Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Báječné slané drobnosti

Tvarohové preclíky
31. prosince 2009 | 06:42

Celé svátky zobete cukroví a už se na něj nemůžete ano podívat? Napečte si drobné chutné i pikantní slané pečivo. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Vyzkoušejte také recepty na Delikátní silvestrovské chuťovky

SÝROVÉ TYČINKY SE SEZAMEM

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 15 minut

Sýrové tyčinky se sezamem
Autor: Recepty ze života 19, vydavatelství Ringier

Budete potřebovat (na 40 kusů):

100 g celozrnné mouky
100 g hladké mouky
půl lžičky soli
50 g másla
50 g nastrouhaného parmazánu
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžičku mleté papriky
1 lžičku sezamových semínek
mouku na posypání desky

Postup:

1. V míse smíchejte oba druhy mouky se solí, přidejte máslo a rukama zpracujte. Přidejte parmazán.

2. Vejce ušlehejte s mlékem a jednu lžíci směsi odložte stranou. Zbytek mléka přidejte do moučné směsi a vypracujte hladké těsto. Desku zaprašte hladkou moukou a těsto na ní krátce promíchejte.

3. Desku posypejte paprikou a těsto rozválejte na čtverec o straně 20 cm. Potřete mlékem a posypejte sezamem, který do těsta jemně vtlačte.

4. Těsto překrojte na polovinu a každou nakrájejte na pruh široký jeden cm. Mírně je stočte a vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem,. Konce přimáčkněte k plechu, aby se tyčinky v průběhu pečení neprohýbaly. Upečte je dorůžova při 180 °C.

TVAROHOVÉ PRECLÍKY

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 až 12 minut

Tvarohové preclíky
Autor: Recepty ze života 19, vydavatelství Ringier

Budete potřebovat (na 50 kusů):

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 lžičky soli
500 g tvarohu
500 g tuku
3 žloutky
3 bílky na potření
mák na posypání

Postup:

1. Z prosáté mouky, soli, tvarohu, tuku a žloutků vypracujte hladké těsto. Odložte ho do ledničky.

2. Po dvou hodinách ho vyjměte a rozválejte na plát silný půl centimetru. Formičkou vykrajujte preclíky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3. Preclíky potřete bílkem, mírně posypejte solí a mákem a upečte dozlatova.

ČESNEKOVÁ KOLEČKA

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Česneková kolečka
Autor: Recepty ze života 19, vydavatelství Ringier

Budete potřebovat (na 40 kusů):

40 g droždí
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
250 ml vlažného mléka
100 ml oleje
půl lžičky cukru
mouku na posypání desky
1 vejce na potření

na náplň:
100 g taveného sýra (nejlépe s příchutí nivy)
100 g másla
4 až 5 stroužků česneku
1 lžičku soli
mletý pepř
petrželovou nať

Postup:
1. Z poloviny vlažného mléka, ze špetky soli, z cukru a droždí připravte kvásek. Z hladké mouky, oleje, ze zbylé soli, z mléka a kvásku vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout.

2. Připravte si náplň: Tavený sýr utřete s máslem, osolte, opepřete, dochuťte prolisovaným česnekem a nadrobno nasekanou petrželovou natí.

3. Vykynuté těsto přeložte na pomoučenou desku a rozdělte ho na čtyři části. Každou rozválejte na plát silný tři mm, potřete náplní a srolujte. Roládu potřete rozšlehaným vejcem, nakrájejte na kolečka a vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem.

SÝROVÉ CERTLE

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut

Budete potřebovat:

1 balení listového těsta
200 g drůbeží šunky
200 g eidamu
200 g uzeného plátkového sýra
2 žloutky
sezam,mák a sekané mandle na posypání

Postup:

1. Listové těsto rozválejte na plát a nakrájejte na obdélníky o rozměru 8x12 cm.

2. Sýr nakrájejte na hranolky, obalte je nejprve šunkou a potom plátkovým sýrem. Položte na okraje kousků těsta, zaviňte a konce obou stran stočte, jako když balíte bonbon do certle.

3. Troubu předehřejte, kousky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a střídavě posypejte mákem, sezamem a mandlemi. Upečte dozlatova.

PAGÁČKY

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (na 50 kusů):

500 g hladké mouky
1 vejce
1 lžičku soli
1 lžičku cukru
200 ml mléka
21 g droždí
100 ml oleje
2 větší brambory
125 g rostlinného tuku na pečení
mouku na posypání desky
sezam
vejce na potření

Postup:

1. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Do mísy prosejte mouku, postupně přidejte sůl, olej, vejce, kvásek a vypracujte těsto. Na pomoučené desce z něj vyválejte obdélník o tloušťce asi jeden cm.

2. Tuk dejte zchladit do mrazničky. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nastrouhejte na rozválené těsto. Navrch nastrouhejte vychlazený tuk a posypejte sezamem. Těsto několikrát přeložte a nechte chvíli proležet, pak znovu rozválejte a opět přeložte. Překládání ještě třikrát zopakujte.

3. Těsto rozválejte, vykrajujte kolečka, která vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem. Nechte ještě 15 minut kynout  a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Autor: připravila: lap