Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malá sladkost ve školní svačině povolena! Recepty pro inspiraci

Vyvážená svačina obsahuje tuky, cukry i bílkoviny. A třeba kousek čokolády - tou nic nezkazíte a dítě potěšíte
5. září 2014 | 11:15

Samozřejmě je snadné šoupnout dítěti ke svačině sušenky, ale odborníci dobře vědí, proč něco takového nedoporučují. Pro jednou to jistě nevadí, ale jinak by se rodiče měli snažit o to, aby bylo jídlo, které jejich potomci dostávají do školy, pestré, zdravé a vydatné. Proto nestačí ani to, když dítěti dáte třeba pouhé jablko. 

Naučili jste děti snídat? Výborně, naučte je také svačit - pokud si dáte práci a alespoň občas jim do školy připravíte nějaké méně obvyklé jídlo a ještě ho navíc nápaditě upravíte, mohlo by se to povést. 

Pravda, děti byste možná nejvíce nadchli balíčkem sladkostí, ale vy na to musíte jít jinak. Ideální svačina musí obsahovat bílkoviny, sacharidy neboli cukry i tuky. Bílkoviny najdete v mléku, jogurtu, sýru, tvarohu, vejcích, ale i v kvalitní šunce, pomazánkách z luštěnin nebo ryb.

Zdrojem sacharidů je pečivo, müsli (zkuste namíchat domácí), cereálie, ale také ovoce a zelenina. Vhodné tuky hledejte v másle, oleji, tučných sýrech a smetanových jogurtech, sáhnout podle odborníků můžete i po margarínu, ale hledejte takový, který například neobsahuje ztužené tuky. 

Mimochodem, jak dlouhé vyučování váš potomek má? Možná bude potřebovat nejen dopolední, ale i odpolední svačinu. Každý z nich by měla pokrýt pět až deset procent celkové energetické spotřeby dítěte. 

Dopoledne jogurt, odpoledne kousek pečiva se šunkou

Autor: profimedia.cz, Albert
 „K dopolední svačině je ideální porce mléčného výrobku (jogurt, tvaroh, ochucené mléko nebo zakysaný mléčný výrobek) a kus ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním tukem, obložený šunkou nebo sýrem a k tomu zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí být příliš energetická. Tipy na další svačiny najdete na webových stránkách Poradenského centra Výživa dětí,“ radí nutriční terapeutka Michala Boukalová.

Samozřejmě, ani dítě, které svačiny mít nebude, hlady nezemře, ale může to mít vliv na jeho schopnost soustředit se a navíc si tak zakládá na budoucí problémy s váhou - vhodnou prevencí nadváhy a obezity totiž je pět až šest procí jídla denně, spíše menších. 

Dítě bez svačiny může trpět bolestmi hlavy

Autor: profimedia.cz
Svačina dětem dodává energii na zvládnutí výuky. Školák, který se z nějakého důvodu musí obejít bez ní, bude ospalý, bude mít potíže se soustředěním, učitelův výklad ho bude míjet a přidat se může i bolest hlavy.

 „Svačina slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, dokáží se více soustředit a dosahují lepších výsledků ve škole i při sportovních aktivitách,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí s tím, že u dětí se pokles hladiny krevního cukru projeví mnohem rychleji než u dospělých. 

A co pití, na to nezapomínáte? 

Autor: instagram.com/bentoliciouso
Některé děti jsou na tom o to hůře, že je rodiče nevybaví ani pitím, které by mělo být automatickou součástí svačiny. Případně mu pořiďte i láhev na pití, do níž si bude moci ve škole natočit vodu, aby ji nemuselo tahat plnou z domova. Malý trik? Dejte mu doma do láhve trochu sirupu, ve škole tak získá vodu se šťávou. 

Mimochodem, právě hezká láhev na pití, kterou si dítě samo vybere, podobně jako krabička na svačinu odpovídající jeho vkusu, mohou potomka smířit s představou, že ve škole má jíst - některé děti jsou totiž proti a jídlo zabalené jen do sáčku nebo nudné plastikové krabice jejich nadšení jinak nezmění. Vezměte dítě s sebou, až pojedete na nákup do nějakého supermarketu, jako je třeba Tesco, a nechto ho, aby si samo vybralo, co se mu líbí. 

Inspirujte se následujícími recepty

Je jasné, že chystat nápaditou svačinu vyžaduje čas i peníze a že se jich ne vždy dostává. Následující recepty berte proto jako tipy, z nichž můžete vyjít a případně z nich použít jen něco. 

Malinové večky

...
Autor: Penam
Suroviny:

plátky Farmářské veky Penam

130 g tvarohu

2 lžíce krupicového cukru + 1 lžíce navíc

1 lžička vanilového extraktu

1,5 hrnku malin

40 g másla

moučkový cukr a med k podávání

Postup: Promícháme tvaroh, 2 lžíce cukru a vanilkový extrakt. Na másle zlehka opečeme jednotlivé plátky veky. Vždy potřeme jeden plátek veky ochuceným tvarohem, navrch rozdělíme maliny a přiklopíme druhým plátkem. Podáváme pokapané medem a posypané cukrem.

Chlebíčky s jahodovou pomazánkou

...
Autor: Penam
Suroviny:

plátky veky

250 měkkého tučného tvarohu

2 lžíce javorového sirupu

200 g jahod

1 sáček vanilkového cukru

Postup: Tvaroh dáme do misky a přidáme javorový sirup, vanilkový cukr a rozmačkané jahody. Vše dobře promícháme a lehce poklademe na plátek veky, přiklopíme druhým plátkem veky.

Sendvič se šunkou a sýrem

...
Autor: Penam
Suroviny:

chléb Premiér 

sýr čedar

kvalitní šunka

hořčice

cherry rajčata

Postup: Půl krajíčku chleba potřete lehce hořčicí, přeložte plátkem čedaru a šunky, přiklopte druhou půlkou chleba. Podávejte s čerstvými cherry rajčátky.

Chlebík s překvapením

...
Autor: Penam
Suroviny:

plátky chleba

1 balíček lučiny

plátky sýru eidam 30%

plátky šunky

veselá vykrajovátka

materiál na ozdobení (pažitka, paprika, kukuřice, ...)

Postup: Plátek chleba potřete lučinou, obložte šunkou a z plátku sýru vykrojte tvar dle možností (kočička, slepička, pejsek, hvězdička...), dozdobte dle fantazie, přiklopte druhým plátkem chleba. Aby měl školák na svačinku dílo v původním provedení, zabalte jej do fresh fólie, dejte do krabičky.

Mrkvovo rozinková dobrota

...
Autor: Penam
Suroviny:

plátky chleba 

100 g lučiny

1 hrst rozinek

1 šťavnatá mrkev

Postup: Rozinky opereme a necháme několik hodin namočené ve vodě. Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme. V misce smícháme lučinu s medem, přidáme nastrouhanou mrkev a scezené rozinky. Pomazánkou spojíme 2 plátky chleba.