Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro zdravá záda

24. září 2008 | 10:18

Narovnej se, seď rovně, vypni hrudník, nehrb se! Kolikrát denně takto napomínáte své děti? Už si připadáte jako papoušek, ale výsledek žádný? Co s tím?

Od šesti let věku dostávají záda našich dětí pořádně zabrat. Podle statistik má až 70 procent dětí špatné držení těla. A největším náporem na páteř je právě začátek povinné školní docházky. Mnoho dětí má už v tomto věku ve zdravotní kartě záznam "skolióza" – zakřivení neboli vybočení páteře. Většinu případů skoliózy odhalí lékaři u dětí ve věku 8 až 12 let, tedy v období rychlého růstu.

A další nepříjemné překvapení? Bolesti zad se začínají vyskytovat už u žáků 3. třídy základní školy! U žáků druhého stupně se počet dětí, kteří trpí touto bolestí, ještě zvyšuje.

Co dělat, aby se děti nehrbily?

* Dbejte na to, aby dítě nenosilo školní aktovku nebo batoh stále v jedné ruce, ale na zádech.

* Při ukládání školních potřeb do tašky je potřeba postupovat symetricky, aby se nepřetěžovala pouze jedna strana těla.

* Školní taška by měla vážit nanejvýš 12 procent hmotnosti dítěte. Pokud tedy dítě váží například 25 kg, neměla by hmotnost aktovky s učebnicemi, sešity, pomůckami a "důležitými" drobnostmi přesáhnout 2,5 až 3 kg.

* Vyšší hmotnost učebnic a pomůcek dítě kompenzuje nahrbením a předsunutím ramen, důsledkem je svalová nerovnováha.

* Svému dítěti velmi prospějete, když mu doma umožníte sedět po určitou dobu na nafukovacím balonu (fitlopu). Ideální by bylo, kdyby děti dostaly stejnou možnost i ve škole. Velmi účinné pro zdravá záda je také cvičení na míči.

* Doma můžete mnohé zachránit: dbejte na to, aby se váš školák při psaní úkolů nehrbil. Nenásilně ho veďte k tomu, aby na správné držení těla myslel i ve škole.

* Samozřejmě nedovolte dítěti, aby se dlouho "válelo" na gauči před televizí, jinak mu svaly ochabnou.

* Nejlepší je, když dítě přihlásíte do sportovního klubu – ve zvoleném sportovní disciplíně nemusí vynikat, důležité je, aby se věnovalo pohybu pravidelně.

Školní brašny jsou těžké a nepatří do ruky, ale na záda. Dbejte, aby v nich děti nenosily zbytečnosti.
Autor: archiv

Který sport je vhodný?
Ortopedové doporučují plavání, obzvlášť vhodné jsou styly kraul a znak. Výborná jsou i bojová umění taekwondo, aikido, taiči a jóga, protože se při nich využívají prvky strečinku.

Domácí test na skoliózu
Všímejte si, jak vaše dítě stojí. Při pohledu zezadu by měla být páteř zcela rovná. Pokud má například skoliózu, lze to poznat podle toho, že má jedno rameno výše a jeden loket dál od boku než druhý. Ale pamatujte si, že nesprávné zakřivení páteře může diagnostikovat jen odborník.

Dětem chybí pohyb
Podle průzkumů bývají děti venku jen necelé 2 hodiny, přičemž doporučené jsou 3 až 4 hodiny. A není to lepší ani přes víkend. Venku tráví nanejvýš 2 hodiny denně i během volných dní zhruba 80 procent dětí.

NÁŠ TIP

Už chodím do školy
Máte doma školáka? Právě pro ně je totiž určena tato velká kniha plná úkolů, které rozvíjejí tvořivost i schopnost soustředění. Obsahuje cvičení na jednoduché počítání, poznávání rozdílů v obrázcích, úlohy na logické myšlení i vědomostní otázky.
Fragment, brož., 128 str, 199 Kč

Už chodím do školy, Fragment, brož., 128 str, 199 Kč
Autor: archiv

Autor: hrd, ver, lap