Hubnutí díky čokoládě a kakau? Ano, když víte, jak na to
Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu? Pak se obklopte potravinami, které ještě nedávno patřily na černou listinu, ale dnes už to neplatí. Jezte zdravé tuky a budete zdraví, štíhlí a v pohodě. Najdete je v knize Davida Freje Tučné superpotraviny a oleje, kterou vydalo nakladatelství Eminent.
V knize najdete seznam tučných potravin, které výživoví poradci považují za největší nepřátele. Přitom kvalitní a zdravé tuky jsou nejdůležitější živinou v naší stravě. MUDr. David Frej vás přesvědčí o tom, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších civilizačních chorob způsobila nízkotučná strava s převahou nezdravých, průmyslově zpracovaných tuků a margarínů, provázená nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů. Ne tuky, ale sacharidy jsou nebezpečné. Autor přináší výsledky studií, které ukazují, že cukr spolu s nedostatkem tuků a také nízká hladina cholesterolu zkracují život a zvyšují riziko nemocí – i obezity.

Co tedy mimo jiné radí? Zařadit do jídelníčku více zdravých tuků v kvalitním mase, másle, sádle a vejcích. Velmi důležité jsou pro nás ořechy, kakao a nerafinované rostlinné oleje, například řepkový, lněný nebo olivový. Zdravé tuky nás chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí a cukrovkou, snižují riziko demence, zpomalují stárnutí. Mají protizánětlivé účinky a patří do první linie v boji proti rakovině. A co je důležité, nezpůsobují ukládání tuku v těle a podporují hubnutí.
Proč jíst čokoládu?
• Čokoláda obsahuje tuky, které patří k nejzdravějším, zejména ty mononenasycené. Obsahuje taky hodně vlákniny, draslík, železo, měď, mangan a vitaminy A, B, C a E
• Kakao v čokoládě patří k potravinám s nejvyšší antioxidační schopností likvidovat volné radikály.
• Kvalitní čokoláda (s více než 70 % kakaa) má ve složení více tuku než sacharidů a méně ovlivňuje hladinu krevního cukru, méně zatěžuje slinivku a vylučování inzulinu než běžné sladkosti.
• V pravé čokoládě najdete jen pravý tuk z kakaového másla, nikoli přidaných tuků.
• Stimulantů, jako je kofein a teobromin, je v čokoládě méně než v kávě, coca-cole nebo čaji, naopak epicatechin (hlavní flavonoid) v kakau zlepšuje kognitivní vlastnosti a schopnosti vyjadřování.
• Hořká čokoláda snižuje krevní tlak, srážlivost krve a reguluje srdeční rytmus. Zlepšuje také citlivost na inzulin.
• Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí, protože jeden až dva čtverečky po jídle uspokojí chuť na sladké jen za cenu 40 kcal ve srovnání s 500 kcal v kousku dortu nebo koláče. Klidně si můžete dopřát denně 30 gramů čokolády. Kromě čokolády můžete koupit na kousky nalámané kakaové boby nebo pravé nerafinované kakao obsahující vlákninu a antioxidanty.
Tip na ranní čokoládový nápoj:
Organické nerafinované kakao můžete zamíchat do bio kravského, kozího nebo rýžového mléka se skořicí a případně se špetkou kajenského pepře. Ideálně tento nápoj pijte ráno, bude se vám lépe myslet a také vás nebudou trápit trávicí potíže. Kakao zahřívá a nezpůsobuje nežádoucí stimulaci jako například káva.
Jaké potraviny vám pomohou při hubnutí? Podívejte se naše VIDEO: