Zhubněte až tři kila měsíčně díky chůzi! Jaké zvolit tempo?

  • Zhubněte až tři kila měsíčně díky chůzi! Jaké zvolit tempo?
    5. května  2015 
     06:00

    Jestliže chcete zhubnout a za svůj hlavní pohyb jste si zvolili chůzi, děláte jedině dobře. Neznamená to ale, že byste si jen tak vyšli na odpočinkovou procházku, dali si cestou jedno malé na žízeň a pak pokračovali dále. Chce to denně ujít alespoň 10 000 kroků, z toho by mělo být 6000 v svižném tempu. Jak na to, aby byla chůze co nejefektivnější? 

  • Proč je chůze lepší než běhání?

    Běhání, nebo chůze? Volte důkladně, hlavně to, co vám bude více vyhovovat.
    Autor: Profimedia.cz
    Chůze je dokonce lepší než běh, který je všude tolik prosazován. A to hned z několika důvodů. Chůze je mnohem zdravější než běh. Zvláště pro lidi, kteří začínají sportovat se značnou nadváhou. Nejsou při chůzi do takové míry zatěžovány klouby, protože se nedostávají do vzduchu a nepůsobí na ně taková váha. Navíc chůzí eliminujete i přidružená zranění, jako jsou vyvrtnutý kotník nebo třeba natržená šlacha. Při svižné chůzi navíc zvládnete i lépe kontrolovat svou tepovou frekvenci, takže budete skutečně spalovat tuky, a ne cukry. 
  • Hlavně v tempu!

    Při cvičení dbejte na tepovou frekvenci!
    Autor: Profimedia.cz
    Jestli si v neděli po obědě vyrazíte ven se špacírkou v ruce, moc vám to nepomůže. Tedy alespoň z hlediska redukce váhy ne. Procházka vás nabije pozitivní energií a vyplavíte endorfiny, ale tuků příliš nespálíte. Pokud s chůzí začínáte, měli byste se snažit udržovat si tempo kolem šesti kilometrů za hodinu. A to už je pořádně svižná chůze! Až se trochu rozhýbete, můžete vždy na dvě minuty tempo ještě o malinko zrychlit, poté zase na pět minut zpomalit. Takto byste měli pokračovat alespoň 30 minut. Pokud ale vydržíte hodinu, spálíte až 1600 kJ. Výsledkem mohou být slušná tři kila měsíčně dole. 
  • O level výše

    Fyzický stres zablokuje produkci ženských hormonů.
    Autor: Shutterstock.com
    Ve chvíli, kdy vám nebude dělat problémy udržet tempo šest kilometrů za hodinu, můžete beze strachu přidat. Vaše tělo bude na tento pohyb už zvyklé, pak i na trochu větší vypětí, než je obyčejná chůze (třeba do práce nebo na nákup), a tak i svaly budou připravenější. V tu chvíli je tedy nejvyšší čas na jogging! Nebo indiánský běh, můžete si vybrat, co je pro vás příjemnější. V obou případech jde o to samé – rychlá chůze kombinovaná s chvilkovým během. Jestli se rozhodnete začít s joggingem, zamyslete se už i nad správnou volbou obuvi. Zatímco chůze snese "obyčejnější" boty, u joggingu byste si měli pořídit takové, které vám zajistí pořádnou oporu.
  • Střídejte chůzi se sprintem

    Zkuste chůzi kombinovat s krátkými sprinty.
    Autor: shutterstock
    Pokud se stanete mistry joggingu, jste už krůček od toho, začít kombinovat chůzi se sprintem. Tento druh pohybu je vůbec nejlepší co do spalování kalorií. Nazývá se high intensity interval training a odborníci jej doporučují jako jednu z nejúčinnějších kardio aktivit. Pravidla jsou jednoduchá. 60 sekund jdete rychlou chůzí a poté si na 30 sekund zasprintujete. Ideální doba tohoto tréninku je 15 až 30 minut. Ale pozor! Předtím, než začnete s kombinací sprintu a chůze, byste se měli pořádně rozehřát, alespoň pět minut rychlou chůzí. A po skončení si opět dejte na zklidnění pět minut chůze. Až získáte jistotu a budete mít pocit, že byste vydrželi běhat i déle, můžete zvýšit intenzitu na 1:1. Tedy 60 sekund sprint a 60 sekund chůze.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji