Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zavařujte jako profesionálka: Poradíme vám, jak na to

18. srpna 2013 | 06:00

Obdivujete maminčiny nakládané okurčičky, pikantní čalamádu nebo rybízový džem? A proč si všechny tyhle dobroty nezkusíte udělat sama. S našimi radami a vyzkoušeným rodinným receptem to bude hračka.

Čistota nade vše

Stejně jako v domácnosti i při zavařování je velmi důležité dbát na čistotu. Před zavařováním je potřeba všechny připravené sklenice a víčka nejen pečlivě prohlédnout, jestli nejsou poškozené, ale také dokonale vymýt. Pak je nechte uschnout a otočte dnem vzhůru nebo přiklopte víčkem, ať se vám do nich nenapráší.

Opatrnost je na místě i při vaření zeleninových směsí nebo džemů. Vždy je míchejte a případnou pěnu sbírejte čistou vařečkou nebo děrovanou lžící. Rozhodně je neolizujte. Když už chcete ochutnat, kápněte si trochu na talířek, jako to dělají profesionální kuchaři.

Čtěte návody

...
Autor: Shutterstock

K zavařování se hodí jen bezvadné plody, které před úpravou dobře umyjte. Než se pustíte do vaření marmelád a směsí, do kterých přidáváte želírovací přípravky, pořádně si přečtěte návody a zkontrolujte poměry surovin. Když zavařujete ovoce, myslete na to, že některé želíruje méně. Třeba jahody je často lepší smíchat s jinými druhy, jako je velmi dobře želírující rybíz, angrešt nebo jablka.

Nevíte, jak poznáte, že je zavařenina hotová? Zkuste kápnout směs na studený talíř a podívejte se, jak tuhne. Když je příliš tekutá, zkuste přidat trochu kyseliny citronové nebo želírovací cukr

Do nahřátých sklenic

Směsi se nalévají do nahřátých sklenic. Jak na to? Buď je před pleněním prolejte vodou z varné konvice, nebo je můžete dát na plech do mírně vyhřáté trouby. Horké sklenice jsou důležité, protože rychle nezchladí horké směsi. Vše chladně pomalu postupně, a to je dobré pro správné zatuhnutí. Sklenice nedoplňujte nálevem až těsně k hrdlu. Pokud nechcete džemy a marmelády zavařovat klasickou cestou, můžete na jejich povrch nalít trošku destilátu, aby se nekazily.

...
Autor: Shutterstock

Další způsob je obrátit skleničky dnem vzhůru, a tak zjistíme, jestli nám víčka těsní. Při poklepu by víčko mělo znít dutě. Pro pořádek si hotové zavařeniny opatřete štítkem s názvem a hlavně datem výroby. Nakonec je uložte v suchu, chladnu a temnu.

Náše tipy

  • Pro ovoce nezavařování je nejlepší vyrazit do míst, kde se pěstuje. Vyjde to nejlaciněji. Nejlevnější okurky nakládačky se dají pořídit nejlépe na jižní Moravě.
  • Třešně a višně zbavte před zavařováním červů. Ovoce naložte do osolené vody a pak je dobře omyjte.
  • Měkčí ovoce, jako jsou jahody nebo ostružiny, zavařujte v den sběru
  •  Při vaření džemů sbírejte z povrchu děrovanou lžící pěnu. Jsou to sražené bílkoviny z ovocné dužniny, které by mohly snížit trvanlivost.
  • Dělejte si ve spižírně pravidelné kontroly a staré starší sklenice stěhujte dopředu. Myslete na to, že zavařené zásoby bychom měli spotřebovat maximálně do dvou let. Pak se sice nezkazí, ale ztrácejí chuť, barvu i vůni.
Autor: toma