Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potíte se? Může se jednat o závažnou nemoc!

Potíte se tolik, že vám nepomáhají antiperspiranty? pak možná trpíte  hyperhidrózou a budete se muset léčit.
21. května 2014 | 06:00

Se stoupajícími venkovními teplotami se trochu více potí každý z nás, pokud se ale potíme moc, může to znamenat zdravotní i sociální problém.

Nadměrné pocení trápí nespočet lidí, ale jen málokdo se jej rozhodne řešit jinak, než nákupem spousty antiperspirantů. Většinou máme totiž pocit, že se jedná pouze o estetický problém, s jehož řešením nám pomohou kosmetické výrobky, přitom pokud se jedná o pocení způsobené zdravotními problémy, je na něj jakýkoli antiperspirant krátký.

Potit se musíme

Funkcí potních žláz, kterých je na lidském těle asi 3 miliony, je regulace teploty organismu, aby nedocházelo k jeho přehřátí. V horku tak může lidské tělo potními žlázami odpařit až 3 litry tekutiny, pokud se ale nadměrně potíme i mimo teplé prostředí, může se jednat o velký problém, a to nejen zdravotní, ale také sociální. Lidé trpící nadměrným pocením často trpí depresemi, stydí se a setkávají se s despektem svého okolí. Často se přitom nejedná o problém způsobený nedostatečnou hygienou, ale docela jinými faktory.

Dávejte si pozor na to, co jíte! Váš pot totiž může být nepříjemně cítit.
Autor: Shutterstock.com
To, kolik potu za den naše tělo vyprodukuje, závisí na mnoha faktorech, od množství potních žláz na našem těle, které je u každého člověka jiné, přes naše nervové vypětí a zdravotní stav, až po prostředí v jakém se nacházíme nebo na stravě. Obecně se více potí muži, kteří mají až 1,5 krát více potních žláz, fyzicky pracující osoby, lidé s nadváhou a také ženy v období menopauzy.

ss
Autor: profimedia.cz
Může za to stres

Za zvýšené pocení může často stres, nervové vypětí a celková psychická nepohoda, při kterém začne naše srdce tlouci rychleji, zvýší se přísun krve do svalů a do krve se vypouští adrenalin. Takové pocení se od toho klasického, které má tělo ochlazovat, liší svým složením i tím, na jakých místech se vyskytuje. Nejčastěji se nám v takovém případě potí dlaně, chodidla, záda a také podpaží. Stresové pocení je krátkodobou záležitostí, která odezní, jakmile nervové vypětí povolí. Pokud se tedy chystáte na důležité jednání, první rande nebo jinou schůzku, ze které jste nervózní, pak se vybavte nejen účinným antiperspirantem, ale také vlhkými ubrousky, kterými se budete moci na toaletě otřít. Stejně tak si raději než obtažený top, na kterém bude každá kapka potu vidět, oblékněte něco lehčího a vzdušnějšího.

skvrny od potu
Autor: Shutterstock.com
Pocení jako nemoc

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza, je onemocnění, při kterém se potíte vlastně nepřetržitě během celého dne i noci a to nejen na dlaních, chodidlech nebo v podpaží, ale vlastně po celém těle. Jedná se o onemocnění, které je estetickým i sociálním problémem, protože jej jen stěží zamaskujete. V případě tohoto onemocnění vám rozhodně nepomohou ani ty nejsilnější antiperspiranty, ale budete muset navštívit dermatologa a také změnit jídelníček i způsob života.

Zvýšená hygiena: To, že někdo trpí hyperhidrózou neznamená, že je špindíra a nedbá na svou hygienu. Přesto je při tomto onemocnění zapotřebí zdůraznit, že zvýšená hygiena je základem. Ideální je sprchovat se nejen večer před tím, než ulehnete do postele, ale také ráno, jakmile vstanete. Během noci se totiž tělo také potí a pot reaguje s bakteriemi na povrchu kůže stejně, jako ve dne. Pokud byste tak neučinili, nový pot začne reagovat s tím nočním a začne docházet k intenzivnějšímu zápachu.

Jídelníček proti pocení: Onemocnění hyperhidróza vyžaduje také změnu jídelníčku a vyřazení pokrmů, které nadměrně zahřívají, zatěžují organismus a také jsou příliš aromatické a pot by po nich mohl být cítit. Mezi takové dobroty patří chilli, skořice nebo pepř, česnek a cibule, uzeniny nebo aromatické sýry. Omezit byste také měli mléčné výrobky, cukry a také vlákninu. Negativní vliv na potní žlázy má také káva, kofeinové nápoje a cigarety.

Změna šatníku: Ano, i změna šatníku může pozitivně ovlivnit pocení. Zapomenout byste měli nejen na materiály, jako je polyester a jiná syntetická vlákna, která špatně odpařují pot, a raději byste měli své oblečení poskládat z přírodních materiálů. Ideální pro svou savost je bavlna, len nebo hedvábí. Sáhnout byste ale také mohly po funkčních materiálech, ze kterých se vyrábí například sportovní oblečení a které dokáže nejen odvádět pot, ale také zabraňovat zápachu. Stejně tak důležité, jako výběr správného materiálu, jsou i střihy oblečení, které by měly být volnější a vzdušnější.

Nepříjemný zápach a mokré fleky jsou nepříjemné. Předejděte jim!
Autor: Shutterstock.com
Injekce botulotoxinu: Úspěšným bojovníkem proti splašeným potním žlázám mohou být kosmetické zákroky, jako injekce botulotoxinu, který přeruší nervová vlákna potních žláz a ony se tím stávají málo nebo zcela neaktivní. Takové ošetření není trvalé a po nějakém čase, který se pohybuje zhruba kolem 12-ti měsíců, je zapotřebí jej znovu opakovat.

Vodní iontoforéza: Během tohoto zákroku dochází k bezpečnému zavádění elektrického proudu se střídavou polarizací ve vodní lázni, který se zavádí na postižená místa. Díky tomu se na několik týdnů omezí funkce potních žláz, po té je ovšem zapotřebí ošetření znovu opakovat.

Chirurgický zákrok: Trvalé odstranění pocení formou chirurgického zákroku se provádí u lidí, u nichž selhaly jiné metody. Jedná se totiž o invazivní zákrok, při kterém se potní žlázy zcela odstraní.

pocení
Autor: Shutterstock.com
Pocení jako signál zdravotních problémů

Náhlé nadměrné pocení nemusí být samo o sobě tím největším problémem, ale spíše alarmem, kterým naše tělo volá na poplach, že něco není v pořádku. Může být totiž jedním ze symptomů při onemocnění štítné žlázy, choroba endokrinního systému, onemocnění podvěsku mozkového, cukrovka, neurologická onemocnění, ale také onkologická onemocnění. Také se ale může jednat o počínající deprese. V takových případech je dobré konzultovat své problémy s lékařem.