Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marta Gottwaldová: Uměla mariáš, ale jako první dáma neuspěla!

15. prosince 2017 | 06:00

Jako černá a bílá, den a noc. Tak moc se Marta Gottwaldová lišila od Hany Benešové či Charlotty Masarykové. Srovnávat je by byl snad i hřích! Zatímco ty první dvě byly inteligentní a staly se symbolem pro skutečnou dámu, tahle bývalá služebná to dotáhla maximálně k žertům, které o ní kolovaly. Lidem byla spíše pro smích, než aby ji obdivovali.

Marta se narodila jako Marie Holubová v Kopřivnici a měla se stát číšnicí. Nebyla ale ani moc chytrá, ani moc trpělivá, takže učení nedokončila. Stala se z ní obyčejná služebná.

Klement Gottwald, na rozdíl od ní, silnou vůli měl, studoval historii, politiku, uměl dobře německy a pokoušel se o angličtinu, francouzštinu a ruštinu. Byl samotářský a spíše vše kolem pozoroval. V roce 1915 narukoval do války a v roce 1919 se na jedné tancovačce potkal s Martou.

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédnětě si je ve fotogalerii ZDE >>>

Do té doby si Klement dopisoval s nějakou Máňou, ale nic vážného to nebylo. Psal jí o svých depresích, ale také touze něčeho dosáhnout. I když se tomu dá těžko uvěřit, byl romantik a miloval muzea a výtvarné umění. Je opravdu nepochopitelné, že takový muž se zakoukal právě do Marty. Jediné, co se jí tehdy nedalo upřít, byla určitá přitažlivost.

Brzy po dítěti přišel rozchod

Už za necelý rok se jim narodila dcera a dostala jméno Marta. Ale Klement se do ženění nehrnul. Začal pracovat jako truhlář daleko od Kopřivnice, kde žila Marta s dcerou, a neustále se vymlouval na to, že si potřebuje vybudovat určité postavení a pak se uvidí. Marta mu nevěřila, a tak se rozešli. V té době se už Gottwald pouštěl taky do politiky. V jeho životě zřejmě žena a dítě neměly místo.

Koho volit v prezidentských volbách 2018? Poradíme vám ZDE >>>

Marta ho několikrát navštívila, když žil na Slovensku, ale připadalo jí, že se za ni stydí. Nic neuměla, byla jednoduchá a neměla šanci konkurovat těm, s nimiž se Klement stýkal. Spojovala je ale minulost a zejména tvrdé dětství. A tak se dali znova dohromady. On v ní našel ženu, které mohl důvěřovat a o niž se mohl opřít. Že není chytrá, mu moc nevadilo. Navíc byla živočišná, a to zřejmě rozhodlo. V roce 1928 se Martě konečně podařilo dostat Gottwalda do chomoutu.

Politika Martu nikdy nezajímala

Už dva roky předtím byl Gottwald zvolen do ÚV KSČ, politbyra a stal s taky vedoucím agitační a propagační komise. Jeho politická hvězda stoupala a on většinu času trávil politikou. Marta byla téměř pořád sama, manžel se vracel pozdě večer nebo až o víkendech. Nikdy se taky nestala členkou strany, a když později právě to Gottwaldovi vyčítali, říkal: "Tak je to lepší."

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb najdete ZDE >>>

Martu politika nebavila, ale manželovi stála věrně po boku. Jinak byla raději hospodyňkou, která pečovala o rodinu a dceru. Za druhé světové války s ním odešla do Moskvy a tam se nadýchala luxusu. Žili v hotelu a ona nakupovala v obchodech jen pro vyvolené. Jak by se právě tohle nemělo líbit obyčejné služce z Kopřivnice? 

Už tehdy za války budila Marta pozornost. Nosívala ráda objemné kožichy, které ji dělaly tlustou. Byla hlučná a výstřední, ale naprosto bez šarmu. V Moskvě se Gottwaldovi od ostatních emigrantů lišili, měli totiž k dispozici domek v Kuncevu, což bylo letovisko Kominterny. Dostávali zvláštní stravu a žili stranou od ostatních. V roce 1941 se pak museli evakuovat do Ufy na Uralu. Tam Marta překvapila a potraviny, které měla jejich rodina k dispozici, rozdávala. Přesto oblíbená nebyla, už i tam si ji dobírali, což nesnášela.

Hrála skvěle mariáš, ale chybělo jí charizma

Marta Gottwaldová ráda zpívala, hrála mariáš a nebránila se ani alkoholu. Lidská být ale zřejmě uměla, to o ní prohlásila i manželka Rudolfa Slánského. V září 1944 dostal Gottwald infarkt a už nikdy nebyl zcela fit. Do Československa se vrátila jako žena uznávaného politika. Když v létě 1946 zvítězila KSČ, Klement byl zvolen předsedou vlády.

Vše o kandidátech na prezidenta 2018 se dočtete ZDE >>>

V červnu 1948 se Klement Gottwald stal prezidentem a Marta získala titul první dámy. Hana Benešová však nasadila vysokou laťku. Bohužel tu Marta nemohla nikdy překročit, nemohla se k ní ani přiblížit. Jezdila sice s manželem na setkání s diplomaty, na festivaly a neustále nosila kolem krku kožešiny, a to i v nejparnějším létě. Lišky ani oslovování "milostivá paní" z ní ale dámu neudělaly.

Zůstala navždy nevzdělanou služkou

Zlí jazykové říkají, že její nejdůležitější role na Hradě byla ta, aby udržela na uzdě prezidentovu slabost pro alkohol. Prý mu ho dokonce ředila vodou! Byla šetřivá – snad pozůstatek z doby, kdy byla chudá. Drahé šaty, kabelky a boty jí k úctě ostatních nepomohly. Zůstala prostě navždycky "jen nevzdělanou služebnou". Gottwaldův zdravotní stav se horšil a zemřel 14. března 1953 – devět dnů po Stalinovi. Už na jeho pohřbu ale tušila, že ho o moc nepřežije. Měla totiž rakovinu a zemřela 28. října 1953.

Vše o osudech prvních dam Česka se dočtete ZDE >>>

Autor: aši