Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jarní úklid si objednejte! Víme, kolik vás to bude stát

Nenechte se vystresovat. Klidně sáhněte po úklidové firmě.
11. března 2014 | 09:20

Chcete ušetřit spoustu času, nervů a energie? Nechte tentokrát velký jarní úklid na profesionálech. Vědí, jak na to, takže váš byt bude za pár hodin zářit čistotou! A vy zatím můžete svůj čas věnovat partnerovi či rodině. 

Stejně jako před Vánocemi, i na jaře cítíme potřebu svou domácnost pořádně vygruntovat. Možná je to proto, že nemilosrdné sluníčko dokáže odhalit všechny ty šmouhy na oknech, všudypřítomný prach, zašlý koberec i pavučiny v koutech. Možná je to jen vžitý zvyk. Už naše praprababičky si totiž na něj potrpěly. Velký jarní úklid souvisel s předvelikonočním půstem. Čistila se nejen těla, ale i domy.

Přesto se ale v téhle formě "relaxace" většina z nás nevyžívá. Pokud tedy nejsme zrovna úklidoví masochisti. Jenže co dělat, když samo se "to" neuklidí? Zkuste si tentokrát objednat profesionály. Ušetří vám nervy, i čas.

Úklid
Autor: Shutterstock.com
Jak vybrat správnou úklidovou firmu?

"Nejhorší způsob výběru je dle nejnižší ceny. Nejnižší cena znamená, že pracovníci nebudou dobře zaplaceni, úklidové prostředky se budou používat co možná nejlevnější, ale ne nejúčinnější, pomůcky a stroje nejenže nebudou kvalitní, ale mnohdy mohou dokonce i způsobit poškození povrchů, anebo jejich zašpinění," říká Mgr. Irena Bartoňová Pálková, předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění a vicepresidentka Evropské asociace úklidového průmyslu.

"Uklízet umí každý, protože se to učil v rodině a každý tomu takzvaně rozumí. Moderní a efektivní úklid není ale jen o odklízení viditelných nečistot. Profesionální úklidoví pracovníci jsou dnes školení tak, aby nejen znali správné technologické postupy, pracovali systémově, používali správné prostředky i pomůcky, ale byli i výkonnější a efektivnější při vysokém standardu úklidu," dodává Pálková.

V čem jarní úklid spočívá

Většina firem, které tyto služby nabízejí, do takového úklidu zpravidla zahrnuje:

  • mytí oken, rámů, žaluzií a parapetů
  • mytí dveří a zárubní
  • čištění koberců a podlah různého typu
  • utření prachu
  • očistu nábytku (např. voskování, drobné opravy laku apod.)
  • mytí a čištění obtížněji dostupných míst a předmětů (rámy obrazů, mytí svítidel, mytí zákoutí a prostorů za nábytkem, čištění radiátorů, větracích mřížek atd.)
  • úklid koupelny, WC a kuchyně včetně méně dosažitelných míst

Úklid
Autor: Shutterstock.com
Víme, kolik zaplatíte

Služby profesionálů samozřejmě něco stojí. Ale drahý je i váš čas. A nejen ten. Zkuste si někdy sečíst, kolik stojí všechny ty úklidové prostředky a pomůcky, které na velký úklid musíte nakoupit. Budete překvapeni!

Pokud využijete úklidovou firmu, počítejte s útratou v řádu tisícikorun. Velký jarní úklid běžné domácnosti v závislosti na velikosti bytu, komplexnosti a náročnosti služeb, ale i lokalitě, v níž je služba nabízena, dojezdové vzdálenosti a podobně, vás vyjde přibližně na dvanáct set až čtyři tisíce korun.

U malých bytů bude cena samozřejmě nižší. V Praze se přibližná cena za jednorázové služby pohybuje mezi 200 a 250 Kč za hodinu. Mimo Prahu je průměrná cena nižší.

A pokud si přece jen nechcete objednat úklid komplexní, svěřte odborníkům alespoň některé náročnější a méně oblíbené práce, jako je třeba mytí oken a čištění koberců.

Nespravedlivá dělb apráce ženy rozčiluje.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
Ceny za mytí oken se nejčastěji odvíjejí od celkové plochy. Uvědomte si ale, že odráží vždy jen jednu stranu okna, v případě dvojitých oken si tedy cenu musíte vynásobit čtyřmi. Za čtverečný metr si firmy účtují přibližně od 6 do 15 korun. Za standardní tří až čtyřpokojový byt s balkonem tak zaplatíte průměrně 500 až 600 korun. Mytí žaluzií pak vyjde na cenu přibližně od 20 do 40 korun za metr čtverečný v závislosti na jejich typu, materiálu a komplexnosti. U některých firem je nutno počítat například i s příplatkem za dopravné, rozmontování a smontování oken, manipulaci s přilehlým nábytkem apod..

Mokré nebo polomokré čištění koberců a čalouněného nábytku vyjde zhruba na 9 až 25 korun za metr čtverečný. Objednat si můžete i suché čištění s pomocí pěny. To stojí od 12 do 40 korun. Je vhodné především v případech, kdy na úklid hodně spěcháte. Koberce nebo čalouněný nábytek pak můžete poměrně rychle zase používat a nemusíte čekat, až uschnou.

Video se připravuje ...