Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sbohem pupínky! Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli co zabírá proti akné

23. října 2013 | 07:00

S akné se dokážeme smířit v období puberty a ve stáří sladkých -nácti. Když se ale objeví na prahu třicítky, je na čase vyrazit do první bojové linie. Nesmíte ale zapomenout na správný arzenál!

Když jsem se konečně rozhodla, že přestanu brát antikoncepci, ani by mě nenapadlo, jaký to bude mít důsledek na mou, do té doby bezproblémovou, pleť. Hormony se plíživě vyrovnávaly a velká krize přišla až po půl roce od vysazení antikoncepce. Tvrdými boláky jsem měla posetou celou bradu, kůži na lícních kostech i u linie vlasů.

Nastal tak samozřejmě kolotoč - rudé pupínky jsem se snažila zamaskovat nánosy make-upu a tak se póry pod nimi vesele zanášely a vytvářely další pupínky. Nakonec jsem na ně ale vyzrála! Jak?

Test pleti

Krém pro mastnou a problematickou pleť Vichy Normaderm, 425 Kč
Autor: archiv firem
Pokud jste přesvědčená o tom, že máte mastnou nebo aknózní pleť, používáte pečující kosmetiku určenou právě pro problematickou pleť a přesto nepozorujete zlepšení, možná mastnou pleť nemáte. I když se tak může tvářit!

Tendenci nadměrně se mastit má totiž i pleť dehydratovaná, aby vyrovnala právě nedostatek vody. Zkuste po dobu jednoho týdne důsledně dodržovat pitný režim, každý večer se odmalujte a použijte lehký hydratační krém. Pokud se vám pleť zlepší, pokračujte v jejím "zalévání".

Zázrak jménem voda (z lékárny)

Čistící micelární voda Bioderma Sébium H2O čistící voda, 399 Kč
Autor: archiv firem
Zapomeňte na umývání obličeje obyčejnou vodou - vysušuje a pokožka se tak mastí o to víc. Pokud víte, že se bez vody neobejdete, používejte ji alespoň 12 hodin odstátou - vyprchají z ní látky které vás vysušují.
K odličování, očištění nebo osvěžení obličeje sáhněte raději po čistící nebo micelární vodě, určené pro problematickou pleť.

Samotné pupínky zásadně nevymačkávejte, jinak se budou neustále rozšiřovat po obličeji a vy se jich nikdy nezbavíte!

Krém je nutnost

Hydratační noční krém Eucerin DermoPURIFY, 375 Kč
Autor: archiv firem
Nepodléhejte iluzi, že krém vás "zmastí" ještě víc. Ty, které jsou určené pro aknózní pleť mají velmi lehkou konzistenci, dodají vám potřebnou hydrataci a navíc stahují póry. Určitě se tedy každé ráno a večer po čištění obličeje nezapomeňte namazat.

Stop líčení!

Hydratační krémový make-up Toleraine Teint La Roche-Posay, 510 Kč
Autor: archiv firem
Dejte zatěžované pleti alespoň na dva týdny pokoj od dekorativní kosmetiky. A rovnou vyhoďte takový make-up, který má ve složení na předních místech silikony. Ty mají vlastnost pleť "uzavřít" a nepropustit nic dovnitř ani ven. Pro problematickou pleť jsou tedy naprosto nevhodné. Místo toho si pořiďte make-up neb BB krém s nekomegogenním (neucpává póry) složením.

Občas se ale stane, že si s akné prostě samoléčbou nepomůžete. V tomto případě je lepší neexperimentovat a vydat se za dermatologem.

Skutečné pomocníky  v boji proti pupínkům naleznete i s informací o cenách v naší fotogalerii. A jak bojujete s akné v dospělosti vy?

Autor: Brigita Zemen