Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Srdcerváčka Nicole: Budoucí právnička je téměř slepá. Přesto vzkazuje, že dokázat můžete cokoliv

Video se připravuje ...
Srdcerváčka Nicole Fryčová
VIDEO: Srdcerváči
21. září 2017 | 06:00

Nicole je prakticky nevidomá. Její oči sice nějaké vjemy zachycují, ale těch je hodně málo. Svým handicapem se ale Nicole netrápí. Přestože jí bere její postižení určitou volnost, má dvaadvacetiletá studentka práv mnoho snů a plánů.

Nicole studuje třetím rokem na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. "Láká mě porozumět právu a všem jeho souvislostem. Umím si například představit, že bych se v budoucnu mohla podílet na úpravě legislativy pro zdravotně postižené," vypráví studentka. 

Přestože je pro ni škola na prvním místě, má Nicole mnoho zájmů. Zamilovala si například plavání. V roce 2007 dokonce získala zlatou medaili na mistrovství republiky zrakově handicapovaných a vyhrála také v anketě Zlatý oříšek, která oceňuje mimořádně talentované děti. V dalších letech získala medaile na mezinárodních plaveckých soutěžích a v roce 2012 startovala v šesti disciplínách na paralympiádě v Londýně. 

Jejím velkým přáním je, aby si lidé navzájem nekladli do cesty zbytečné bariéry a vyhýbali se předsudkům. "Sním také o tom, být znovu na paralympiádě nebo mít báječnou a prospěšnou práci, ale vlastně mi dělá radost i to, když se někdo při setkání se mnou rovnou představí, a já tak nemusím pátrat podle hlasu," vypráví Nicole.

A proč se stala Srdcerváčkou? "Chci tak vlastně ukázat i ostatním, že mohou dokázat téměř cokoliv, a to bez ohledu na nedůvěru okolí, různé překážky nebo případná zdravotní omezení.“ Nicole, máš náš obdiv a držíme ti palce!

Srdcerváči jsou od roku 2013 výrazným fundraisingovým a osvětovým projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který veřejnosti ukazuje, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy stačí málo – dát jim šanci, pootevřít pomyslné dveře. 

Každý rok v září představují Srdcerváči sedmičku odvážných, které spojuje jedno: jsou zdravotně postižení, ale přitom se nebojí se s životem porvat a plní si své osobní i profesní sny!

Srdcerváči 2017
Autor: Srdcerváči

Autor: Aneta Pařízková