Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 geniálních způsobů, jak využít použité čajové sáčky v domácnosti

  • Čaj
    28. února 2015 | 06:00

    Bez šálku voňavého horkého čaje si většina z nás ráno ani nedokáže představit. Věděli jste ale, že použité vyluhované sáčky nemusíte hned házet do koše? Pro tyhle malé balíčky plné čajových lístků totiž existuje ještě spousta dalších praktických využití.

  • Pohltí nepříjemné pachy

    Čaj
    Autor: profimedia.cz

     

    Čaj má úžasnou schopnost absorbovat zápach. Mistička s několika použitými čajovými sáčky umístěná v chladničce pohltí během pár dní všechny nepříjemné pachy. Stejně dobře fungují i sáčky zavěšené zevnitř odpadkového koše.

    Pokud máte doma kočičí mazlíčky, můžete čajovými lístky "lapat" zápach v jejich toaletních bedničkách. Stačí jimi kočkolit jednoduše posypat. Předtím čaj ale nejdříve nechte vyschnout.

    Použité pytlíčky vám také pomohou zbavit se zápachu na rukou po práci s česnekem, cibulí či rybami.

  • Dodá sílu pokojovým květinám

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete udělat něco pro své kytičky, nemusíte hned běžet kupovat drahé chemické hnojivo. Zahrabejte do každého květináče několik použitých čajových sáčků těsně pod povrch hlíny. Počet zvolte podle velikosti nádoby. Čaj obsahuje dusík, který působí jako přírodní hnojivo. Jak budete rostliny zalévat, živiny z čaje se budou uvolňovat do půdy. Sáčky je vhodné po týdnu vyndat a vyměnit, aby neplesnivěly.
  • Odmastí špinavé nádobí

    Autor: profimedia.cz
    Nechce se vám máčet ruce v mastné vodě při mytí nádobí? Naplňte špinavé hrnce nebo pánev horkou vodou, vhoďte do ní použité čajové sáčky a nechte je tam přes noc. Čaj obsahuje kyselinu tříslovou, která pomáhá rozpouštět tuky, takže nádobí pak snadněji umyjete.
  • Pomůže překrýt neodstranitelné skvrny

    Autor: Profimedia.cz

     

    Chcete-li zakrýt všemu odolávající skvrny od jídla a pití na bílém ubrusu nebo ubrouscích, dopřejte jim čajovou lázeň. Naplňte velký hrnec vodou, přidejte použité čajové sáčky (použijte 4 pytlíky čaje na každý litr vody) a vařte dvacet minut. Do vzniklého roztoku pak látku ponořte a nechte ji tam, dokud nedosáhne požadované barvy.

  • Odradí domácí škůdce

    Autor: Shutterstock.com
    Bojujete v domě či na chalupě s vše ničícími hlodavci? Pak si zapamatujte, že myši nijak zvlášť nemilují vůni čaje. Položte čajové sáčky do skříní, do spíže, kuchyňské linky i všude tam, kudy se mohou tihle škůdci dostat do vašeho domu. Pro zvýšení účinnosti je můžete ještě pokapat mátovým esenciálním olejem. Odradí nejen otravné hlodavce, ale i celou řadu dalších domácích škůdců, jako jsou pavouci a mravenci. A vaše domácnost bude navíc nádherně vonět.
  • Dodá lesk oknům a zrcadlům

    Autor: Shutterstock.com
    Také vás trápí protivné šmouhy, které se vám pořád nedaří vyleštit? Vyvařte použité čajové sáčky, hotový roztok nechte vychladnout, nalijte do rozprašovače a nastříkejte na okna, zrcadla a jiné skleněné povrchy. Tenhle čajový odvar dokonale uvolní nečistoty, odstraní mastnotu i otisky prstů. Nakonec vše setřete čistým hadříkem, který nepouští vlákna.
  • Zbaví koberce a koberečky zápachu

    Autor: Jiří Turek
    Čaj vám pomůže i tehdy, pokud máte pocit, že váš starý koberec už zrovna moc příjemně nevoní. Schovávejte použité sáčky v ledničce v šálku vody, dokud jich nebudete mít dost, abyste čajem z nich pokryli celý povrch, který chcete vyčistit. Pak je vyždímejte, roztrhněte a čajové lístky nechte mírně vyschnout, aby byly stále mírně vlhké, ale už ne mokré. Nasypejte je na koberečky a nechte je tam, dokud nebudou úplně suché. Pak je jen jednoduše vysajte. Nepoužívejte ale tuhle metodu na světlé koberce.
  • Uklidní podrážděnou pokožku

    Čaj
    Autor: profimedia.cz
    Chladné a vlhké čajové sáčky jsou skvělý způsob, jak přirozeně uklidnit podrážděnou kůži. Stačí je přiložit na hmyzí štípnutí, drobnou popáleninu nebo ranku či kůži spálenou od sluníčka. Místo zklidní a podpoří hojení. V létě si můžete připravit také čajový roztok, nalít ho do rozprašovače, vychladit a pak s ním lehce sprejovat obličej.

    Osvědčený je také zklidňující účinek čaje na oteklé bolavé oči. Stačí spařený čajový sáček vychladit a na deset minut přiložit k unaveným očím. Na takový obklad se hodí kromě pravého čaje také heřmánek. Jako obklad můžete použít i teplé sáčky – ty vám zase uleví od bolesti a řezání očí.

  • Oživí vlasy

    Autor: profimedia.cz
    Tak jako čaj regeneruje pleť, regeneruje i vlasovou pokožku a povrch vlasu. Pokud máte světlé vlasy, vyzkoušejte místo kondicionéru odvar z heřmánku, v případě tmavých vlasů zvolte černý čaj, vlasy odvarem přelijte nejlépe po umytí. Čajová kúra jim dodá lesk a potřebné živiny.
  • Poslouží pro antioxidační koupel

    Autor: Profimedia.cz
    Jak už jsem zmínila, čaj nejen regeneruje, ale obsahuje také antioxidanty, takže teplá čajová koupel je skvělá i pro pokožku celého těla. Buď pověste použité sáčky přes kohoutek a nechte přes ně téci vodu, nebo je hoďte přímo do vody, abyste si připravili výživnou lázeň. Můžete použít třeba i zelený čaj s jasmínem, který tonizuje tělo a uvolňuje mysl, dokáže zmírnit únavu a potlačit stres.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...