Vyzkoušejte také recepty na Báječné slané dobroty
Lososové rolky se sýrem
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat (na 10 kusů):
10 plátků uzeného lososa
200 g sýra Apetito SuperCremo
50 g měkkého tvarohu
30 g strouhaného křenu
lžičku dijonské hořčice
sůl
5 ředkviček
100 g oloupaného celeru
lžíci citronové šťávy
lžíci oleje
sůl
Postup:
1. V misce smíchejte sýr s tvarohem. Přidejte křen, hořčici a podle chuti osolte, ale jen mírně, protože losos bývá dost slaný.
2. Plátky lososa rozložte na prkénko a pomocí dvou lžiček na každý navršte noček sýrové náplně. Lososa stočte do roličky, svažte pažitkou a položte na mísu nebo talíř.
3. Celer nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Přidejte pokrájené ředkvičky, citronovou štávu, olej a podle chuti přisolte. Rolky servírujte s celerovým salátem a s opečenými plátky bílého pečiva.
Košíčky se sýrovo-ananasovými pralinkami
Doba přípravy: 60 minut
Budete potřebovat (na 10 kusů):
100 g taveného sýra
40 g pomazánkového másla
100 g sekaných jader vlašských ořechů
50 g mletých ořechů
50 g kandovaného ananasu
1 chilli papričku
lžičku čerstvě drceného koriandru
sůl
lžíci sekané petrželové natě
na košíčky:
350 g eidamu
50 g lístků mladého špenátu
Postup:
1. Sýr utřete s pomazánkovým máslem, přidejte nakrájenou chilli papričku, koriandr a jemně pokrájený ananas. Promíchejte, podle chuti přisolte a vytvořte 10 kuliček.
2. Sekané ořechy promíchjete s petrželovou natí a kuličky obalte ve vzniklé směsi.
3. Na plech položte arch pečicího papíru a naznačte si na něj tři kruhy o průměru asi 12 cm. Ty potom vysypejte tenkou vrstvou strouhaného sýra a dejte do trouby. Když sýrové placičky začnou po okrajích zlátnout, jednu z papíru tenký nožem opatrně podeberte, posaďte na malou skleničku otočenou dnem vzhůru a okraje placičky přes ni přehněte (ostatní placičky zatím nechte v troubě s otevřenými dvířky, aby nevychladly a neztvrdly). Nechte několik vteřin ztuhnout a stejně pokračujte s dalšími placičkami.
4. Na dno košíčků posaďte opláchnuté, pokrájené lístky špenátu a doplňte pralinkami.
Paštičky s krémem a krevetami
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat (na 10 kusů):
400 g listového těsta
150 g taveného sýra
60 g lučiny
1 avokádo
1 limetku
sůl
4 větvičky koriandru
1 žloutek
3 lžíce mléka
10 ks vařených krevet
stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Listové těsto rozválejte tak, abyste získala obdélník vysoký asi 1,5 cm. Rozkrájejte ho na 10 čtverců a do každého vykrojte vykrajovátkem kulatý otvor.
2. Čtverce vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Vykrojte tři kolečka a okraje potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a vmáčkněte je do vykrojeného čtverce.
3. Rozšlehaným vejcem potřete i povrch čtverců a upečte při 180 °C. (Zbylá kolečka můžete upéct – jistě se najde někdo, kdo si na nich pochutná.)
4. Avokádo opláchněte, rozkrojte, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na kousky. Pokapejte ji štávou z limetky, přidejte tavený sýr, lučinu a rozmixujte. Podle chuti osolte a přidejte limetkovou štávu. Krém dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte do paštiček.
5. Krevety očistěte a ocásky krátce opečte na oleji s jemně pokrájeným česnekem. Nechte je vychladnout, položte na krém a přizdobte lístky koriandru.