Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 netradičních využití saponátu. Vyčistí kartáč na vlasy, rozzáří šperky a zbaví vás mušek

  • Obyčejný mycí prostředek vám v domácnosti může být mnohem užitečnější. Stačí jen vědět, na co všechno ho můžete použít.
    14. dubna 2015 | 06:00

    Všichni ho máme doma. Obvykle ho ale využíváme jen na umývání mastnotou pokrytých pánví, hrnců a zašpiněných talířů. Věděli jste ale, že tenhle "obyčejný" prostředek na nádobí toho dokáže mnohem víc? Využití pro něj najdete v celé vaší domácnosti.

  • Odstraní mastné skvrny na oblečení

    Autor: Shutterstock.com
    Zjistili jste po obědě, že omáčka z boloňských špaget bohužel zanechala nesmazatelné stopy na vašem oblečení? Nevěšte hlavu! Tyhle malé nehody se zkrátka stávají. Se svým oblíbeným kouskem z šatníku se ale hned nemusíte loučit. Kápněte trochu mycího prostředku na skvrnu, čistou houbičkou na nádobí ho jemně vetřete a nechte 5 minut působit. Pak dejte oblečení vyprat do automatické pračky jako obvykle. Tahle metoda funguje skvěle i při odstraňování začernalého mastného pruhu kolem límců a manžet.
  • Znovu rozzáří vaše šperky

    Autor: shutterstock.com
    Trocha saponátu smíchaná s perlivou vodou je rychlý způsob, jak vyčistit šperky a bižuterii. Bubliny pomohou uvolnit nečistoty i z těch nejnedostupnějších míst. Nalijte do misky minerálku, přidejte pár kapek prostředku na nádobí, šperky do roztoku namočte na 5 až 10 minut a pak je starým zubním kartáčkem opatrně, ale důkladně vydrhněte. Nakonec je opláchněte čistou vodou. Uvidíte, že budou zase zářit jako nové.
  • Vyčistí kartáče na vlasy a hřebeny

    Autor: Shutterstock
    Zbytky všech těch prostředků na vlasy i mastné vlasy samotné zanášejí postupně hřebeny a kartáče, které pak vypadají opravdu nechutně. Připravte si do misky roztok přípravku na nádobí s teplou vodou a za pomoci malého kartáčku všechnu špínu odstraňte.
  • Nahradí prášek na praní


    Autor: Shutterstock.com
    Potřebujete si přemáchnout něco v ruce, ale došel vám prostředek na ruční praní? V nouzi místo něj můžete použít čajovou lžičku prostředku na nádobí. Nedávejte ho ale raději do pračky, napěnil by tak, že by připomínal pohádku Hrnečku, vař.
  • Pomůže polapit kvasné mušky


    Autor: shutterstock.com
    Přidejte tři kapky prostředku na nádobí do misky s octem, který malé mušky přiláká. Přípravek na nádobí sníží povrchové napětí tekutiny, otravný hmyz začne padat ke dnu a utopí se.
  • Pomůže odstranit skvrny na koberci

    Autor: Shutterstock.com
    Rozmíchejte jednu polévkovou lžíci prostředku na nádobí ve dvou šálcích teplé vody a naneste roztok namočeným hadříkem s poklepáváním na skvrnu. Opakujte, dokud skvrna zcela nezmizí. Poté vytřete houbou se studenou vodou a vysušte čistým hadříkem.
  • Odmastí kuchyňskou linku


    Autor: archiv BLUM
    Stejně jako na nádobí, tak i na kuchyňské lince se během vaření ukládá mastnota. Použijte prázdnou lahev s rozprašovačem, vlijte do ní teplou vodu a přidejte pár kapek prostředku na nádobí. Poté postříkejte dvířka skříněk a další povrchy v kuchyni a houbičkou je důkladně vydrbejte. Dobře vyždímaným hadříkem nakonec otřete všechny povrchy dosucha.
  • Dokonale vyčistí podlahy


    Autor: Shutterstock.com
    Do kbelíku s teplou vodou přidejte dvě polévkové lžíce prostředku na nádobí. Použijte ji tam, kde běžně používáte k vytírání vodu – na dlaždice, lino, plovoucí podlahy. Vyvarujte se pouze umývání podlah z tvrdého dřeva, mohlo by dojít k jejich zvlnění a zničení.
  • Vrátí lesk plastovému venkovnímu nábytku


    Autor: Mountfield
    Po zimě působí váš plastový zahradní nábytek pravděpodobně tak trochu zašlým dojmem. Přidejte čajovou lžičku přípravku na nádobí do misky s teplou vodou a roztok použijte na otření venkovního stolu a židlí. Poté důkladně opláchněte za pomoci zahradní hadice.
  • Odstraní olejové skvrny z betonové podlahy


    Přístřešek pro auto vás přijde mnohem levněji než bytelná garáž...
    Autor: Kouzelná zahrada
    Najdete-li olejové skvrny pod vaším autem na podlaze v garáži nebo v přístřešku, posypte je jedlou sodou a polijte tekutým prostředkem na nádobí. Místo důkladně vydrbejte kartáčem z umělé hmoty a nechte "uležet" několik hodin. Opláchněte a opakujte, dokud skvrny nezmizí.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...