Začněte s rychlou chůzí! Je zdravější a pomůže vám zhubnout

Běhání, nebo chůze? Volte důkladně, hlavně to, co vám bude více vyhovovat.
Běhání, nebo chůze? Volte důkladně, hlavně to, co vám bude více vyhovovat.
Foto: Profimedia.cz
13. ledna  2015 
 06:00

Zapřísáhlí přiznivci chůze vás budou přesvědčovat o tom, že je tento pohyb mnohem lepší, ve všech ohledech, než běh. Když se střetnete s vášnivým běžcem, on vám naopak bude valit klíny do hlavy ohledně toho, že jediný možný sport, který má smysl, je běh. Nemá smysl přesvědčovat o jednom nebo o druhém, každému vyhovuje něco jiného. My vám poradíme, jaké výhody a nevýhody tyto sporty mají.

Jestliže jste se právě rozhodli, že začnete sportovat, a už už si jdete koupit nové běhací boty, ještě chvíli vydržte. Třeba pro vás běh není ten správný pohyb a měli byste zvolit něco jiného, šetrnějšího. Co třeba chůze? Že to není pořádný sport? To není pravda. To, že nedýcháte jako sentinel a netečou z vás litry potu, ještě neznamená, že pohyb není kvalitní. A že po něm nezhubnete. 

 

Běhání je skvělé, ale není pro každého. Člověk, který se rozhodne s tím začít, musí mít skutečně pevnou vůli, protože pokud není příliš sportovně zdatný, prvních pár týdnů bude opravdu trpět. Když tento začátek překoná, pak je to skvělé a vhodné na hubnutí. Pozor, hubnutí se také s ohledem na klouby moc nehodí pro ty, které trápí víc než jen pár kilo navíc.

 

Kromě pevné vůle musí být také člověk zvídavý a musí chtít se něco přiučit. Třeba pracovat se svým tepem.

Kontrolujte tepovou frekvenci

 

Abychom spalovali skutečně tuky, a ne cukry, musíme se pohybovat v určité tepové frekvenci. Tu si vypočítáme podle tohoto vzorečku: 230 (220 u mužů) minus náš věk krát klidová tepová frekvence. Při běhu je pak potřeba to pořádně hlídat, ideální je k tomu používat sport tester na zápěstí, který kromě délky, času a  spálených kalorií měří právě i tepovou frekvenci. Pokud člověk nemá podle čeho kontrolovat, zkuste promluvit. Dokud zvládáte mluvit a konverzovat a přitom správně dýchat, je to v pořádku.

 

U chůze jsou udržování tepové frekvence i její kontrola mnohem jednodušší. Hlavně se s největší pravděpodobností nedostanete nad její horní limit. Navíc je všeobecně mnohem zdravější. Hrozí vám menší riziko nějakého úrazu, jako je zvrtnutý kotník, případně natržená šlacha. Klouby při chůzi trpí mnohem méně než při běhu. Což je, zvláště u obéznějších lidí, poměrně zásadní. Při běhu se dostáváme do vzduchu a na naše klouby pak dopadá až trojnásobek naší váhy. To vše musí kolena, kyčle, kotníky ustát.

Kdykoliv, kdekoliv, kdokoliv

 

Navíc chodit můžeme prakticky kdekoliv a kdykoliv. Stačí nám k tomu pouze pohodlná obuv. Vystupte o zastávku dřív a dojděte pěšky, místo čekání na výtah vyběhněte schody, jděte se projít. Jen tato chůze vaše hubnutí nespasí. Je nutné si dát hodinu až hodinu a půl svižné chůze, alespoň třikrát týdně.

 

Začněte pomalejším tempem, jak jste zvyklí chodit běžně, a pomalu přidávejte. Nezapomeňte zapojit i horní polovinu těla. Ruce mějte ohnuté do pravého úhlu a pořádně s nimi máchejte. Nejen, že se takto rychleji zahřejete, ale také to ulehčí pohyb. Poté nezapomeňte na pořádné protažení a ještě si k tomu přidejte pár cviků na posílení svalů. 

 

Chůze je vhodná navíc skutečně pro každého. Zatímco běh je pro nás velká fyzická zátěž a lidem s problémy srdce nebo vysokým tlakem může způsobit nepříjemnosti, chůze je skvělou alternativou pro každého. Našemu zdaví navíc ještě prospívá. Pomáhá zabránit vzniku osteoporózy, posiluje srdce a krevní oběh a zlepšuje celkově naši fyzičku. Skvělou alternativou klasické chůze je i nordic walking.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji