Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chybí vám energie? Pomůže černý čaj

Poslední studie prokázaly, že šálek kávy vám na energii nepřidá o nic víc, než klasický černý čaj.  Díky výzkumu se zjistilo, že na naši výkonnost má čaj rozhodně vyšší účinky, než jakákoliv kofeinová povzbuzovadla jako jsou energetické nápoje nebo dokonce káva.

Nizozemští výzkumníci pozorovali vliv prvků nalezených v čaji na duševní výkonnost 44 mladých dobrovolníků. Účinky těchto látek, aminokyselin (tzv. L-Theanin) které jsou také obsažené i v zeleném čaji, nalezené v šálku čaje, byly porovnány s neúčinným přípravkem. U čaje bylo zjištěno, že snížení únavy mezi dobrovolníky, kteří byli ve věku do 40 let bylo skutečně potvrzeno, že čaj má vliv na naši energii.

Dále vědci zjistili, že tím, že si černý čaj ochutíte mlékem, zbavíte jej většiny  zdravých prvků. Pití samotného čaje má však spousta léčivých účinků. Většina z nás ví, že, když si dáte alespoň jeden šálek denně, snižujete riziko srdečních onemocnění, rakoviny a Parkinsonovu chorobu. Jiné výzkumy zase ukazují, že pití tohoto nápoje pravidelně deset nebo více let, může přispět ke zlepšení hustoty vašich kostí.

Čaj je zdravější bez mléka

Doktor Tim Bond řekl, že tyto své nejnovější poznatky podpořil předchozí studií, která ukázala, že pití dvou šálků černého čaje "zlepšuje schopnost reagovat na podněty a soustředit pozornost na svoji práci". Navíc dva šálky čaje nejsou tak nezdravé, jako byste vypili dvě kávy za den. A káva, jak všichni víme, našemu zdravému organismu příliš nepomáhá.

"Jako výsledek bádání nizozemských vědců a lékařů můžeme brát jako pozitivní fakt, že pití čaje, nejlépe čtyři šálky čaje denně, je dobré pro naše zdraví a pohodu a pomáhá nám se lépe soustředit. Teď už je jen na nás, jestli budeme poctivě dodržovat pitný režim, nebo ne.

Autor: INT, KNbr