Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rostoucí rovnátka páteře zbaví děti bolesti

5. února 2011 | 16:00

Pořádné dávky utrpení zbavuje malé děti postižené skoliózou nová léčebná technika. Jde o takzvané rostoucí tyče. Na území Česka je lékaři poprvé nasazovali tento týden ve Fakultní nemocnici v Brně. Desetiletá Lucie Arnoštová z jižních Čech díky nim nebude muset až do svého úplného uzdravení na žádnou další velkou operaci. Rovnátka její páteře totiž porostou zároveň s ní.

Lucinka měla páteř v důsledku skoliózy vychýlenou do strany o hrozivých 48 stupňů. Tuzemští lékaři ročně odoperují bezmála dvě stě podobně postižených dětí. Až doposud jim museli tyče rovnající páteř z důvodu prudkého růstu v průměru pětkrát operativně upravovat.

Teď je vše jinak. Metoda, kterou podstoupila Lucie Arnoštová jako vůbec první dítě u nás, ji dalších bolestí ušetří. Přibližně za pět let se už pouze podrobí miniinvazivnímu, šetrnému zákroku, při kterém jí lékaři odejmou tyče z těla. V té době už bude její páteř v pořádku.

Jak to funguje?

Princip rostoucích tyčí je až geniálně jednoduchý. Z obou stran obepínají páteř. Jsou zasazeny do tří párů šroubů, přichycených k obratlům. „Horní šrouby tyče zablokují, všemi ostatními prokluzují a rostou tak spolu s dítětem,“ vysvětlil primář ortopedie FN Brno Martin Repko. Při volbě délky tyčí lékaři zohledňují například i to, jak vysocí jsou rodiče dítěte. Ve světě se první operace tohoto typu uskutečnila teprve zhruba před rokem.

Autor: bum, mivrk