Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská tatérka pomáhá ženám zakrývat jizvy po domácím násilí

Video se připravuje ...
Z domácího násilí dělá umění
VIDEO: ABC
26. prosince 2017 | 06:00

Jevgenija Zakhar je ruská tatérka, která se rozhodla, že svou profesí pomůže lidem, kteří to potřebují. Konkrétně ženám, které se staly obětí domácího násilí. Stopy po jejich bolesti zdarma překrývá různými vzory nebo obrázky. O její služby má naneštěstí zájem mnoho žen. 

Jejich šrámy na duši Jevgenija bohužel zahojit nemůže, ale díky své profesi se může pokusit zahojit alespoň ty na těle. S pomocí týraným ženám začala teprve vloni. Inspirovala se u brazilské tatérky, která takto pomáhá už několik let. Jevgenija své tetování nabídla skrze sociální sítě a překvapilo ji, kolik žen mělo o službu zájem. "Nečekala jsem, že budu takhle zaplavena návštěvami," říká tatérka.

Klientky si většinou vybírají motýlky nebo květinové vzory, které zakrývají viditelné známky zneužívání. Často se tatérce se svými příběhy svěřují a vyprávějí jí o tom, jak se z lásky stala nenávist. Občas je to ale pro samotnou umělkyni velice náročné, protože tyto příběhy bývají plné bolesti. Kvůli tomu musela omezit počet objednávek a nyní se těmto ženám věnuje jednou týdně. "Je to opravdu strašidelné. Dívat se na jejich těla a poslouchat jejich příběhy," vypráví Jevgenija. 

Domácí násilí je v Rusku dlouhodobým problémem. Tamní policie odhaduje, že asi čtyřicet procent všech násilných zločinů probíhá v rodinách. "Je to špatné. Všechno začíná jednou fackou. Odpustíte mu to jednou a bude to ještě horší. Ženy nesmí odpouštět takové věci. Stane se to znovu," říká Jevgenija.

Bohužel mnoha ženám, které se setkaly s domácím násilím, nějakou chvíli trvá, než s pravdou vyjdou ven. Strach z nepochopení a stud jim brání požádat o pomoc. Díky Jevgeniji se některé z nich otevřely a byly ochotné o svých zraněních mluvit, protože si uvědomily, že brzy zmizí. Díky její práci se tyto ženy už nemusí každý den dívat na bolest, kterou způsobila jejich minulost. 

Autor: Aneta Pařízková