Pečeme s jablky: Nejlepší koláče k nedělní kávě!
Záviny, bábovky, řezy a koláče plné tohoto chutného sezónního ovoce mají několik společných rysů. Jsou šťavnaté, voňavé, křehké a ihned se po nich zapráší.
Jablečné řezy
Jablečné řezy s ořechyAutor: Marcel Rozhoň- 300 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- půl lžičky kypřicího prášku
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce mléka
- tuk na vymazání formy
- bílek na potření
Na náplň:
- 500 g jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky rozšlehané v mléce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte hodo folie a nechte chvíli odpočinout v chladničce. Mezitím na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaná jablka, pokapejte citronem, přidejte rozinky, nasekané ořechy, vanilkový cukr a skořici. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte dva pláty. Jedním vyložte dno vyššího plechu vymazaného tukem, rozložte na něj náplň a přeložte druhým plátem těsta. Potřete rozšlehaným bílkem, povrch můžete ještě posypat nadrcenými ořechy. Koláč pečte asi 40 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí nakrájejte a pocukrujte.Obrácený jablečný koláč
Obrácený koláčAutor: Marcel Rozhoň- 3 vejce
- 60 g cukru
- 150 g hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- půl balíčku prášku do pečiva
- 500 g jablek
- šťávu z citronu
- půl lžičky mleté skořice
- 2 lžíce rozinek
Postup:
Celá vejce ušlehejte s cukry a citronovou šťávou do pěny. Do směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Nakrájejte a oloupejte jablka, poklaďte jimi dno formy, posypejte skořicí a rozinkami. Na jablka nalejte těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Po částečném vychladnutí vyklopte koláč z formy. Po úplném vychladnutí ho nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.Koláčky s jablky a brusinkami
Koláčky s jablky a brusinkamiAutor: Marcel Rozhoň
na těsto:- 175 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžičku cukru
- 120 g másla
- 5 lžic vody
na náplň:
- 600 g jablek
- 1 čajovou lžičku citronové šťávy
- 55 g moučkového cukru
- 40 g másla
- 2 lžíce brusinek
Postup:
Smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidávejte vodu. Těsto zabalte do folie a nechte chvíli v chladu. Jablka oloupejte, nakrájejte a v míse promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Pak nechte na pánvi rozpustit máslo, přidejte jablka a chvilku je povařte. Nakonec přimíchejte brusinky. Z těsta vyválejte plát a vykrojte kola o průměru přibližně 10 cm. Na dně je propíchejte vidličkou. Na každé kolečko dejte hromádku jablečné směsi a okraje zahněte. Koláčky dejte péct na 20 minut do předem vyhřáté trouby.Jablečné kroužky se skořicí
Smažené jablečné kroužky se skořicíAutor: Marcel Rozhoň- 4 jablka
- 2 vejce
- 1 lžíci mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku skořice
- 50 ml mléka
- olej na smažení
na namáčení:
- 200 ml smetany
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku rumu
Postup:
Jablka oloupejte, vyjměte střed a nakrájejte je na kolečka. Z vajec, mléka, mouky, prášku do pečiva a skořice vypracujte těstíčko. Obalujte v něm kolečka a dávejte je do rozpáleného oleje. Hotové je pak nechte okapat na ubrousku. Smetanu prohřejte, nechte v ní rozpustit med a přidejte rum. Pak v omáčce namáčejte smažená jablíčka.Bábovka s jablky a se skořicí
Bábovka s jablky a skořicíAutor: shutterstock.com- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
- 1/2 hrnku rozinek namočených v rumu
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
Postup:
Do velké mísy dejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte skořici, moučkový a vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a olej. Vše důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka, ořechy a rozinky. Hotovou směs vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.Jablečný závin
Jablečný závinAutor: Marcel Rozhoň- 500 g listového těsta
- 8 jablek
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžičku skořice
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce nasekaných ořechů
- 1 vejce na potření
Postup:
Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a v míse smíchejte se strouhankou, skořicí, cukrem, rozinkami a nasekanými ořechy. Z listového těsta vyválejte plát a potřete hojablečnou směsí. Těsto opatrně zaviňte a okraje přimáčkněte, aby při pečení náplň nevytekla. Potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.