Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pečeme s jablky: Nejlepší koláče k nedělní kávě!

  • Upečte si ke kávě něco sladkého s jablky
    17. srpna 2014 | 06:00

    Záviny, bábovky, řezy a koláče plné tohoto chutného sezónního ovoce mají několik společných rysů. Jsou šťavnaté, voňavé, křehké a ihned se po nich zapráší.

  • Jablečné řezy

    Jablečné řezy s ořechy
    Autor: Marcel Rozhoň
    Budete potřebovat (na 1 plech):

    • 300 g hladké mouky
    • 70 g moučkového cukru
    • půl lžičky kypřicího prášku
    • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
    • 150 g másla
    • 2 žloutky
    • 3 lžíce mléka
    • tuk na vymazání formy
    • bílek na potření

    Na náplň:

    • 500 g jablek
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 1 lžičku mleté skořice
    • 50 g rozinek
    • 50 g vlašských ořechů
    • moučkový cukr na posypání

    Postup:
    Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky rozšlehané v mléce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte hodo folie a nechte chvíli odpočinout v chladničce. Mezitím na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka, pokapejte citronem, přidejte rozinky, nasekané ořechy, vanilkový cukr a skořici. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte dva pláty. Jedním vyložte dno vyššího plechu vymazaného tukem, rozložte na něj náplň a přeložte druhým plátem těsta. Potřete rozšlehaným bílkem, povrch můžete ještě posypat nadrcenými ořechy. Koláč pečte asi 40 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí nakrájejte a pocukrujte.

  • Obrácený jablečný koláč


    Obrácený koláč
    Autor: Marcel Rozhoň
    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    • 3 vejce
    • 60 g cukru
    • 150 g hrubé mouky
    • 1 vanilkový cukr
    • půl balíčku prášku do pečiva
    • 500 g jablek
    • šťávu z citronu
    • půl lžičky mleté skořice
    • 2 lžíce rozinek

    Postup:
    Celá vejce ušlehejte s cukry a citronovou šťávou do pěny. Do směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Nakrájejte a oloupejte jablka, poklaďte jimi dno formy, posypejte skořicí a rozinkami. Na jablka nalejte těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Po částečném vychladnutí vyklopte koláč z formy. Po úplném vychladnutí ho nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

  • Koláčky s jablky a brusinkami


    Koláčky s jablky a brusinkami
    Autor: Marcel Rozhoň
    Budete potřebovat (na 6 koláčů):


    na těsto:

    • 175 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 1 lžičku cukru
    • 120 g másla
    • 5 lžic vody

    na náplň:

    • 600 g jablek
    • 1 čajovou lžičku citronové šťávy
    • 55 g moučkového cukru
    • 40 g másla
    • 2 lžíce brusinek

    Postup:
    Smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidávejte vodu. Těsto zabalte do folie a nechte chvíli v chladu. Jablka oloupejte, nakrájejte a v míse promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Pak nechte na pánvi rozpustit máslo, přidejte jablka a chvilku je povařte. Nakonec přimíchejte brusinky. Z těsta vyválejte plát a vykrojte kola o průměru přibližně 10 cm. Na dně je propíchejte vidličkou. Na každé kolečko dejte hromádku jablečné směsi a okraje zahněte. Koláčky dejte péct na 20 minut do předem vyhřáté trouby.

  • Jablečné kroužky se skořicí


    Smažené jablečné kroužky se skořicí
    Autor: Marcel Rozhoň
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 jablka
    • 2 vejce
    • 1 lžíci mouky
    • 1 lžičku prášku do pečiva
    • špetku skořice
    • 50 ml mléka
    • olej na smažení

    na namáčení:

    • 200 ml smetany
    • 1 lžíci medu
    • 1 lžičku rumu

    Postup:
    Jablka oloupejte, vyjměte střed a nakrájejte je na kolečka. Z vajec, mléka, mouky, prášku do pečiva a skořice vypracujte těstíčko. Obalujte v něm kolečka a dávejte je do rozpáleného oleje. Hotové je pak nechte okapat na ubrousku. Smetanu prohřejte, nechte v ní rozpustit med a přidejte rum. Pak v omáčce namáčejte smažená jablíčka.

  • Bábovka s jablky a se skořicí


    Bábovka s jablky a skořicí
    Autor: shutterstock.com
    Budete potřebovat (na 1 bábovkovou formu):

    • 1 hrnek polohrubé mouky
    • 1/2 hrnku hrubé mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžičku mleté skořice
    • 1/2 hrnku moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
    • 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
    • 1/2 hrnku rozinek namočených v rumu
    • 3 vejce
    • 1/2 hrnku oleje

    Postup:
    Do velké mísy dejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte skořici, moučkový a vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a olej. Vše důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka, ořechy a rozinky. Hotovou směs vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Jablečný závin


    Jablečný závin
    Autor: Marcel Rozhoň
    Budete potřebovat (na 2 záviny):

    • 500 g listového těsta
    • 8 jablek
    • 2 lžíce strouhanky
    • 1 lžičku skořice
    • 3 lžíce třtinového cukru
    • 2 lžíce rozinek
    • 2 lžíce nasekaných ořechů
    • 1 vejce na potření

    Postup:
    Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a v míse smíchejte se strouhankou, skořicí, cukrem, rozinkami a nasekanými ořechy. Z listového těsta vyválejte plát a potřete hojablečnou směsí. Těsto opatrně zaviňte a okraje přimáčkněte, aby při pečení náplň nevytekla. Potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

Autor: pil
Klíčová slova:  recepty, jablka, pečení, koláč, dezert
Diskuse ke článku
.