Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlikvidujte slimáky! 12 rad, jak se jich zbavit jednou provždy

1. července 2012 | 14:03

Ožrané a oslizlé jahody, ředkvičky i salát. Zničené okrasné květiny. Proměnili plži vaše pracně opečovávané záhony na svou "závodní jídelnu"? Tak jim to překažte! Inspirujte se našimi zaručenými recepty.

Největší nájezd na zahrady pořádají slimáci večer po dešti. Ven z úkrytů je láká vlhko, teplo a tma. Jedním z nejagresivnějších nezvaných hostů je plzák španělský, který se do našich končin dostal relativně nedávno. Žravostí a množením překonal všechny domácí slimáky a dnes je pro mnohé rostliny škůdcem číslo jedna.

1. Sesbírejte je

Nejjednodušší způsob, jak slimáky dostat ze záhonů, je ruční sběr. Vypravit se na ně však musíte v nočních hodinách, kdy opouštějí úkryty, Stále živé je v nádobě odneste někam daleko a doufejte, že se nevrátí. Když je však vysypete hned za plot, máte je za chvíli zpět.

2. Bylinky je odradí

Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které plže odpuzují. Určitě jim nechutná hořčice, řeřicha zahradní, šalvěj, tymián, kerblík, levandule, kopr, měsíček, kostival, pelyněk, hortenzie a okrasné traviny.

3. Kofein je ochromí

Kolem záhonku utvořte deseticentimetrový pruh z pilin a ty polijte klasickou tureckou kávou s lógrem. Stejnou službu udělá i kofeinový nápoj či rozpustná káva. Tato bariéra slimáky spolehlivě zapudí. Vyzkoušet můžete i postřik. Kofein (rostlinný alkaloid) na ně působí jako smrtelný nervový jed.

4. Utopte je

Plži neodolají zlatavému moku nastraženému třeba v kelímku od jogurtu a v tekutině se utopí. Jednou za tři dny pak kelímek vylijte a pivo doplňte. Místo piva můžete do země zapustit roztok vody a kvasnic.

5. Nakrmte je vločkami

Záhony posypte ovesnými vločkami. Plži si na nich pochutnají. V jejich organismu se však spojí s vodou, nabobtnají a strávníci nakonec doslova "explodují".

6. Předhoďte je drůbeži

Plži jsou hotovou delikatesou pro slepice, kachny a husy. Přebornicí v jejich likvidaci je pak kachna nazývaná "Indický běžec". Zbavíte se škůdců a svůj jídelníček obohatíte o výtečná domácí vajíčka.

7. Záhony ohraďte

Slimáci potřebují pro plazení vlhko, suché povrchy je zastaví. Postavte si kolem záhonů zátarasy z prken, plechu nebo pletiva.

8. Nastražte jim lákavou past

Do země zasaďte konzervu se psím nebo kočičím žrádlem a počkejte, až se do ní slimáci sami chytí. Stejně lákavé jsou pro ně i navlhčené granule.

9. Použijte chemii

Velmi dobré výsledky v boji proti slimákům mají nejrůznější chemické prostředky a lapače. Oblíbený je Ferramol – granule na bázi fosforečnanu železitého, který se běžně vyskytuje v přírodě. Není nebezpečný pro domácí zvířata a slimáky bezpečně hubí.

10. Postříkejte je čpavkem

Především pánům by se mohla líbit metoda, kdy stříkací pistoli naplníte směsí čpavku a vody v poměru 1:3. Pak se vydáte v noci na lov a na každého slimáka stříkněte. Konec je rychlý.

11. Otravte je

Tuhý podpalovač nebo suchý líh rozmělněte na prášek a rozházejte ho na prkna nebo dlaždice. Slimáci ho sní a pojdou. Obsahuje totiž metaldehyd, který působí na jejich nervovou soustavu.

12. Posolte je

Tento postup je hodně drastický, ale máte u něj 100% jistotu. Buďte nemilosrdní a plže posypejte kuchyňskou solí. Tělo slimáka se po kontaktu s chloridem sodným rozpadá. Rychlejší variantou je dát slimáky do vody s rozpuštěnou solí.

Autor: toma, Klena