Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krainová a spol.: Make-up ve stylu zlatých šedesátých

Populární česká modelka Simona Krainová se líčení ve stylu šedesátých let drží řadu let. Vsadila na něj i zpěvačka Tereza Kerndlová. Inspirací jí možná byla Brigitte Bardot.
20. dubna 2010 | 14:51

Šedesátá léta se odehrála ve znamení nesmírně invenční módní revoluce. Proto se k nim návrháři i vizážisté opakovaně vracejí. Make-up inspirovaný trendy této éry zkrátka nestárne.

Co takhle se nalíčit jako sexy symbol Brigitte Bardot v době, kdy jí k nohám padal celý svět? Inspirovat se éterickou ikonou Twiggy, jež odstartovala éru ultraštíhlých modelek. Sexy líčení v retro stylu tzv. šedesátek se dá se správným manuálem zvládnout. A s jistým citem pro věc sluší většině žen.

Co je zásadní?

Sjednocený tón pleti
Tvář má působit zdravě a přirozeně. Čistá pleť se nejprve ošetří podkladovým krémem a po jeho vstřebání se na tvář nanese jemný film transparentního make-upu. Oblast kolem očí se rozjasní korektorem a ve finále se obličej jemně zmatní pudrem.

Nezbytná tvářenka
Po nanesení make-upu a pudru je dobré zdůraznit lícní kosti jemným odstínem růžové či meruňkové. Záleží na typu, tónu pokožky. Pudrová růž je ideální a nanáší se do ztracena štětcem šikmo dolů směrem od spánků.

Tekuté linky
Nosila je celá generace žen šedesátých let. Linky nad horními řasami jsou dominantním prvkem líčení této doby. Chce to trošku cviku a pevnou ruku. A také jemný štěteček, kterým se tah začíná u vnitřního koutku oka a jemně pokračuje k vnějšímu. Před ním se většinou linka zesílí a zvedne pro efekt tzv. kočičího pohledu trochu nahoru. Víčko se vystínujte od světlé barvy po tmavou, která patří vnitřnímu koutku oka.

Efektní řasy
Všechny ikony této éry zdobily zatočené a nekonečně dlouhé (často nalepené) řasy hodné mrkací panenky. Ale kýžený výsledek docílí i správná řasenka a speciální kleštičky. Ty na řasy opatrně nasadí a jemně scvaknou. Zkušenější mohou postupovat až ke konečkům řas. Teprve pak se použije mascara. Nejprve se líčí spodní řasy a poté horní.

Potlačené rty
Výrazné rty k tomuto líčení nepatří. Ve tváři by měla být vždy jedna dominanta a tou jsou v případě šedesátých let oči. Ústa jsou matná nebo jemně lesklá. Ideální jsou jemné až téměř tělové odstíny rtěnky nebo jemný lesk.

HVĚZDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Brigitte Bardot

.
Autor: profimedia.cz

Francouzská herečka, nezapomenutelný sexy symbolem šedesátých let, lemovala oči černou linkou nad spodními i dolními brvami. Nalepovací umělé řasy byly pro ni samozřejmostí.

Twiggy

.
Autor: profimedia.cz

Vysoká a extrémně hubená Twigy svým typem způsobila v modeligu revoluci. Nastartovala problém anorexie a trend vzhledu podvyživeného děvčátka. I v její tváři dominovaly velké, maskarou a kouřovými stíny podtržené oči.

Simona Krainová

544271:gallery:true:true

Populární česká modelka se líčení ve stylu šedesátých let drží řadu let. A leckdy jej navíc podtrhne dobovým účesem. Typu Krainové tato reminiscence sluší, připomínka Brigitte Bardot nemá v jejím podání chybu.

Tereza Kerndlová

544273:gallery:true:true

Po rozpadu skupiny Black Milk a jisté době hledání se zpěvačka našla a kompletně vsadila na styl šedesátých let – vizáží počínaje, šatníkem konče. A tuto image korunuje dobovými výčesy.

Autor: Alena Dušková, Františka Čížková