Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Petr Janda slaví 82. narozeniny! Jak šel čas s českou rockovou legendou?

2. května 2024 | 05:00

Oblíbený zpěvák proslulé kapely Olympic, která baví své fanoušky už přes šedesát let, Petr Janda oslaví 2. května své 82. narozeniny. Je to věk, který by mu samozřejmě nikdo nehádal. Stále vystupuje se svou kapelou, je aktivní a užívá si života. „Skončili jsme, jasná zpráva“ tak od něj můžete slyšet pouze v jeho nejznámějším hitu, koncertování ani života se to absolutně netýká, protože zpěvák na pódiu křepčí stále jako mladík. Pojďme si společně zavzpomínat na významné okamžiky jeho života a tvorby. 

Vyučený jako spojový mechanik

Kytarista, zpěvák a skladatel Petr Janda je opravdovou legendou české populární hudby. Narodil se v Praze, kde odmaturoval, a poté se ještě vyučil spojovým mechanikem.

Od dětství se však věnoval hudbě – začínal s houslemi, na které hrál i jeho otec. Později ho přitáhla kytara, která se stala jeho velkou životní láskou. S ní pak začínal ve skupině Sputnici, následoval Big Beat Quintet a nakonec Olympic, který fanoušci znají už od roku 1963, kdy kapela odehrála v pražských klubech několik koncertů. 

Začátky slavného Olympicu

Tehdy ale na Olympic sláva teprve čekala. Petr Janda se stal vůdčí osobností kapely a podporován časopisem Mladý svět se s Olympicem dostal až do nahrávacích studií, rozhlasu a televize. V 70. letech se umístil na prvních místech v anketě Zlatý slavík, a to jak jako sólový zpěvák, tak i s kapelou Olympic. Vítězství se pak dočkal v 80. letech, a to dokonce třikrát za sebou. V letech 1996–1998 pak opět třikrát zvítězil v anketě Český slavík. Skupina Olympic ve svých začátcích také doprovázela sólové zpěváky, například Karla Gotta nebo Yvonne Přenosilovou. 

Autor: Archiv Bestia

Vznik nestárnoucích hitů

Co se týká nejznámějších písní Olympicu, určitě si pamatujete takové hity jako Želva, Pták rosomák, Krásná neznámá nebo Dynamit, které Petr Janda složil už na konci 60. let. Velkým úspěchem byla píseň Dej mi víc své lásky, později se chytly hity Taky jsem se narodil bos a Slzy tvý mámy šedivý. Petr Janda ale skládal písničky také pro jiné zpěváky, například pro Marii Rottrovou, Vaška Neckáře, Hanku Zagorovou nebo Jiřího Korna, který byl krátkou dobu členem kapely Olympic, ale s nímž se Petr Janda nakonec rozkmotřil.

V 80. letech pak přišly hity jako Jasná zpráva, Okno mé lásky nebo Osmý den. Petr Janda spolupracoval také s Petrou Janů, pro kterou složil písničky na celou desku nazvanou podle jejich společného hitu Jedeme dál (1985). Petr Janda si už v té době vybudoval své vlastní nahrávací studio Propast a po revoluci začal podnikat a založil agenturu BESTI.A, a. s. V 90. letech pak Olympic navzdory nahlášenému konci provozu kapely uspořádal velmi úspěšné turné a kapela se znovu dostala do popředí zájmu posluchačů. 

Autor: Archiv Olympicu

Jedno album za druhým

A další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Vyšla alba Dávno (1994) a Brejle (1997), Petra Jandu začali zvát do muzikálů a v dalších letech opět zvítězil v populární anketě Český slavík. V roce 1993 byl uveden do Síně slávy, a to hned druhý po Karlu Gottovi. O pět let později pak vyšlo Petru Jandovi sólové album Co je dobrý a co zlý (1998) a později ještě Jednou jó, jednou né (2008). 

Autor: Profimedia

Nestárnoucí rocker sršící energií

V osobním životě je Petr Janda (82) potřetí ženatý s o mnoho let mladší Alicí Fojtíkovou (42). Svoji jsou už skoro dvacet let a mají spolu dvě dcery, Anežku (15) a Rozálii (12). Naposledy se Petr Janda stal otcem ve svých 70 letech.

Z předchozího vztahu má ještě dceru Elišku (32), jeho první manželka a prvorozený syn již nežijí, oba prohráli boj s rakovinou. Dcera Marta z prvního manželství, která letos oslavila padesátku, se proslavila jako zpěvačka a moderátorka, začínala s kapelou Die Happy v Německu. Také Petrův mladší bratr Slávek (72) se věnuje hudbě, bývá spojován především s kapelou Abraxas. 

Autor: Profimedia

Ani dnes nezahálí

Olympic oprášil a nově vydal stará alba a kapela též natočila novou verzi písničky Kartotéka. Momentálně probíhá Trilogy Tour 2024, která začala 21. března v pražském KC Zahrada a pokračuje až do finálového koncertu 20. listopadu přes další města zpět do Prahy.

Petr Janda na pódiu stále vydává svou energii jako mladík, a to není zdaleka všechno. Přesně na jeho 82. narozeniny 2. května 2024 bude mít premiéru dokumentární film Olgy Malířové Špátové nazvaný Django, který pojednává o životě a tvorbě tohoto fenomenálního hudebníka a nestárnoucího rockera. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén