Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Marie Zápotocká: ʺSoudružkaʺ první dáma, která zůstala sama sebou

18. prosince 2017 | 06:00

Pocházela z chudých poměrů podobně jako její předchůdkyně Marta Gottwaldová. Na rozdíl od ní politiku neignorovala, ale naplno se jí věnovala. Věřila v ideje socialismu a byla pro ně zapálená. Když se stala první dámou, zůstala stejná jako předtím. 

Marie se narodila v roce 1890 do rodiny hutníka Skleničky v Kladně. Měla ještě čtyři sourozence a rodina žila velmi skromně. Poprvé uviděla Zápotockého v roce 1908 na demonstraci havířů v Kladně. Tmavovlasý temperamentní muž se jí okamžitě líbil.

Vdávat se musela

O rok později se s ním setkala znova na dělnickém plese. Antonín byl o šest let starší než ona. Začali se scházet a Marie brzo otěhotněla. To byl trochu problém, protože v té době byla hranice plnoletosti čtyřiadvacet let. Otec jí musel na úřadech vyběhat povolení, aby se mohla vdát. Svatba se konala v září 1910 a stali se teprve druhým párem, který měl obřad na policejním hejtmanství. Z obřadu zamířili do kanceláře sociální demokracie, kde pro ně a ostatní soudruhy připravili pohoštění. 

Politika byla na denním pořádku

Dcera Marie se narodila v roce 1911, o rok později pak dcera Jiřina. Bývaly často nemocné a Marie se jim hodně věnovala. V tu dobu už byl Antonín velmi zaměstnaný funkcionář a dělníkům obětoval veškerý čas. Domů chodil pozdě v noci – byl předsedou kladenské Sparty, měl funkci ve výboru Československého fotbalového svazu, navštěvoval ochotníky, chovatele králíků i holubů – všude byl častěji než doma.

Koho volit v prezidentských volbách? Poradíme vám ZDE >>>

Marie si nestěžovala. I ona se kromě rodiny věnovala naplno politice. Snažila se manželovi pomáhat. Když se Antonín Zápotocký v roce 1918 vrátil z války, byl naprostým obdivovatelem Lenina a ruské revoluce. Dostal se tak do konfliktu s úřady, skončil i ve vězení. Marie ho ve všem bez výhrad podporovala.

Přežila koncentrační tábor

Ve dvacátých letech se přestěhovali do Prahy, stala se členkou obvodního výboru KSČ v Karlíně, byla vším možným. Angažovala se ve Svazu přátel Sovětského svazu a tělovýchovné jednotě. Dcery měly raději tátu, asi že ho vídaly zřídka. Když měl čas, pomohl Marii i v domácnosti. Třeba jeho svíčková prý byla lepší než ta její. Byl také trpělivější, ona často vybuchla.

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb 2018 najdete ZDE >>>

Když přišla okupace, dcery s nimi již nežily. Starší Marie byla v Sovětském svazu, mladší se vdala už v roce 1931. V roce 1939 se Zápotocký pokusil emigrovat. Nepodařilo se mu to a skončil v koncentračním táboře. Totéž čekalo i Marii, v listopadu 1941 ji gestapo zatklo. Z Pankráce zamířila do Terezína a pak do Ravensbrucku, kde přežívala až do dubna 1945.

Komunisté vyhráli volby

Po válce však manžele čekal rychlý vzestup nahoru. Komunistická strana se stala vládní stranou, v roce 1947 vyhráli komunisti volby. Téměř všichni se vyšvihli do nejrůznějších vládních funkcí, včetně Zápotockého. Marie se moc nezměnila, stále byla ženou v domácnosti a stále pečovala o manžela, kterého oslovovala i mezi lidmi „táto“.

Když v roce 1953 zemřel Gottwald, novým prezidentem se stal právě Zápotocký. Na rozdíl od svého předchůdce, kterého nemoc dovedla k popíjení alkoholu, Zápotocký byl „lidový“ politik, který lidi potřeboval. Když s nimi mluvil, ožil a byl jedním z nich. I Marie jako první dáma se lišila. Ani trochu si nepotrpěla na přepych, nehrála si na něco, čím nebyla.

Vše o kandidátech na prezidenta 2018 se dočtete ZDE >>>

Byla přátelská, bodrá, mateřská a bezprostřední. Jednoduše „holka z huti“, soudružka, která stála věrně po boku svého manžela. Nebála se vystupovat na veřejnosti, milovala besedy, návštěvy, schůze, chodila do rozhlasu. Zápotocký zemřel v listopadu 1957, Marie ho přežila o téměř čtvrt století. Od ÚV KSČ dostala penzi, šoféra a malou vilu, kde žila v ústraní. Nikdy nepřestala věřit v komunismus, nikdy o něm nepochybovala. Zemřela v červnu 1981.

Vše o osudech prvních dam Česka se dočtete ZDE >>>

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédnětě si je ve fotogalerii ZDE >>>

Autor: aši