Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak funguje páteř a její nejčastější nemoci

Páteř má celkem 32 až 33 obratlů.
28. července 2008 | 15:18

Jak naše páteř vlastně funguje a jaké jsou nejčastější problémy související ze zády a páteří? Popíšeme vám, jak se projevují, jaká je jejich příčina a co dělat.

Páteř má celkem 32 až 33 obratlů.
Na prvním obratli krční páteře, který se nazývá nosič, spočívá lebka. Krční páteř má celkem 7 obratlů. Její bolest může být způsobena blokádou, ale i špatnou funkcí hrudní páteře. Hrudní páteř má 12 obratlů. Její pohyb a funkce je velmi ovlivněna dechovými svaly, její bolest často zapříčiňují zablokovaná žebra. Bederní páteř je složena z 5 obratlů a nese největší hmotnost těla. Její bolest je v naprosté většině zapříčiněna nesprávnou funkcí bránice a břišních svalů, blokádami a následně i výhřezy plotének. Oblast křížové kosti tvoří 5 srostlých křížových obratlů a 3 až 4 jsou obratle kostrční. Křížová kost je nejproblematičtější částí páteře. Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, zda jde o výhřez ploténky v té nebezpečnější nebo mírnější formě.Všemi obratli probíhá páteřní kanál, v němž je uložena mícha. Jednotlivé obratle jsou spojeny klouby, vazy a meziobratlovými ploténkami.

Páteř má celkem 32 až 33 obratlů.
Autor: z knihy 'Encyklopedie lidského těla', Fortuna Libri

VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA

Bolest v bederní krajině. Obratle jsou podložené pružnými destičkami, tzv. meziobratlovými ploténkami, na kterých se věkem projevují degenerativní změny.

Jak se projevuje?
Postižený cítí krutou bolest v bederní krajině, která se zhoršuje při otáčení a ohýbání trupu, při kašli, zvedání předmětů apod.

Příčina
Meziobratlové ploténky se věkem a celoživotní činností trupu snižují a vysychají. Může dojít k vyhřeznutí čísti ploténky do páteřního kanálu, někdy se může vytvořit i otok, který tlačí na příslušný nerv v krajině bederní. To vyvolává bolest vystřelující do nohou.

Co dělat?
Pomůže buď cílená léčba, či chirurgický zákrok

BECHTĚREVOVA CHOROBA

ANKYLOZUJÍCÍ SPONDILITIDA - bolesti a ztuhlost bederní oblasti páteře, omezení pohyblivosti páteře a velkých kloubů. Příčina zánětu není známa.

Jak se projevuje?
Postižený má bolesti v bederní oblasti páteře, které přicházejí a odcházejí, v noci jsou horší. Bolet mohou i kyčle, oblast žeber, hrudi či krku. Po rozhýbání obtíže částečně ustupují. Vše doprovází ztuhlost, únava, horečka, nechutenství. Po delší době dochází k omezení pohyblivosti páteře a velkých kloubů. Může být přítomen oční zánět.

Příčina
Jedná se o zánět v páteři, případně i v kloubech na končetinách. Příčina není známa, velkou roli zde hraje dědičnost.

Co dělat?
Touto nemocí trpí především mladí muži do 40 let věku. Na onemocnění se většinou přijde až po letech, léčba se soustředí na zmírnění bolestí a zpomalení choroby.

REVMATOIDNÍ ARTRITIDA

Jak se projevuje?
Tento zánět se ohlašuje ranní ztuhlostí a bolestí v zádech, hýždích a stehnech. Přidat se může teplota, ztráta chuti k jídlu a hubnutí. Postiženo bývá více kloubů najednou, obvykle symetricky na obou stranách těla (nejčastěji klouby rukou, zápěstí, nohou a ramen).

Příčina
Revmatoidní artritida je způsobena poruchou imunitního systému a následně zánětem probíhajícím ve výstelce kloubního pouzdra. Výsledkem je poškození kloubu s následným ztuhnutím, které je možno napravit jen chirurgickým zákrokem.

Co dělat?
Vyhledat specialistu-revmatologa, který zavede léčbu tzv.chorobu modifikujícími léky. Dále je vhodné speciální cvičení a posilování kloubů, proti kloubní bolesti existují léky šetrné pro žaludek. Na postižené klouby je možno aplikovat gely a masti, obsahující antirevmatické léky.

OSTEOPORÓZA

Jak se projevuje?
K bolestem páteře a úbytku na váze se přidávají bolesti zápěstí a kyčlí, člověk s osteoporózou mívá shrbenou postavu, mohou se často objevovat zlomeniny např. páteřních obratlů, krčku stehenních kostí, žeber.

Příčina
Jde o řídnutí kostí, kdy okolo 35. roku věku začíná převažovat úbytek kostní hmoty nad novotvorbou. Kosti jsou křehčí, snadno se lámou.

Co dělat?
Cvičte, dbejte na dostatečný přísun vitaminu D, vyhněte se alkoholu a nekuřte. V případě podezření na osteoporózu si nechte udělat test na hustotu kostní dřeně.

AKUTNÍ BLOK KRČNÍ PÁTEŘE (ústřel)

Postižení horních krčních plotének způsobuje bolest podél krční páteře, blokáda vzniká hlavně přeležením či po prudkém pohybu hlavou.

Jak se projevuje?
Projevuje se antalgickým držením hlavy v úklonu a rotaci, bolestí podél krční páteře (často jednostranně), která vyzařuje do týla. Aktivní nebo pasivní pohyb bolest zvětšuje. Někdy může být vegetativní doprovod, např. zvracení.

Příčina
Blokáda vznikne nejčastěji při přeležení krku na lůžku, při práci ve strnulé poloze hlavy, po prudkém pohybu hlavou.

Co dělat?
V akutní fázi při velké bolestivosti vyhledat neurologa, který může léky ztlumit bolest a provede potřebná vyšetření. Protože každá bolest má nějakou příčinu v pohybovém aparátu, je též vhodné vyhledat specialistu fyzioterapeuta - ten může šetrně odstranit příčiny bolestí, které mohou být i na jiných místech, než na těch, která právě bolí.

LUMBAGO (bederní ústřel, houser)

Jak se projevuje?
Postižený cítí bolest a ztuhlost zádových svalů, má na těle bolestivá místa, cítí únavu. Trup má v blokovém postavení, tedy v mírném předklonu a vybočený do strany. Nemůže se předklonit ani narovnat, vázne oblékání.

Příčina
Lumbago neboli houser vzniká nejčastěji po zvednutí břemene, po předklonu, prudkém pohybu, kýchnutí. Předchází mu větší fyzická zátěž, prochladnutí, viróza. Někdy je cítit lupnutí v bedrech.

Co dělat?
Ztlumit bolest léky, což ale neodstraní příčiny bolestí. Vhodná je návštěva fyzioterapeuta- specialisty na obtíže s bederní páteří. Ten ukáže, která místa s bolestí v kříži souvisí, odblokuje blokády a vysvětlí speciální cvičení, která vedou k používání svalů, jež stabilizují páteř.

NÁDOR NA PÁTEŘI

Jak se projevuje?
Objeví se úporná bolest, zhoršující se hlavně v noci. Postižený cítí slabost, mravenčení a necitlivost, někdy se přidává i ztráta ovládání střev či močového měchýře.

Příčina
Nádory na páteři se objevují vzácně, mohou být benigní či maligní

Co dělat?
Při výše uvedených příznacích ihned vyhledat odborníka.

Autor: Helena Novotná