Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jaké účesy letí? Retro styl, ofiny, vlny

Fotografie
25. března 2010 | 17:02

Občas to chce změnu. Například na hlavě. Stylotvorní kadeřníci dávají na vybranou. V barevnosti, střihu, úpravě. Nabízejí romantiku, glamour rock, krátké fazóny. A samozřejmě tu jsou osvědčené normy, respektovaná klasika.

V kadeřnické tvorbě je to stejné jako v případě oděvů. Na jedné straně stojí žhavé novinky, na druhé tradiční účesy. Jisté je, že úprava vlasů, líčení a oblečení by mělo spolu souviset, tvořit jeden harmonický celek. Ostatní záleží na typu nositelky, jejím stylu, odvaze riskovat a experimentovat.

Polodlouhé a dlouhé vlasy jsou vždycky vděčnější, protože se z nich dají vykouzlit různé kreace. Nicméně i s dobrým krátkým sestřihem se dá nápaditě čarovat. Žádný diktát neexistuje – pouze doporučení: Volit lze mezi romantickou hřívou kudrn, měkkými vlnami. Rockem, tupými ofinami, copy, ohony… Hladce utaženými vlasy i natupírovanými hnízdy rafinovaných výčesů…

Tupá ofina
Ewa Farna, Lucie Vondráčková a jiné, nedají na tupě střiženou ofinu dopustit. Ovšem pozor – ne každé tváři lichotí. Kulatý obličej ještě víc tzv. srazí a naopak přílišnému oválu opticky pomůže.

524828:gallery:true:true

Jak na to: Foukejte vlasy přes kulatý kartáč. Ofina bude rovnoměrná a docílíte většího objemu. Zbytek kadeří lze vyhladit žehličkou, nebo vykartáčovat a pro kontrast smotat do hladkého uzlu.

Sexy vlny
Ne každá se narodila s bohatou hřívou jako americká country zpěvačka a ikona teenagerů Taylor Swift. Lokny jsou a budou klasika pro každou příležitost. K současným trendům patří i comeback objemných afro kudrn evokujících romantiku a exotiku navzájem.

524826:gallery:true:true

Jak na to: Afro vytvoříte vlásenkou, žehličkou a lakem na vlasy. Na sponku namotávejte pramen ve tvaru osmičky. Silně jej přelakujete, zafixujte žehličkou a vlásenku vyjměte. A tímto způsobem postupujte dál...

Styl 70. let
Retro ovlivněné generací hippie patří k žhavým hitům. I velmi elegantní zpěvačku Leonu Lewis tento nenucený styl nadchnul. Jeho bohémskou ležérnost lze podtrhnout k jedné straně volně spleteným copem.

524827:gallery:true:true

Jak na to: Vlhké vlasy pročešte, promačkejte v ručníku a natužte vhodným přípravkem. Při foukané nabírejte prameny do ruky, sevřete ji v pěst a vysušte pod difuzérem. Dodáte účesu objem a rozcuchaný look.

Glamour rock
Inspirujte se rockovou scénou jako zpěvačka Dara Rolins. Frčí opravdu zajímavé kreace z natupírovaných, nagelovaných, po stranách hladce vyčesaných vlasů. Tento směr je nejvíc vyhraněný, dramatický a náročný.

528589:gallery:true:true

Jak na to: Aby se po silném zcuchání vlasy tolik nepoškodily, použijte před vytvořením účesu kondicionér ve spreji.

Krátký sestřih
V jarní hitparádě figurují i varianty na pánské účesy, malá mikáda, sestříhané helmičky. Tzv. na kluka se před časem rozhodla jít i anglická herečka Sienna Miller. Mimochodem i tento účes lze variovat. Sčesat na ofinu, pěšinku. Mít vlasy hladké nebo rozčepýřené.

524825:gallery:true:true

Jak na to: Delší část vlasů pro oživení zvlňte. Kulmou natočte silnější prameny od temena směrem k obličeji. Zafixujte. Jemně pročísněte prsty. Dojem bude přirozenější.

Autor: Františka Čížková, amp, duš