Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kočičí léčba: Pomazlete se a bude vám líp

25. dubna 2012 | 06:14

Možná jste zažili situaci, kdy se vám kočka posadila přesně na to místo, kde máte zdravotní problém. Říká se, že kočky vycítí, co a kde vás právě bolí. I po psychické stránce. Léčba s jejich pomocí se nazývá felinoterapie.

Při léčbě je úkolem koček navodit u člověka příjemné psychické i fyzické pocity.

Vhodná kočka prochází přípravou, která však není výcvikem. Důležité je, aby chtěla spolupracovat.

Zdeňka Stihlová svými kočkami léčí hlavně děti. Kouzlo této terapie spočívá v tom, že kočka si dokáže najít cestu i k tomu, kdo své starosti dusí v sobě, nemluví o nich.

Pomáhají nejvíc dětem

Využívají ji rodiny s dětmi, speciální školy či nemocnice. Může pomoci při autismu, poruchách chování, při úzkosti, depresi, ale například užitečná je i při revmatismu i snižování krevního tlaku.

1254810:gallery:true:true"Jako dobrovolná terapie se felinoterapie využívá při rehabilitacích po mozkové mrtvici při rozvoji jemné motoriky či svalové dystrofie u dětí," říká Zdeňka Stihlová.

A právě s dětmi a jejich rodiči spolupracuje nejčastěji. Věnuje se tomu už osm let. Její oblíbenými pomocníky jsou mainské mývalí kočky. "Jsou dost velké, přátelsky naladěné, snadno čitelné a vyrovnané," pokračuje felinoterapeutka.

Terapie mazlením

"Formy jsou různé. Závisí na cílové skupině klientů i na kočkách. Já se věnuji aktivní felinoterapii, formou tzv. kočičí herny. Nejčastěji pomáhám dětem, jejich rodičům a spojuji felinoterapii s výchovným a rodinným poradenstvím. Klienti vlastně přicházejí na návštěvu do prostředí, kde se mnou moje kočky žijí.“

Kočičí mazlení je zdravé
Autor: profimedia.cz
„Začneme kávou na zahradě či v obýváku a pak nastupují moji kočičí kolegové, kteří intuitivně dělají to, co se člověku líbí a vyhovuje mu. Klienti sedí, někteří leží, kočky se k nim tulí nebo se s nimi hrají, děti v kočičím objetí dokonce usínají. Klienti u mě tráví tři až pět hodin," vysvětluje Zdeňka Stihlová

Chlapec komunikoval jen s kočkou

I desetiletý kluk ze Spojených arabských emirátů na vlastní kůži pocítil "zázračný" kočičí vliv.

Kočky dokáží prospat 16 hodin denně.
Autor: profimedia.cz
"Chlapec po úrazu hlavy přestal mluvit, vůbec nekomunikoval a po tříleté rehabilitaci se jeho stav neměnil. Lékař z emirátů doporučil rodičům právě felinoterapii a oni našli mne.“

„Kočka Kabi s ním spolupracovala tři měsíce a chlapec začal opět mluvit. Nahlas a rád. Ale mluvil výhradně s Kabi. Vyvedla ho z izolace a ostatní už bylo na rodičích, jak do jejich dialogu vstoupit," vypráví Zdeňka téměř neuvěřitelný příběh.

Kočka vyléčí i kočičí alergie

Ostatní osudy prý nejsou až tak zázračné, ale přináší své ovoce.

"Dostávám fotky a emaily od mnoha lidí, kterým kočky pomáhají. Ať už to byly děti, které se neuměly smířit s rozvodem rodičů, či čerstvé maminky, které původně na mateřství rezignovaly, ale i manželské dvojice, kterým po vylétnutí dětí z rodinného hnízda selhala komunikace.“

„Mám však zkušenosti i s lidmi, kteří měli potvrzenou alergii na kočičí chlupy, sliny, trpěli astmatem, a přesto žijí s kočkou v jedné domácnosti. Při správné hygieně se jejich projevy chorob postupem času snížily, či dokonce zmizely úplně," dodává felinoterapeutka.

Mazlení s kočkami pomáhá uzdravovat
Autor: profimedia.cz

Autor: lesk.sk, Kbak