Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství krásné pokožky? Půvab je skrytý v olivách!

27. dubna 2012 | 06:33

Kosmetika obohacená o extrakty z těchto plodů má na pleť i vlasy blahodárný účinek. Olivy jsou totiž nabité vitaminy i antioxidanty. Také z toho důvodu se olivovému oleji ve starověku říkalo „tekuté zlato“.


V drobných kuličkách je všechno, po čem pokožka touží. Skrývají se v nich vitaminy A, E, K, D, které pleť zvláčňují, léčí a vyhlazují. Antioxidanty zase působí proti volným radikálům a zabraňují tak předčasnému stárnutí. Jak sílu oliv nejlépe využít?

Péče o pleť

Chcete účinky oliv vyzkoušet, aniž si budete muset kupovat drahé pleťové krémy? Žádný problém! Stačí si v potravinách koupit extra panenský olivový olej (pokud je vám to přece jen divné, můžete si koupit v lékárnách speciální olivový olej upravený pro kosmetické využití) a pak ho pravidelně nanášet na tvář a tělo podobně jako krém a pleťové mléko.

Olivy
Autor: archiv firmy

Trochu oleje si nalijte do dlaní a důkladně ho rozetřete. Nezapomínejte ani na ruce a chodidla.

Koupele

Olej můžete ohřát a přilít do horké lázně. Vaše pokožka se krásně zjemní, na těle nezůstane mastný film. Účinky můžete ještě zvýšit přisypáním soli nebo nakapáním esenciálních olejů.

Olivový olej
Autor: archiv firmy

Výživa vlasů

Trápí vás suché a lámavé vlasy? Vyzkoušejte zábal nebo masku z olivového oleje. Jak na to? Olej stačí nahřát a vetřít do vlasů i pokožky hlavy. Následně vlasy zabalte do ručníku předem namočeného v horké vodě a nechte přibližně třicet minut působit. Nakonec stačí opláchnout a umýt šamponem.

Skvělé receptury:

Medovo-olivová maska na suchou pleť

Olivový obličejový krém proti mimickým vráskám, Doliva, 362 Kč
Autor: archiv firmy

Smíchejte dvě lžíce olivového oleje se stejným množstvím medu a za stálého míchání ohřejte na přijatelnou teplotu, dokud nevznikne hladká směs. Poté masku naneste na obličej (vyhněte se partiím okolo očí a rtů) a nechte působit asi dvacet minut. Nakonec důkladně smyjte vlažnou vodou a naneste hydratační pleťový krém.
Olivy a olivový olej
Autor: archiv firmy

Zábal na popraskané ruce
Do rukou vetřete potřebné množství vlažného olivového oleje (odpovídá zhruba dvěma polévkovým lžícím) a navlékněte na ně mikrotenové sáčky.

Přes ty ještě v ideálním případě přetáhněte teplé zimní rukavice a nechte působit třicet minut. Potom ruce pečlivě umyjte mýdlem a natřete krémem na suchou pokožku.

Kosmetické produkty, které obsahují olivový olej najdete v naší fotogalerii!

Autor: Alena Dušková, Kema