Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ondrej Nepela: První známý sportovec, kterého zabila nemoc AIDS

21. února 2018 | 06:00

Fenomenální krasobruslař, držitel zlaté olympijské medaile ze Sappora v roce 1972, rodák z Bratislavy, který stál na bruslích od svých sedmi let. Když jeho kamarádi spali, on už byl na ledě. Jeho kariéra byla nezapomenutelná. Zemřel předčasně ve svých osmatřiceti letech, kdy podlehl AIDS.

Byl to zřejmě nejslavnější Čechoslovák v dějinách zimních olympijských her. V roce 2000 vyhrál anketu Slovenského olympijského výboru a Klubu sportovních novinářů, stal se tak sportovcem století. Tehdy cenu převzala jeho dlouholetá trenérka Hilda Múdra. Dojalo ji to k slzám. Prý si vítězství zasloužil. Nebyl vítězem jediné zlaté olympijské medaile, byl na vrcholu velmi dlouho.

Ondrej Nepela pocházel z Bratislavy, měl starší sestru, která byla mentálně postižená. Už od dětství tvrdě dřel, ráno brzo vstával a šel na trénink, pak do školy a pak znova na led. Vracel se za tmy, ale nelitoval. Přesto vystudoval i gymnázium a dostal se na právnickou fakultu. Pamětníci o něm říkají, že všechno, čeho v životě dosáhl, si musel vydřít. Nedá se totiž říct, že by byl "talent od Boha". Jeho vítězství byla jen a jen výsledkem každodenní dřiny.

Jeho trenérka Hilda se pro něj stala druhou mámou, taky jí říkal „teto“. Na zimních olympijských hrách v roce 1964, kterých se zúčastnil, mu bylo pouhých třináct let! Po volných jízdách skončil na 22. místě! Tehdy poprvé se o něm začalo mluvit jako o talentu. V roce 1965 se stal Ondrej mistrem Československa, do roku 1968 získal tři bronzové medaile na MS Evropy a pořád si držel první místo v Československu.

Naši hokejisté na ZOH 2018 postoupili do semifinále a mají šanci na zlato! Více se dočtete ZDE >>>

Na olympijských hrách v roce 1968 byl pátý v povinných jízdách, o rok později vybojoval první evropské zlato a jeho fenomenální jízda tím začala. Vrchol přišel na ZOH v Sapporu, když vyhrál zlato. S aktivní kariérou se rozloučil o rok později na mistrovství republiky v Bratislavě. Pak si už splnil svůj sen a začal jezdit v americké lední revue Holiday on Ice, kde vydržel třináct let.

Jeho osobní život byl ale plný tajemství. Byl totiž homosexuál, o čemž nevěděla ani jeho trenérka. Osud Ondreje byl velmi podobný osudu Freddie Mercuryho. Oba patřili do stejné generace, oba dosáhli vrcholu ve svém oboru a po obou toužily ženy na celém světě. Oba si taky užívali života naplno. Mimochodem – jeden z jeho soupeřů Toller Cranston přiznal, že spolu měli v roce 1973 na mistrovství světa krátký románek. 

Jen málokdo ví, že Nepela se i přes svou sexuální orientaci oženil s venezuelskou kolegyní z Holiday on Ice. O tom se píše v životopisné knize Evy Bacigalové věnované Nepelovi.

Vzhledem k tomu, že žil Nepela na Západě, jeho osobní život zůstal tajemstvím. Právě kniha Evy Bacigalové poodhaluje roušku tajemství. Ondrej Nepela zřejmě nebyl žádný svatoušek, měl své manýry a nebyl vždy poslušný.

Tragicky doplatil na svůj bouřlivý život, když žil ve svobodném světě. Zemřel v únoru 1989 v německém Mannheimu. Jeho otec se o jeho orientaci nedozvěděl, zemřel pár týdnů před synem. V jeho posledních chvílích života s ním byly pouze matka a trenérka Hilda. Ta si až do poslední chvíle myslela, že Ondrej zemřel na rakovinu lymfatických uzlin.

Autor: aši