Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anorektická matka (32 kg) váží míň, než její sedmiletá dcera (35 kg)

Anorektička Rebecca Jones má stejnou velikost jako její dcera Maisy.
8. listopadu 2011 | 13:42

Mohli byste si myslet, že ty dvě jsou sestry, ale skutečnost je znepokojující. Jde o matku s dcerou, navíc máma je ta drobnější. Britka Rebecca Jones (26) celý život bojuje s anorexií.  Váží pouhých  32 kilogramů, tedy méně než její sedmiletá dcerka Maisy, která má 35 kilo.



Problém s jídlem Rebecca začala mít v jedenácti letech, když se její rodiče rozvedli. Tehdy ovšem opačný. Přejídala se a ve třinácti tak dosáhla váhy 95 kilo!

Začalo to ve škole

Spolužáci z ní samozřejmě měli legraci a to ji traumatizovalo ještě víc. “Tehdy jsem se zatvrdila a přestala úplně jíst,” vysvětluje žena. Velmi rychle proto drasticky zhubla.

Potom však nastal i obrat v chování spolužáků. “Říkali, jak mi to sluší a najednou jsem měla spoustu kamarádů,” vzpomíná na počátek svého problému Rebecca.  

Její rodiče ani nenapadlo, že by mohla mít narušenou psychiku. Byli rádi, že se znovu cítí šťastná a konečně netrpí dětskou obezitou. Opačný extrém vůbec nezaznamenali.

Během dvou let tedy Rebecca shodila přes 40 kilo. “Přestala jsem menstruovat a byla jsem pořád unavená. Ráno jsem nemohla kolikrát ani vstát z postele,” přiznává.

Nevěděla, že je těhotná

Její anorexie vlastně může i za narození dcery Maisy. V devatenácti totiž myslela, že když nemenstruuje, nemůže otěhotnět. Najednou ale v břiše ucítila pohyby, tehdy byla už ve třetím měsíci. “Netušila jsem, že čekám dítě. Vůbec jsem nepřibírala, pořád jsem měla svou velikost 36,” objasňuje.

Lékaři jí proto nařídili jíst kuřecí maso, aby tělu doplnila proteiny a také naordinovali vitamíny v tabletách.

Její žaludek však na takovou zátěž nebyl po letech zvyklý. “Přítel se mě snažil krmit téměř násilím, ale můj žaludek to nedokázal zpracovat. Všechno jsem vyzvracela,” říká.

Nemohla ani kojit

Ona i její dítě tedy přežívaly na dietě skládající se ze suchého chleba a červené řepy. V těhotenství proto přibrala pouhá tři kila. Dcera Maisy se i přes toto strádání naštěstí narodila zdravá, i když vážila jen 2,5 kilogramů. Navíc ji matka nemohla kojit, protože neměla žádné mléko.

Krátce po porodu se ovšem Rebecca rozešla s otcem Maisy, což vedlo opět k hubnutí. Zanedlouho vážila svých nynějších 32 kilo. A od té doby nepřibírá.
“Nedávno jsem si půjčila od dcery jednu sukni a perfektně mi sedla. Maisy nosí oblečení pro věk 9 – 11 let. Běžně si půjčuji její trička i džíny,” přibližuje Rebecca.

Dcera má o matku strach

Její dcera Macy má ovšem nyní na svůj věk naopak nadváhu. Ráda si totiž dopřává sladkosti, chipsy či pizzu. “Jsem ráda, že má z jídla požitek. Vysvětlila jsem jí, jaký mám problém, a ona pochopila, že to není dobře.”

“Jakoukoliv dobrotu jí ráda dopřeji, nechci jí jídlo odmítat,” říká Rebecca k opačnému extrému návyku stravování, který v dcerce pěstuje. Je si i vědomá, že Maisy má o ni strach. Dokonce se prý mámu občas snaží donutit sníst něco ze svých dobrot.

Zatím však neúspěšně. Rebecca trpí značnou svalovou podvýživou a s tím spojenými komplikacemi. Proto musí pravidelně docházet na kontrolu srdeční činnosti a hladiny draslíku. Lékaři se obávají, že pokud nepřibere, může jí srdce selhat.

“Samozřejmě že mám strach, chci vidět Maisy vyrůst. Ráda bych jedla a ráda bych si vyrazila s dcerou na oběd, ale prostě nemůžu,” uzavírá smutně Rebecca.

Autor: INT, bak