně tak může problém nastat pokud spodní prádlo není přílišnou oporou vašim ňadrům. Celodenní "pohupování" namáhá a uvolňuje svaly, které pak začnou bolet. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    špatná podprsenka
    Autor: Shutterstock.com
  • Příliš velká námaha

    Žena stěhuje věci.
    Autor: Shutterstock.com
    Nezáleží na tom, jestli jste to přehnala v posilovně, nebo jste pomáhala při stěhování těžké skříně. Ale pokud taháte rukami těžká závaží, zapojujete do toho i svaly. Ty se nacházejí pod prsní tkání, což může vést k tomu, že špatně identifikujete ohnisko bolesti. Bolesti se snadno zbavíte teplými zábaly a klidným režimem pro vaše ňadra.
  • Pijete moc kávy

    Zatímco káva a čaj mohou přímo způsobovat bolest prsu, některé studie prokázaly, že samotný kofein může pomoci zmírnit nepohodlí zejména u žen s fibrocystickým onemocněním prsu. Pokud jste zvyklá pít denně tři šálky kávy a občas cítíte skutečně nepříjemnou bolest v prsou, zkonzultujte tento stav s lékařem, jestli byste neměla kofein vynechat. 
    Vyvěštěte si svůj osud z kávy
    Autor: Shutterstock.com
  • Fibrocystické onemocnění prsu

    Pokud vás bolí prsa a nahmatala jste si v nich něco, nemusíte propadat panice. Může jít o tzv. fybrocystickou nemoc prsu, kdy se ve žlázách tvoří malé cysty. Mají odlišnou strukturu od zbytku tkáně a mohou mít různé velikosti. Co je však důležité zmínit, tyto cysty jsou nezhoubné. Nejrizikovější skupinou jsou ženy ve věku 40 - 50 let. Tyto cysty mohou být naprosto bez příznaků, někdy však pacientky pociťují bolest a tlak. Nejčastěji v době menstruace. 
    Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nedostatečná podpora

    Toto se týká hlavně dam, které disponují většími ňadry, avšak žádná z nás bychom vůči tomu neměly být nepozorné. Jesliže ráda sportujete, neměla by ve vaší výbavě chybět pořádná podprsenka, která udrží vaše ňadra. Měla by být dostatečně pevná, se širokými ramínky. Jestliže totiž budete mít nedostatečnou podporu, bude namáhána vaše prsní tkáň a bude se uvolňovat, což způsobuje skutečně nepříjemnou bolest. A co hůř, nedostatečná opora při sportování může vést až k utrhnutí prsních svalů. To byste si skutečně nepřála. 
    Nezapomeňte při sportu na dostatečnou podporu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Cyklická bolest

    Sama to znáte, jakmile přijdou "vaše dny", v těle vám vybuchne gejzír hormonů, které vás začnou naprosto ovládat bez ohledu na to, co si skutečně přejete vy. Ovlivňují nejen naši náladu, ale i fyziologické pochody v našem těle. Změna hladiny estrogenu v těle způsobí to, že nám prsa narostou a stanou se mnohem citilivějšími. V některých případech to může vést až k bolesti, která odezní spolu s menstruací. Někteří lékaři tomu říkají cyklická bolest.
    Po vysazení antikoncepce se vám může zhoršit PMS.
    Autor: Shutterstock.com
  • Těhotenství

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bolí vás posledních pár týdnů prsa? A rozhodně to není z ničeho z předešlých variant? No, možná je na čase udělat si těhotenský test. Bolest a pnutí v ňadrech je totiž jednou ze známek těhotenství. Vlivem hormonů se prsa zvětšují a postupně naplňují mlékem. Pokud jste skutečně těhotná, nemusíte mít strach, že vás tyto nepříjemné pocity budou doprovázet už napořád. Po porodu a při pravidelném kojení bolest postupně odezní.

  • Mastitida

    Mastitida, neboli zánět prsu, vzniká nejčastěji u kojících žen. Přes mléčné žlázy se do prsní tkáně dostanou bakterie, které způsobí zánět. V tomto případě je však na první pohled vidět, že něco není v pořádku. Prs je zarudlý a může být i zvětšený. Kojení by to překážet nemělo, avšak žena musí navštívit gynekologa. 

    Vážnější problém může být mastitida u žen, které nekojí. Může jít totiž o zánětlivou rakovinu prsu. Proto co nejdříve vyhledejte lékaře a nechte se dostatečně vyšetřit.

    Hýčkejte svá prsa, aby byla zdravá a krásná.
    Autor: Shutterstock.com
     

Diskuse ke článku
.