Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Když naši prohrajou, dostaneš ránu! Během mistrovství přibývá domácího násilí

15. července 2018 | 06:00

Potkat na ulici nebo třeba v MHD partu opilých a hrou rozvášněných fotbalových fanoušků není nic příjemného, ať jste muž nebo žena, jejich agrese si moc nevybírá. Bohužel, ani domácí prostředí nemusí být spásou, nejpopulárnější sport světa spouští násilí i tam.

Vlastně je to přímá úměra. Čím hůře se vede oblíbenému týmu, tím hůře to fanoušek snáší. A pak už to jede, lítost a vztek může obrátit proti svému okolí. Obvykle proti tomu, s kým žije, tedy vůči své partnerce. Své o tom bohužel teď budou vědět Angličanky – ostrovní tým v sobotu prohrál v boji o bronz a právě u anglických fanoušků vědci už roky pozorují vztah mezi tím, jak hraje jejich oblíbené mužstvo, a tím, jak se chovají doma. 

Studie už roky ze všech stran zkoumají násilí objevující se na stadionech a v ulicích, ale teď už víme i další věc – v souvislosti s fotbalem přibývá případů násilí domácího. Už v roce 2010 v době konání světového šampionátu v kopané stoupl počet zraněných přijatých na úrazová oddělení nemocnic o 15 procent a velká část z nich připadala právě na domácí úrazy. 

Kampaň proti takovému chování proto rozjelo britské Národní centrum pro domácí násilí a vychází přitom mimo jiné z výsledků studie z roku 2013. Vychází tedy především z ostrovních čísel, ale dá se čekat, že podobně se budou chovat fotbaloví fanoušci po celém světě. 

Peklo přijde, když domácí vypadnou

A ta čísla? Zkoumání policejních zpráv o domácím násilí v Lancashire (oblast v severní Anglii, v níž žije zhruba 1,5 milionu lidí) ukázalo, že během utkání mistrovství světa v letech 2002, 2006 a 2010 stoupl počet takových oznámení o 26 procent, když Anglie vyhrála, a dokonce skoro o 40 procent, když prohrála. Násilí přibývalo vždy o víkendech a také tehdy, když Anglie musela turnaj definitivně opustit. 

Akademici soudí, že násilí se dopouštějí především jedinci, kteří se  jindy v životě nedokážou vypořádat s hněvem a frustrací, pijí alkohol a kopírují násilné chování ostatních. Mají též tendenci dávat najevo svou převahu nad slabšími, v tomto případě často nad vlastními ženami. 

Fotbalová mistrovství s sebou přinášejí emocionální a situační stres, který je bohužel až příliš výživným podhoubím pro domácí zneužívání. Stoupá hladina testosteronu, a to badatelé spojují právě s agresivním chováním. K němu přispívá i to, že se fanoušci s oblíbeným týmem silně identifikují.

Mistrovství světa navíc trvá celý měsíc, takže příležitostí k hádkám je víc než dost. Zápasy se často konají o víkendech a v mimořádně teplých dnech, které jsou opět spojeny s vyšší mírou násilí.

Uvedená zjištění se nemusí nutně vztahovat k tradičnímu fotbalu, podobně se chovají i fanoušci toho amerického, v zámoří navíc existují studie dokládající, že jednou z nejčastějších příčin hádek mezi partnery jsou spory o to, co se bude sledovat v televizi v době, kdy běží přenosy různých utkání. 

Agrese se s fotbalem spojuje už celá staletí, historicky jsou popsány násilnosti spojené s jeho středověkým předchůdcem. Jakkoli se civilizace od té doby vyvinula, násilí neubylo, spíše naopak – agresivní rowdies se perou jak v hledištích stadionů, tak mimo ně. Zvláště silnou vlnu násilí jsme mohli zaznamenat po Euro 2016. Hooligans navíc nechybí ani patřičná výzbroj...