Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor na melanom! Tajemný zabiják číhá na slunci

Snědá kůže a opalování je příjemná věc. Nepříjemné jsou ovšem následky.
20. června 2012 | 11:18

Slunce nám o sobě dává konečně vědět. Mimo krásných a příjemných okamžiků na nás ale mohou čekat i ty méně příjemné. I když se většinou chráníme, občas se spálíme. Dávejte si pozor, protože právě to zvyšuje riziko melanomu více než dvojnásobně!

Melanomem nejčastěji onemocní ženy. Kdo z nás se totiž nerad opaluje? Bohužel často zapomínáme na to vůbec nejdůležitější: chránit svou pokožku. Řeči typu: "Nenamažu se, vždyť jdu ven jenom na chvíli," se vám totiž mohou stát osudnými.

Proč se nechat vyšetřit? „Protože počet nových případů rakoviny kůže každoročně přibývá. A to 19 nových případů na 100 000 obyvatel,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky FNKV. Podle ní je průměrný věk pacienta s melanomem 54 let a nejvyšší nárůst rakoviny kůže je u mužů nad 50 let a žen ve věku od 10 do 29 let.

Co to je: Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Již naši rodiče rozhodují o tom, zda budeme mít větší „šanci“ nádor dostat nebo ne. Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale i naším pobytem na sluníčku v útlém dětství.

V současné době se předpokládá, že počet mateřských znamének na naší kůži přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterou jsme dostali v prvních letech života. I když maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, vzrůstá při jejich vyšším počtu úměrně i riziko vzniku tohoto nádoru.

Vyšetření pih a mateřských znamének není radno podceňovat
Autor: archiv Blesku

Jak ho poznat: Zhruba 30-50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Svou kůži známe nejlépe sami a zvláště tehdy, když si ji a především mateřská znaménka pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času.

Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního (zhoubného) melanomu.

Pravidlo ABCDE, jinak také přeměna znamínka. Pokud máte dva a více takovýchto příznaků, spěchejte k lékaři!

S takovými znaménky běžte k lékaři okamžitě!
Autor: melanomy.cz

Jak mu předejít? Ideální samozřejmě je omezit pohyb na přímém slunci co nejvíce. Pokud to nelze, snažíme se vyvarovat pobytu na slunci v době mezi 11.-15. hodinou, kdy je UVB záření atmosférou nejméně filtrováno, protože dopadá ze slunce na zemský povrch skrze atmosféru její nejmenší tloušťkou.

V té době nebo nejlépe po celý slunný den se snažíme pohybovat se ve stínu budov, pod stromy, pod slunečníkem a podobně a zároveň kryjeme kůži co nejvíce oděvem. Ne každé oblečení chrání proti ultrafialovému záření stejně kvalitně. Proto je nejlepší, když pro plánovaný pobyt na slunci zvolíme oblečení z certifikovaných tkanin, které mají přímo deklarován stupeň ochranného faktoru (UPF) proti UV záření.

Mažte se! Vždy alespoň 20 min. před tím, než na sluníčko vůbec vyrazíte. Natírejte se pka pravidelně každé dvě hodiny. Ochranný faktor totiž vylučuje z těla pot a tím některé faktory ztrácejí své ochranné faktory.

Důležité je také mazat se voděodolnými prostředky. Ty používejte každých 80 min., nehledě na to, jestli jste se za tu dobu koupali, či nikoliv.

Více informací najdete na: www.melanom.cz

Autor: Eva Dvořáková, Klena