Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina děložního čípku: Každý den zemře jedna žena. Očkujte včas svou dceru!

Chraňte svou dceru. Nechte ji očkovat proti nebezpečné rakovině děložního čípku.
3. května 2012 | 06:10

Každý den kvůli ní zemře jedna žena v České Republice. Ve světě na rakovinu děložního čípku umírají každé dvě minuty další nemocné. Od dubna 2012 mají všechny 13leté dívky očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Očkujte je. Včas.

Česká republika se řadí v rámci Evropské unie mezi státy s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku. Z výzkumu vyplynulo, že se tohoto nádorového onemocnění ženy velice obávají. Téměř všechny respondentky jsou informovány, že se lze nechat proti rakovině děložního čípku očkovat a 90 % z nich plánuje očkováním chránit svoji dceru.

Nejobávanější forma rakoviny

Výzkumná agentura STEM/MARK realizovala letos v březnu průzkum mezi českými matkami 10-13letých dívek na téma Očkování proti rakovině děložního čípku. Jeho výsledky jasně ukázaly, že tato nemoc patří z hlediska nádorových onemocnění spolu s rakovinou prsu mezi ty nejobávanější.:gallery:false:false:true

Většina z dotazovaných matek už ale neví, že si může vybrat z více vakcín. Při volbě očkovací látky je pak pro většinu z nich prioritní výše ochrany proti rakovině děložního čípku.

Téměř 100% ochrana

Nejnovější data vakcíny Cervarix potvrzují 93% ochranu* proti těžkým změnám na děložním čípku a jejich rozvoji v rakovinu bez ohledu na typ HPV viru, který rakovinu může vyvolat.

Účinnostní data této vakcíny prokazují, že včasné očkování dívek před zahájením sexuálního života snižuje riziko rozvoje těžkých přednádorových změn, ze kterých se může vyvinout rakovina děložního čípku o více než 90 %.

Nemoc není dědičná

Průzkum se zabýval také informovaností respondentek o způsobu nákazy rakovinou děložního čípku. 80 % oslovených matek vědělo, že toto onemocnění způsobuje infekce viry HPV (lidskými papilomaviry). Naproti tomu na otázku, zda je podle jejich názoru rakovina děložního čípku dědičná, téměř polovina respondentek uvedla, že neví, a dokonce čtvrtina žen si myslí, že ano.

Očkujte dceru zadarmo!

Od dubna 2012 mají všechny 13leté dívky očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Tato skutečnost je známa více než 60 % dotazovaných. 90 % matek tuto příležitost vítá a plánuje ji využít.:gallery:false:false:true

*Účinnost 93 % se vztahuje k těžkým přednádorovým změnám, které jsou posledním předstupněm před rakovinou děložního čípku.

O očkování proti rakovině děložního čípku se poraďte s ošetřujícím lékařem.

Co to je?

Rakovina děložního čípku (někdy je označována i jako „karcinom děložního hrdla“) je zhoubné nádorové onemocnění, kdy se povrchové buňky děložního čípku začnou nekontrolovatelně množit.

Jaké jsou její příznaky?

Krvácení mimo menstruační cyklus, výtok a bolest při souloži. Když už bolí pánev a v kříži, rakovina už prorůstá do okolí. Pokud už pronikla i do lymfatických uzlin, pacientka hubne, otékají jí nohy a sníží se její tělesná výkonnost.

Prevence?

Partnerská stálost nebo alespoň důsledné používání prezervativu. Rakovinu děložního čípku způsobuje v 99 % případů lidský papillomavirus, který se přenáší pohlavním stykem

Na co vakcínu?

Očkování je nejlepší ochranou pro dívky, které ještě nezačaly žít sexuálním životem. Chrání pouze před infekcí těmi typy virů, proti kterým jsou určeny. Proto vakcinace není jediným způsobem ochrany proti onemocnění rakovinou děložního čípku

Autor: Eva Dvořáková