Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rodiče pozor! Odmítáte očkování hexavakcínou? Hrozí vám pokuta

Výhody hexavakcíny jsou nesporné. Obsahuje šetrnější a kompletnější očkovací sérum a tím dítě méně zatěžuje. Navíc jí plně hradí stát.
5. června 2012 | 08:37

Je účinnější a šetrnější. Přesto ji někteří rodiče tvrdošíjně odmítají. Ti, kteří své dítě nenechají naočkovat takzvanou hexavakcínou, teď ale musejí počítat s možností peněžní sankce. Porušují totiž zákon! Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl kasační stížnosti ministerstva zdravotnictví.

"Dosud se řada lidí tvářila, že je to jejich svobodná volba, zda dítě očkovat dají nebo nedají," řekl ČTK Roman Chlíbek z České vakcionologické společnosti. Podle něj by rozhodnutí soudu mohlo pomoci, aby si ti, kteří očkování odmítají, uvědomili, že tím porušují zákon.

Dodal však, že nepovažuje za nejlepší, aby lidé byli k očkování nuceni pod pohrůžkou vysokých pokut. "Správná cesta je jim vysvětlit, proč to je uzákoněné a jaké to očkování pro ně má význam," řekl Chlíbek.

Rozhodně však nejde o žádnou masovou "vzpouru". Podle Chlíbka očkování takzvanou hexavakcínou v České republice odmítají rodiče dětí pouze v jednotlivých případech, rozhodně se nejedná o tisíce případů. "Jsou to jednotlivci, kteří z nějakého přesvědčení mají pocit, že ty choroby se už nevyskytují a že očkování je zbytečné," řekl Chlíbek.

Rozhodnutí Nejvyššího státního soudu však zní jasně. Nesplnění očkovací povinnosti u hexavakcíny lze podle něj sankcionovat, protože vyhláška u tohoto konkrétního očkování "stanoví termíny a věkový limit, do kdy je nutno tuto povinnost splnit".

Účinnější, šetrnější a zadarmo

Hexavakcína by měla zajistit obranu kojenců vůči infekčním nemocem. Zahrnuje v sobě protilátky proti šesti vážným chorobám, například záškrtu, tetanu, dávivému kašli a přenosné dětské obrně. Děti by měla ochránit i před infekční žloutenkou typu B a hemofilovým nákazám způsobeným bakterií Haemophilus influenzae typu b.

Kojenec sice nerozumí slovům, přesto podle tónu hlasu pozná, co mu chce maminka sdělit.
Autor: profimedia.cz

Její výhody jsou zřejmé. Obsahuje šetrnější a kompletnější očkovací sérum a tím dítě méně zatěžuje. Navíc jí už dva roky plně hradí stát. Očkování se v několika dávkách podrobují děti v prvním roce života. Ta první se aplikuje většinou dva měsíce po narození. Interval mezi prvními třemi dávkami by pak měl být vždy jeden až dva měsíce. Poslední přeočkování se provádí do osmnácti měsíců věku dítěte.

Nebojte se komplikací

I když je vedlejších reakcí podstatně méně než při donedávna používaném složení očkovací látky, i po aplikaci hexavakcíny se mohou vyskytnout menší komplikace. Především v těch případech, kdy není dítě zcela zdravé.

Očkování z části hradí zdravotní pojišťovny
Autor: profimedia.cz
Nejčastěji je to zvýšená teplota, bolesti hlavy a také zarudnutí a otok v místě vpichu. Dítě může být spavé, podrážděné a plačtivé. Může se objevit průjem, nechutenství. Reakce se obvykle projeví do dvou dnů. Není však třeba se ničeho obávat. Horečku sníží čípek, zarudnutí či kopřivku zmírní některý z protisvědivých a protialergických přípravků.

Na to, že by dítě mělo být zdravé, nezapomeňte ani při aplikaci dalších dávek. Po prodělané nemoci je třeba očkování posunout nejméně o dva týdny po vyléčení! Pediatr vám jistě ochotně poradí a posoudí vhodný termín.

Autor: ČTK, Lenka Chvostová