Co opravdu jedí štíhlí lidé? Čokoládu, ořechy, kyselé okurky a špenát!

  • Co opravdu jedí štíhlí lidé? Čokoládu, ořechy, kyselé okurky a špenát!
    1. října  2016 
     06:00

    Máte pocit, že žádná dieta, kterou jste zatím držela, nefungovala? Cvičíte jako divá, a pořád nic? Zkuste se někdy nenápadně (nebo klidně nápadně) podívat na ty hubeňoury, co vlastně skutečně jedí. Možná se budete hodně divit!

  • Artyčoky, pórek a česnek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Potraviny, které obsahují probiotika, tedy zdravé bakterie, pomáhají našemu tělu trávit potravu a také regulovat metabolismus. Výzkumy ukazují, že probiotika podporují hubnutí tím, že se po nich lépe cítíte, a nemusíte tak často sahat po nezdravých potravinách. Artyčoky jsou ideálním zdrojem probiotik, stejně jako zelenina s vysokým obsahem rozpustné vlákniny (pórek, česnek), oves a sója.

  • Voda

    ...
    Autor: Shutterstock

    Není to sice jídlo, ale opravdu štíhlí lidé pravidelně během dne popíjejí vodu. Díky tomu je nepřepadne tak často hlad. Respektovaná dietoložka Keri Gans z New Yorku říká: „Voda vám zaplní žaludek, takže si připadáte plnější a budete méně jíst.“ A ještě říká, že když budete pít studenější vodu, zrychlíte tím klidový metabolismus. 

  • Mandlové máslo a ořechy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a s ořechy je ideální pro hubnutí. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří snědí malou hrst ořechů dvakrát nebo víckrát týdně, mají menší pravděpodobnost, že budou přibírat na váze, než ti, kteří ořechy nejedí. Pravda, ořechy jsou kalorické, ale podle odborníků se prý z ořechů ukládá do tukových zásob jen 15 procent z jejich celkové kalorické hodnoty. Mandlové máslo je skvělým zdrojem hořčíku, obsahuje minerální látky, jež podporují metabolismus. Stačí si přidat lžíci másla do ovesných vloček nebo si ho namazat na celozrnné sušenky.

  • Tvaroh

    ...
    Autor: Shutterstock

    Má spoustu bílkovin a vápníku, málo sodíku a tuku, takže je ideální pro hubnutí nebo udržení váhy. Výzkum prováděný na University of Tennessee ukázal, že lidé, kteří jedli tři až čtyři porce potravin bohatých na vápník za den, mohli sníst celkem o 600 až 800 kilojoulů více, a ještě u toho zhubnout, oproti těm, kteří jedli jen dvě porce za den nebo méně. Další studie prokázaly, že kyselina linolová v tvarohu pomáhá spalovat tuk. Nechutná vám samotný tvaroh? Přidejte si ho k bramborám, do těstovin nebo ho zamíchejte do vloček.

  • Avokádo a špenát

    ...
    Autor: Shutterstock

    Avokádo má mírně ořechovou chuť a obsahuje zdravé tuky, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Taky má L-karnitin, což je aminokyselina, která zrychluje metabolismus. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí avokádo, mají nižší BMI a menší obvod pasu. Špenát je zelenina, kterou můžete jíst od rána do večera, a určitě nepřiberete. Je plný železa, které pomůže udržet energetickou hladinu nahoře, navíc železo pomáhá, aby se kyslík dostal do buněk, které ho potřebují ke spalování tuků.

  • Čokoláda a kyselé okurky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě – nemusíte je jíst dohromady, ale obě tyto potraviny patří k těm potravinám, bez kterých se hubeňouři neobejdou. Nechce se vám tomu věřit? Studie dokazují, že pravidelní čokoládoví jedlíci jsou štíhlejší než lidé, kteří si ji dopřejí jen nárazově, ovšem ve velkém množství. Když odstraníte pocit viny a čokoládu si budete dopřávat v malých dávkách každý den, budete spokojenější a nepřiberete. Navíc čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu, což jsou hormony, které vyvolávají pocity štěstí a hlavně vás zklidní. No a kyselé okurky? Jsou ideální, když potřebujete uspokojit chuť na něco křupavého nebo slaného. Mají tak málo kalorií, že budete rychleji spalovat než je konzumovat.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji