Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červenec plný plodů

14. července 2008 | 11:18

V tomto letním měsíci nezapomínejte na ovoce. Právě to vám později přijde k chuti jak syrové, tak v kuchyni při vaření.

Věnujte se především jabloním. Jablka jsou chutná a plná vitaminů a v kuchyni je můžete využít při přípravě nejrůznějších druhů pečiva a pokrmů. Během léta provádíme zmlazovací řez jabloní Pokud jste to ještě neudělala, pusťte se do toho nyní, je nejvyšší čas.

Poslední řez
Řez ovlivňuje růst stromu, jeho zdravotní stav, plodnost, ale také i kvalitu ovoce. Oddálíte tak stárnutí a jabloní a prodloužíte období jejich plodnosti tím, že z koruny odstraníte veškeré staré, odumřelé nebo poškozené větve či dřevo napadené houbou. Kromě toho některé nižší stromky nasazují více plodů, než mohou uživit. To je také důvod, proč je třeba těmto stromům pomoci od jejich úrody. Stromy se vám za tuto péči odmění krásnými šťavnatými jablky.

Co vám udělá radost
Každého určitě potěší vlastnoručně vypěstované, právě utržené čerstvé plody jeho práce. Tuto radost vám v červenci poskytne hned několik druhů letního ovoce. Patří mezi ně samozřejmě také chutné třešně a višně. Vždyť slušivé náušnice z těchto plodů si vyráběla snad každá holčička.


Náušnicemi se můžete ozdobit i teď, v dospělosti, ale hlavní pozornost raději věnujte péči o tyto plody. Stopky u třešní a višní stříhejte, určitě se to vyplatí. Nebude-li příroda stačit na závlahu ovocných stromů sama, nebojte se jí pomoci zálivkou.
Jestliže si myslíte, že po sklizni veškerá práce se stromy končí, mýlíte se. Jsou-li stromy po sklizni příliš husté, odlehčete jim.
Kromě višní a třešní budete sklízet i další oblíbené ovoce – rybíz, angrešt, maliny, letní odrůdy jablek a hrušek, meruňky. Ze všech těchto plodů si můžete upéci skvělé ovocné koláče.

Pozor
Ani ovoci se nevyhýbají různí škůdci. Rozhodně nezapomeňte provést postřik angreštu proti americkému padlí. Tato houbovitá choroba se projevuje bělavými moučnatými povlaky na letorostech a listech, případně i na plodech.Tyto později hnědnou v podhoubí, na němž se tvoří plodnice této houbové choroby. Postižené rostliny přestávají růst, napadené listy jsou menší, zdeformované a vrcholky postižených letorostů postupně zasychají. Napadené plody jsou zdeformované a mají nepříjemnou chuť. V poslední době tato choroba napadá stále častěji černý rybíz. Nejlepší prevencí je výsadba stromků rezistentních vůči této chorobě a také postřik speciálními přípravky.

Autor: mif