Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovinu považovala za obezitu! S nádory velikosti grapefruitu přežila jen zázrakem

30. dubna 2012 | 05:00

Znenadání jí začalo růst břicho. Myslela, že jen přibírá a tak nasadila dietu. Za „tloušťkou“ April Moss (19) však byly obrovské nádory na vaječníku.

Dva útvary velikosti grapefruitu, takové nádory vyoperovaly mladé studence z jejích ženských orgánů. Tento vzácný druh rakoviny je velmi nebezpečný, tak může být ráda, že ji odhalila včas.

„Jsem šťastná, že jsem nemoc podchytila. Vlastně jsem mohla zajít k lékaři ještě dřív, ale člověk to netuší. Mohu být ráda, že se mnou vše šťastně dopadlo,“ usmívá se April.

„Nevím, jestli jsem mohla udělat něco víc pro prevenci, aby mě nemoc vůbec nepostihla, ani jak dlouho jsem nádory v těle měla. Tato zkušenost mě však poučila, že stát se může cokoliv. Můj život nyní získal úplně jiný rozměr,“ doplňuje.

Problémy měla rok: Byla jsem idiot

April Moss v roce 2009, kdy si myslela, že jen přibírá. Byly to však nádory na vaječníku.
Autor: profimedia.cz
April přiznává, že mírné zdravotní komplikace měla přibližně rok, než se rozhodla nechat vyšetřit. Cítila se často „nafouknutá“ a motala se jí hlava. Když její břicho začalo stále více tvrdnout, bez toho, aby cvičila, zašla raději k lékaři.

„Když se na svůj stav podívám zpětně, cítím se jako idiot, že jsem nepochopila hned, že něco vážně není v pořádku. Právě jsem ale nastoupila na školu a v mém životě se děla spousta dalších věcí, tak jsem to vše přikládala stresu,“ podotýká s tím, že nechce vyznít jako hypochondr, ale že člověk by měl dbát o své zdraví a bezpečí.

Operovali ji těsně před 20. narozeninami

Velké tumory na vaječníku jí objevili loni v březnu. „když o nich mluvili, zaznělo i slovo „hrouda“. Byly velké jako grapefruity. Když si to představíte, je to neuvěřitelné,“ objasňuje April. Operaci prodělala jen dva týdny před dvacátými narozeninami.

April Moss je šťastná, že rakovinu vaječníků podchytila včas.
Autor: profimedia.cz
Museli jí zcela odstranit levý vaječník a nádory ve velikosti dvou grapefruitů. Jde o druh rakoviny vaječníků, která napadá děti a mladistvé ženy a přestože velmi vzácně, je o to víc nebezpečná.

April však měla neuvěřitelní štěstí. Nejen že i zvládla operaci včas, navíc se u ní neprokázalo žádné další podezřelé rakovinové bujení, a proto nemusela nakonec prodělat ani chemoterapii.

Autor: INT, bak