Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

30 tipů, jak čistit octem: Ničí plíseň, vybělí i změkčuje!

  • Už naše prababičky věděly, že je ocet skvělým úklidovým prostředkem a domácím pomocníkem, díky kterému můžete hodně ušetřit.
    4. března 2014 | 14:00

    Nechybí v žádné domácnosti. V kuchyni bychom se bez něj neobešli. Jenže ocet toho dokáže mnohem víc, než jen okyselit zálivku na salát. Už naše prababičky věděly, že je skvělým úklidovým prostředkem a domácím pomocníkem, díky kterému můžete hodně ušetřit.

  • Zářivá koupelna a WC

    Usnadněte si úklid koupelny a WC.
    Autor: archiv firmy RAKO
    1. Ocet vám pomůže zbavit se nepěkných usazenin a vodního kamene na vaně, sprchové vaničce i v záchodové míse. Do té nalijte dva šálky a nechte ocet působit přes noc. Ráno záchod pořádně vydrbejte "štětkou" a spláchněte. Budete překvapeni!

    2. Hyzdí vaši koupelnu špinavé spáry? Nalijte ocet do rozprašovače, spáry postříkejte a otřete vlhkou houbičkou. Na nejhorší místa můžete vzít kartáč. Po plísni a usazeninách pak nenajdete ani stopy.

    3. Ze sprchy už vám teče voda jen "čůrkem", protože máte sprchovou hlavici úplně zanesenou vodním kamenem? Ponořte ji na hodinku do octa a pak důkladně vydrbejte.

    4. Na sprchovém závěsu už zase máte plíseň? Nemusíte hned vyhazovat peníze za nový. I v tomhle případě vám bude úplně stačit "obyčejný" ocet a kartáček. Nejen, že závěs bude znovu čistý, ale bude i vydezinfikovaný.

    5. Nádherně čisté zrcadlo beze šmouh získáte, když ho přeleštíte hadříkem namočeným v octové vodě. Zase se bude lesknout jako nové.

  • Čistá kuchyně

    úklid kuchyně
    Autor: Shutterstock.com
    6. Nerezový (i ocelový) dřez i kuchyňskou baterii lehce vyčistíte bez pomoci chemie, když ho potřete octem a solí. Potom ho jen opláchněte vlažnou vodou.

    7. Dřevěné prkýnko na krájení namočte na 3 hodiny do octové vody. Zůstane krásně čisté, bez nežádoucích pachů.

    8. Mikrovlnku snadno vyčistíte, když do ní na 5 minut dáte povařit šálek naplněný do čtvrtiny octem a dolitý vodou. Když tekutina vychladne, namočte do ní houbičku a vnitřek trouby vytřete. Nakonec plochy utřete do sucha.

    9. Ledničku i mrazničku po odmražení důkladně vymyjte octovou vodou. Zbavíte se všech bakterií i nepříjemného zápachu. Nepříjemný pach v zaplněné lednici pohltí sklenici octové vody,kterou tam necháte postavenou přes noc.

    10. Nevíte co se špinavou a mastnou digestoří? I tady pomůže obyčejný ocet. Stačí, když ho nanesete na hadřík a přetřete jím hladké plochy spotřebiče, opět se bude lesknout jako nový.

  • Zářivé a voňavé prádlo

    Nedělejte chyby při praní džínoviny!
    Autor: Shutterstock.com
    11. Nevíte si rady se skvrnami od kávy, vína, krve, potu nebo třeba antiperspirantu? Nastříkejte na ně bílý vinný ocet a prádlo pak vyperte. Po skvrnách nebude ani památky.

    12. Vyrobte si levnou, ale účinnou domácí aviváž. Ta navíc působí nejen jako změkčovadlo, ale i dezinfikuje a čistí pračku od vodního kamene a dalších usazenin. Do půl litru bílého vinného octa vložte 5 větviček rozmarýnu. Necháme týden luhovat, pak přeceďte, slijte do láhve a můžete aviváž začít používat. Prádlo bude nádherně měkké a navíc bez bakterií. Žádného nepříjemného octového zápachu se obávat nemusíte. Vyvane dřív, než prádlo uschne.

    13. Už žádné oprané oblečení! Ocet totiž dokáže skvěle zachovat barvy. Přidejte ho do praní a nemusíte se bát žádného nepříjemného překvapení. Vaše šaty budou stále vypadat jako nové. A vyperte v něm i nové džíny. Ocet totiž skvěle zafixuje barvu a kalhoty už příště nebudou pouštět.

    14. Kyselý pomocník ale také funguje jako neocenitelné bělidlo. Zažloutlé a zašlé bílé oblečení namočte na pár hodin do octové vody. Uvidíte, jak nádherně zbělá.

    15. Kdo by nechtěl mít nádherně měkké a nadýchané ručníky, osušky, župan nebo třeba domácí oblek. Stačí přitom, když froté před praním namočíte na 15 minut do octové vody.

  • Krásné vlasy a dokonalá pleť

    Budeme si každé ráno opakovat abecedu?
    Autor: Shutterstock
    16. Dokonalou a čistou pleť bude mít po použití domácího pleťového tonika, které si vyrobíte smícháním stejného dílu jablečného octa a vody. Použití je jednoduché. Jen ho naneste vatovým tampónkem na tvář a nechte zaschnout. Ideální je především pro mastnou pleť.

    17. Nádherně lesklé vlasy získáte, když po mytí hlavu přelijete směsí ze 2 dílů vody a 1 dílu jablečného octa. Tenhle trik znaly už naše prababičky.

    18. A ocet úspěšně používaly i v boji s protivnými lupy. Postupujte jako v předchozím bodě, jen nálev připravte silnější, tedy ze dvou dílů vody a dvou dílů jablečného octa.

    19. Jemnou pokožku celého těla získáte, když pár kapek jablečného octa přimícháte do svého oblíbeného tělového mléka. Z nepříjemného pachu mít strach, rychle vyprchá a vaše pokožka naopak získá příjemnou a lehkou jablečnou vůni.

    20. Trápí vás neustále se odlupující lak na nehtech? Stačí, když si příště před lakováním přetřete nehty tampónkem namočeným v octu a necháte je dobře oschnout.

  • Pevné zdraví

    Spektrum nemocí, které na děti útočí, je velmi široké, od lehkých forem nachlazení, angín, přes záněty středního ucha až po těžké zápaly plic.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ
    21. Horečku účinně snížíte, když namočíte utěrku do octa nebo octové vody a dáte si ji na břicho. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15 - 20 minut. Pomáhají i tzv. octové bačkory. Namočte ponožky do roztoku octu a vody, studené si je oblečte na nohy a nechte hodinu působit. Nenechávejte je tam ale déle, protože ocet je kyselina a mohl by vám "popálit" kůži.

    22. Octové kloktadlo na bolavý krk je dalším z oblíbených tradičních receptů našich prababiček. Ve sklenici teplé vody rozpusťte lžičku soli a přidejte lžíci jablečného octa. Používejte jako normální kloktadlo.

    23. Trápí vás opary? Třikrát denně postižené místo potřete bílým vinným octem, zahojí se podstatně dříve.

    24. Kvůli kuřím okům a ztvrdlé kůži nemůžete nosit své oblíbené boty? Dopřejte svým bolavým chodidlům lázeň v podobě teplé vody s octem – mozoly i kůří oka se změkčí a půjdou lépe odstranit.

    25. Ocet vám pomůže i v boji s mykózami, které naše nohy čím dál tím častěji trápí. Vezměte plátek chleba, ponořte ho do octa a hmotu pak naneste na chodidla. Nechte chvíli působit, odstraňte a pak opláchněte.

  • Něco pro kutily

    Šroubování kliky - image
    Autor: Profimedia
    26. Nemůžete povolit zarezlé šrouby či matky? Postříkejte je octem a nechte ho nějakou chvíli působit. Rez doslova "vyšumí".

    27. Pár kapek octa stačí, když potřebujete doma zasádrovat nějaké ty prasklinky v omítce a díry po nechtěných hřebících ve zdi. Když ho přidáte do sádry, bude tuhnout o něco pomaleji, takže nemusíte zas až tak spěchat.

    28. Zbavit se starých, místy se olupujících tapet, bývá docela složité. Zkuste je ale nastříkat octem z rozprašovače a uvidíte, jak půjdou nádherně dolů!

    29. Zanesenou napařovací žehličku zbavíte usazeného vodního kamene, když smícháte vodu a ocet v poměru jedna ku jedné, nalijete do nádržky a necháte pět minut napařovat. Pak zbylou tekutinu vylijte, žehličku necháte vyschnout, nalijte do ní čistou vodu a zas nechte pět minut napařovat. Znovu vylijte, nechte vyschnout a proplachování vodou zopakujte podle potřeby.

    30. Pokud potřebujete oživit povrch zašlého starožitného dřevěného nábytku, použijte osvědčený trik renovátorů. Smíchejte ocet a olivový olej v poměru 2:1 a přidejte červené víno v takovém množství, abyste získali požadovaný odstín. Směs pak důkladně vetřete do nábytku a vyleštěte.

Klíčová slova:  ocet, praktická žena, úklid, domácnost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...